Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Александър Христов: Интелигенцията трябва да дърпа обществото напред, не да го обижда

Предателството на елитите добива недопустими размери

Снимка: Ани Петрова
Симптоматиката на обидите и високомерието и примерите за нея от власта – мнение по този проблем изрази в студиото на "12+3" д-р Александър Христов, преподавател по комуникации в УНСС и НБУ.

Наричам това предателство на елитите. Те много бързо се откъсват от хората. Когато човек от този елит влезе в политиката, се държи чуводищно. Високомерието и представата, че си повече от другите, добиват недопустими размери, отбеляза Христов.

Наблюдаваме опростачване на езика на политиците, слизане до възможно най-ниските нива. Това е проблем, който няма как да не ни дразни. Тези хора създават проблем с невъзможността да комуникират с публиката. Така ли говорят университетските преподаватели със студентите?

Интелигенцията трябва да дърпа обществото напред, което няма как да стане с такъв език. Възниква въпросът защо се допускат подобни хора в партиите. Бяха привлечени заради ярката си индивидуалност. В повечето случаи в партиите основните функционери са чиновници. Не могат да привлекат масите. В момента и в БСП, и в ГЕРБ търсят хора – гвардейци. Привличат вниманието, а основната работа се върши от хората вътре. Но факт е, че ние си ги избираме такива. Тях, за разлика от чиновниците, ги виждаме в целия им блясък от самото начало, подчерта д-р Александър Христов.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени