Проф. Ингрид Шикова: България е готова със специалисти за Председателството

Успяхме да убедим ЕС, че Западните Балкани трябва да са приоритет
Проф. Ингрид Шикова
Снимка: БГНЕС

България вече е готова със специалисти за Председателството. Почти година тече обучението на 1000 души, каза в предаването "Нещо повече" проф. Ингрид Шикова, експерт по европеистика.

Една добре обучена администрация ще ни остане като резултат от Председателството, допълни проф. Шикова.

Специфичният ни български приоритет са Западните Балкани. Всички останали преминават от председателство в председателство. Този път ние успяхме да накараме всички да се фокусират върху този регион, смята проф. Шикова.

Смятам, че е добре страните да са подготвени. ЕК си изведе поуки от т.нар. "източно разширяване", част от което бяха България и Румъния. Сега вече са доста по-взискателни.

Когато ние се присъединявахме, ситуацията беше по-различна – време на ентусиазъм и надежди. Сега Западните Балкани може би виждат и други възможности. Знаем, че там има интереси на Русия и Турция, отбеляза проф. Шикова.

Председателството е много късо. Можем само да посеем семената. Да очакваме да берем плодове, е твърде оптимистично. Успяхме да убедим останалите, че Западните Балкани трябва да са приоритет. Плодовете ще бъдат брани по-нататък. В момента вратата към Западните Балкани вече е открехната, каза Ингрид Шикова.

Тя коментира и темата за общата европейска отбрана.

Вече има ясно разбиране за това, че ЕС трябва да върви към обща отбрана, каза проф. Ингрид Шикова.

Интервюто на Емилия Антова с проф. Ингрид Шикова чуйте в звуковия файл.

Още от категорията

ВМРО-ДПМНЕ и "За по-добра Македония" прекратяват участие в дебатите върху промените в конституцията

В Скопие депутатите от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ и от коалицията "За по-добра Македония" решиха да прекратят участието си в дебатите за предложените от правителството промени в конституцията. "Всичко вече е казано и няма нужда от по-нататъшно обсъждане на промените и на Договора от Преспа, който беше отхвърлен от народа на референдум", се казва..

публикувано на 17.10.18 в 17:39

Стуб: След Брекзит може да очакваме и обратния процес - молба за присъединяване към ЕС

След Брекзит може да очакваме и обратния процес – молба за присъединяване на Великобритания към ЕС. Това каза един от претендентите за поста на председател на ЕНП Александър Стуб при представянето на платформата му. Той е на мнение, че членството на партията на унгарския премиер Виктор Орбан или трябва да се замрази докато приключи..

публикувано на 17.10.18 в 17:33
Волен Сидеров

НФСБ снема доверието от Волен Сидеров като председател на ПГ "Обединени патриоти"

Депутатите от Националния фронт за спасение на България (НФСБ) обявиха днес, че снемат доверието си от Волен Сидеров като и.д. председател на парламентарната група "Обединени патриоти". Причината е нарушение на решението на политическия съвет на коалиция "Обединени патриоти" от 11 септември тази година, с което "се одобрява и..

обновено на 17.10.18 в 17:15
Цецка Цачева

Цачева: Няма опасност от ново блокиране на Търговския регистър

Министърът на правосъдието Цецка Цачева беше категорична, че няма опасност от ново блокиране на Търговския регистър поради изчерпване на свободната памет в сървърите на Агенцията по вписванията. Тя обясни, че обявената преди седмица обществена поръчка за "надграждане на съществуващите дискови масиви за съхранение на данни" със 120 терабайта е..

публикувано на 17.10.18 в 17:11

Цветанов намекна, че страната ни трябва да изгони руски дипломати заради случая "Скрипал"

Заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов намекна, че страната ни трябва да изгони руски дипломати заради последните доказателства по случая „Скрипал“, с които премиерът Бойко Борисов беше лично запознат от посланика на Великобритания. Цветанов каза това пред журналисти в парламента: „Доказателствата вече са много по-ясни и може да се..

публикувано на 17.10.18 в 16:47
Димитър Ганев

Димитър Ганев: Трудно може да се прогнозира какво предстои при „Обединени патриоти“

Конфликтът „Обединени патриоти“ не е нов, той е поне от няколко месеца. Това дори не е най-ниската точно на отношенията между Валери Симеонов и Волен Сидеров. Това каза политологът агенция „Тренд“ Димитър Ганев в интервю за предаването „Нещо повече“. Според Ганев, трудно може да се даде прогноза какво предстои в коалицията на..

публикувано на 17.10.18 в 16:44
Никос Кодзиас

Външният министър на Гърция подаде оставка

Външният министър на Гърция Никос Кодзиас подаде оставка, съобщава БТА, цитирайки "Катимерини". Поводът е вчерашното заседание на гръцкото правителство, на което Кодзиас влезе в остър сблъсък с министъра на отбраната заради това, че в разрез с правителствената политика Панос Каменос е предложил сключването на балкански отбранителен съюз като..

публикувано на 17.10.18 в 16:31