Проф. Ингрид Шикова: България е готова със специалисти за Председателството

Успяхме да убедим ЕС, че Западните Балкани трябва да са приоритет
Проф. Ингрид Шикова
БГНЕС

България вече е готова със специалисти за Председателството. Почти година тече обучението на 1000 души, каза в предаването "Нещо повече" проф. Ингрид Шикова, експерт по европеистика.

Една добре обучена администрация ще ни остане като резултат от Председателството, допълни проф. Шикова.

Специфичният ни български приоритет са Западните Балкани. Всички останали преминават от председателство в председателство. Този път ние успяхме да накараме всички да се фокусират върху този регион, смята проф. Шикова.

Смятам, че е добре страните да са подготвени. ЕК си изведе поуки от т.нар. "източно разширяване", част от което бяха България и Румъния. Сега вече са доста по-взискателни.

Когато ние се присъединявахме, ситуацията беше по-различна – време на ентусиазъм и надежди. Сега Западните Балкани може би виждат и други възможности. Знаем, че там има интереси на Русия и Турция, отбеляза проф. Шикова.

Председателството е много късо. Можем само да посеем семената. Да очакваме да берем плодове, е твърде оптимистично. Успяхме да убедим останалите, че Западните Балкани трябва да са приоритет. Плодовете ще бъдат брани по-нататък. В момента вратата към Западните Балкани вече е открехната, каза Ингрид Шикова.

Тя коментира и темата за общата европейска отбрана.

Вече има ясно разбиране за това, че ЕС трябва да върви към обща отбрана, каза проф. Ингрид Шикова.

Интервюто на Емилия Антова с проф. Ингрид Шикова чуйте в звуковия файл.

Още от категорията
Федерика Могерини

Федерика Могерини: Европейският фонд за отбрана и ПЕСКО дават достатъчно инструменти за обща европейска отбрана

"Обща политика за сигурност и отбрана" - тази тема беше обсъдена от европейските представители тази седмица в София. Подчертани са ангажиментите за сътрудничество.  Европа трябва да развива своите способности - това беше подчертано в рамките на интерпарламентарната конференция посветена на темата. Според върховния представител на..

публикувано на 20.02.18 в 17:54
Бекир Боздаг

Турция обмисля химическа кастрация за педофили

Турското правителство обяви, че ще обмисля въвеждането на химическа кастрация за сексуално посегателство срещу деца. Мярката се планира след серия атаки, предизвикали публично възмущение, предаде агенция Франс прес. Съдилищата ще решават за употребата и продължителността на прилагането на химическа кастрация за ограничаване или елиминиране на..

публикувано на 20.02.18 в 17:51
Турският президент Реджеп Ердоган обяви днес на среща със съпартийци в парламента, че Африн ще бъде обсаден до дни. Но на помощ на кюрдите в анклава в Северна Сирия се притекоха бойци на режима в Дамаск.

Турция обстрелва бойци на Асад, влезли в Африн да помагат на кюрдите

Сирийски проправителствени сили навлязоха днес в района на контролирания от кюрдска милиция анклав Африн, срещу който Турция провежда военна операция, предаде агенция Фран прес.  Малко по-късно сирийски държавни медии съобщиха, че те са станали обект на турски обстрел. Това стана на фона на предупрежденията на Анкара, че ако..

обновено на 20.02.18 в 17:45

Караянчева се обяви за запазване на кохезионната политика в общия бюджет на ЕС и след Брекзит

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева се обяви за запазване на кохезионната политика в общия бюджет на Европейския съюз и след Брекзит. Заедно с председателя на Европейския парламент Антонио Таяни  Караянчева оглавява интерпарламентарната конференция, която се провежда в Европейския парламент в Брюксел. Цвета Караянчева..

обновено на 20.02.18 в 17:18

Здравният министър ще представи позицията си по поисканата от него оставка на управителя на НЗОК

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев участва в заседание на Парламентарната група на ГЕРБ, което се провежда в Народното събрание. Очаква се Ананиев да представи позицията си по поисканата от него оставка на управителя на здравната каса проф. Камен Плочев . Очаква се след заседанието ГЕРБ да направят изявление по казуса.

публикувано на 20.02.18 в 16:50
Валентин Радев

Валентин Радев: България и Румъния са изпълнили всички критерии за присъединяване към Шенген

Министърът на вътрешните работи Валентин Радев отново защити готовността на страната ни за влизане в шенгенското пространство. Преди началото на заседанието на комисията по граждански свободи в Европейския парламент министър Радев каза, че България и Румъния са изпълнили всички критерии за присъединяване към Шенген: Много е важно нашето членство,..

публикувано на 20.02.18 в 16:43
Сергей Лавров

Лавров предлага пряк диалог между Дамаск и Анкара за Африн

Руският министър на външните работи Сергей Лавров заяви днес, че ситуацията в сирийския район Африн може да бъде решена чрез пряк диалог между Дамаск и Анкара. Законните интереси на Турция в областта на сигурността могат да бъдат напълно реализирани и удовлетворени в пряк диалог с правителството на Сирийската арабска република. Много се надявам, че..

публикувано на 20.02.18 в 16:00