Проф. Ингрид Шикова: България е готова със специалисти за Председателството

Успяхме да убедим ЕС, че Западните Балкани трябва да са приоритет
Проф. Ингрид Шикова
Снимка: БГНЕС

България вече е готова със специалисти за Председателството. Почти година тече обучението на 1000 души, каза в предаването "Нещо повече" проф. Ингрид Шикова, експерт по европеистика.

Една добре обучена администрация ще ни остане като резултат от Председателството, допълни проф. Шикова.

Специфичният ни български приоритет са Западните Балкани. Всички останали преминават от председателство в председателство. Този път ние успяхме да накараме всички да се фокусират върху този регион, смята проф. Шикова.

Смятам, че е добре страните да са подготвени. ЕК си изведе поуки от т.нар. "източно разширяване", част от което бяха България и Румъния. Сега вече са доста по-взискателни.

Когато ние се присъединявахме, ситуацията беше по-различна – време на ентусиазъм и надежди. Сега Западните Балкани може би виждат и други възможности. Знаем, че там има интереси на Русия и Турция, отбеляза проф. Шикова.

Председателството е много късо. Можем само да посеем семената. Да очакваме да берем плодове, е твърде оптимистично. Успяхме да убедим останалите, че Западните Балкани трябва да са приоритет. Плодовете ще бъдат брани по-нататък. В момента вратата към Западните Балкани вече е открехната, каза Ингрид Шикова.

Тя коментира и темата за общата европейска отбрана.

Вече има ясно разбиране за това, че ЕС трябва да върви към обща отбрана, каза проф. Ингрид Шикова.

Интервюто на Емилия Антова с проф. Ингрид Шикова чуйте в звуковия файл.

Още от категорията

Премиерът Борисов разговаря с министъра на правосъдието на САЩ

Премиерът Бойко Борисов е приел днес министъра на правосъдието и главен прокурор на Съединените щати Джеф Сешънс и е повдигнал пред него въпроса за исканата от Вашингтон екстрадиция на Желяз Андреев и още четирима българи по обвинения, че са нарушили ембаргото срещу Сирия. За това съобщи правителствената информационна служба. Премиерът е..

публикувано на 22.05.18 в 21:02
Георги Първанов

Георги Първанов призова премиера Борисов да договори конкретни параметри в Русия

Премиерът Бойко Борисов има покана за посещение в Москва в края на месеца за срещи с руския президент Владимир Путин и премиера Дмитрий Медведев.  Информацията е била потвърдена от правителствената информационна служба пред БНТ, след като Путин съобщи днес след разговор с президента Румен Радев в Сочи, че до няколко дни очаква визита и от..

публикувано на 22.05.18 в 20:22
Зукърбърг се извини за скандала с изтичане на лични данни

Зукърбърг се извини пред евродепутатите за скандала с изтичане на лични данни

Основателят на "Фейсбук" Марк Зукърбърг поднесе извинения в Европарламента във връзка със скандала с изтичане на лични данни на милиони потребители. Пред представители на различните парламентарни групи Зукърбърг призна, че социалната мрежа не е била подготвена за руската хакерска атака от дезинофмация по време на изборите за президент в Съединените..

публикувано на 22.05.18 в 20:07

Проф. Л. Георгиев: Срещата ЕС – Западни Балкани нито е историческа, нито ще има последствия от нея

Срещата Европейски съюз – Западни Балкани нито е историческа, нито ще има някакви последствия от нея. Това заяви в предаването „Нещо повече“ политическият психолог проф. Людмил Георгиев. „Това, че тези 6 държави, че няма да бъдат приети в ЕС, стана ясно и на децата от детската градина. За какъв успех, за каква историческа среща говорим. Това е..

публикувано на 22.05.18 в 17:47

Владимир Путин: Визитата на президента Радев е добър сигнал за възобновяване на руско-българските отношения в пълен формат

Визитата на президента Румен Радев в Русия е добър сигнал за възобновяване на отношенията между двете държави. Това посочи руският президент Владимир Путин след днешната си среща в Сочи с българския си колега Румен Радев. Двамата лидери обсъдиха развитието на двустранните отношения в редица сфери. "В хода на разговорите,..

обновено на 22.05.18 в 17:29

Светлана Шаренкова: Визитата на Радев в Русия не ни отдалечава от европейските ценности

Много положителен е тонът, който зададе Румен Радев – тон на откровеност и честност с ясно посочване на проблемите между нашите държави и с желание за рестарт и сближаване на отношенията между България и Русия. Това коментира в предаването „Нещо повече“ Светлана Шаренкова, председател на Форума "България – Русия". Тя не смята, че визитата на..

публикувано на 22.05.18 в 17:21

Държавно предприятие да поеме управлението и стопанисването на язовирите

Почти единодушно депутатите приеха на първо четене промените в Закона за водите. Само един народен представител се въздържа.  Те предвиждат държавата да носи отговорност за язовирите. След влизането на закона в сила общините ще имат три месеца да решат кои язовири да запазят за стопанисване и кои да прехвърлят. След изтичането на този срок..

публикувано на 22.05.18 в 16:54