Проф. Ингрид Шикова: България е готова със специалисти за Председателството

Успяхме да убедим ЕС, че Западните Балкани трябва да са приоритет
Проф. Ингрид Шикова
Снимка: БГНЕС

България вече е готова със специалисти за Председателството. Почти година тече обучението на 1000 души, каза в предаването "Нещо повече" проф. Ингрид Шикова, експерт по европеистика.

Една добре обучена администрация ще ни остане като резултат от Председателството, допълни проф. Шикова.

Специфичният ни български приоритет са Западните Балкани. Всички останали преминават от председателство в председателство. Този път ние успяхме да накараме всички да се фокусират върху този регион, смята проф. Шикова.

Смятам, че е добре страните да са подготвени. ЕК си изведе поуки от т.нар. "източно разширяване", част от което бяха България и Румъния. Сега вече са доста по-взискателни.

Когато ние се присъединявахме, ситуацията беше по-различна – време на ентусиазъм и надежди. Сега Западните Балкани може би виждат и други възможности. Знаем, че там има интереси на Русия и Турция, отбеляза проф. Шикова.

Председателството е много късо. Можем само да посеем семената. Да очакваме да берем плодове, е твърде оптимистично. Успяхме да убедим останалите, че Западните Балкани трябва да са приоритет. Плодовете ще бъдат брани по-нататък. В момента вратата към Западните Балкани вече е открехната, каза Ингрид Шикова.

Тя коментира и темата за общата европейска отбрана.

Вече има ясно разбиране за това, че ЕС трябва да върви към обща отбрана, каза проф. Ингрид Шикова.

Интервюто на Емилия Антова с проф. Ингрид Шикова чуйте в звуковия файл.

Още от категорията

Заседание на работната група по проектозакона за хората с увреждания

В социалното министерство ще се проведе заседание на работната група по изработването на проектозакона за хората с увреждания, в което ще участват протестиращите майки.  Надеждите на участници в работната група са днес да бъде постигнато съгласие по текстовете на проектозакона. Това не стана на заседанието на групата миналия петък, което продължи..

публикувано на 16.08.18 в 08:07
Гордън Браун

Гордън Браун: Повече от милион лейбъристи са променили позицията си относно Брекзит

Повече от един милион лейбъристи са променили позицията си относно Брекзит и искат нов референдум. Това заяви бившият британски премиер от Лейбъристката партия Гордън Браун, цитиран от вестник Daily Express. Tой изтъкна две скорошни анкети, които показаха, че 29 процента от гласувалите за напускане сега са преминали към позицията за оставане или към..

публикувано на 16.08.18 в 04:27

Тръмп счита Орбан за силен лидер

Президентът на Съединените щати Доналд Тръмп счита министър-председателя на Унгария Виктор Орбан за силен лидер и има намерения да развива отношенията с него. Това заяви посланикът на Съединените щати в Унгария Дейвид Корнстейн пред „Ню-Йорк таймс“. Изданието припомня, че Корнстейн, който е назначен на поста посланик в Будапеща през юни тази година, е..

публикувано на 16.08.18 в 03:47
Владимир Путин и Ангела Меркел

Противници на сближаването между Германия и Русия се опитват да торпилират срещата Меркел - Путин

Противници на сближаването между Германия и Русия се опитват да торпилират предстоящата среща между Владимир Путин и Ангела Меркел. Това твърди руският всекидневник “Независимая газета“. Една седмица преди срещата в медиите имаше две съобщения, които по същество са насочени към това да се влошат и без това обтегнатите руско-германски отношения. Това е..

публикувано на 16.08.18 в 03:40
Лула сред привърженици

Партията на трудещите се внесе кандидатурата на Лула да Силва за президентските избори в Бразилия

Партията на трудещите се в Бразилия внесе официално във Висшия избирателен съд кандидатурата за предстоящите през октомври президентски избори на вкарания в затвора свой исторически лидер Луиз Инасио Лула да Силва, съобщи Франс прес. Кандидатурата на иконата на бразилската левица обаче има опасност да бъде анулирана през следващите дни от съда,..

публикувано на 16.08.18 в 01:45

„Взгляд“: Конфликтът между Москва и Атина е заради националните комплекси на гърците

Конфликтът между Москва и Атина е заради националните комплекси на гърците, пише руското издание „Взгляд“. Взаимното изгонване на дипломати дойде като гръм от ясно небе, казва изданието. Преди това се вярваше, че Москва няма по-приятелски партньор в ЕС. Но най-тъжното е, че скандалът все още не е затихнал - по дипломатически път разправията..

публикувано на 16.08.18 в 01:42

Тръмп отне достъпа до класифицирана информация на бившия директор на ЦРУ Джон Бренан

Президентът на Съединените щати Доналд Тръмп е отнел от бившия директор на ЦРУ Джон Бренан правото на достъп до класифицирана информация, обяви Белият дом. Тръмп обвини Бренан, че е използвал статута си на бивш високопоставен служител, за да отправя "необосновани и скандални" твърдения. Бренан, който ръководеше Централното разузнавателно..

публикувано на 15.08.18 в 23:04