Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По-малко от половината ни осмокласници смятат, че винаги трябва да се спазват законите

Момичетата показват по-голяма обществена ангажираност

Снимка: Светослав Цветанов
МОН представи международно изследване сред осмокласниците в 24 държави. Оценена е гражданската компетентност на подрастващите. 

Светла Петрова, началник отдел в Центъра за оценяване в предучилищното и училищно образование, коментира изследването в предаването "Нещо повече":

Голям дял от българските ученици смятат, че трудолюбието е характеристика на добрия гражданин. Тази ценност все пак е запазена.

Предишното проучване беше проведено през 2009 година. Повечето нагласи не се отличават, но в някои области анкетираните показват по-голяма ангажираност с позиция по значими обществени проблеми. При момичетата е по-силно изразено. Като че ли те са по-подготвени да бъдат граждани. В сегашното изследване се увеличават учениците, готови да участват в различни инициативи, например в свързаните с околната среда. Преобладаващата част смятат, че хората трябва да имат равни права, независимо от произход и раса.

Има добри тенденции, които трябва да подхранваме и да развиваме, обобщи Светла Петрова.

Тя отбеляза също, че само 42 на сто от анкетираните казват, че винаги трябва да се спазват законите. Този показател при нашите ученици е по-нисък от средния индекс на изследването. Става дума за разбиране и осъзвнаване на стойността на закона. Това е отражение на реалности в нашето общество, което учениците очевидно много точно улавят.

Още за изследването чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна