Калоян Стайков: Не просто механично рязане на разходите, а реална административна реформа

Институтът за пазарна икономика представя "Алтернативен бюджет 2018"

Петър Ганев: Четейки бюджета за следващата година, се вижда, че липсват реформи

Снимка: ime.bg

За 15-а поредна година, Институтът за пазарна икономика (ИПИ) ще представи алтернативен на държавния бюджет с нов подход при планирането и разпределянето на парите. За бюджет с излишък и с реформи в здравеопазването и образованието настояват икономистите-анализатори. 

Заради ръста на икономиката през последните години анализаторите препоръчват планирането на държавния бюджет с излишък, за да се възстанови фискалният резерв, който играе ролята на буфер във времена на кризи. Това може да се постигне с оптимизиране на разходите, казва в репортаж на Наталия Ганчовска Калоян Стайков
И то не просто механично да се отрежат разходите, а да се направи реална административна реформа, която да постигне едновременно по-ниски разходи за заплати, по-добри условия за труд и съответно по-високо заплащане, намаляване на персонала в администрацията, оптимизиране и в крайна сметка по-ефективна административна работа.

По отношение на реформите в образованието и здравеопазването, не е достатъчно само увеличаване на средствата, посочи Стайков: 
Както виждаме, се обещават допълнителни средства през следващата година и няма логика да се наливат пари в сектор, който очевидно не е ефективен. Увеличението на заплатите със сигурност е необходимо, но то тярбва да е съпроводено и с мерки, които да гарантират повишено качество.


Четейки бюджета за следващата година, се вижда, че липсват реформи. Това заяви в интервю за предаването "Преди всички" на програма "Хоризонт" Петър Ганев, експерт в ИПИ:

Този бюджет не е просто различен поглед към това, което внася правителството, а различен поглед като визия към публичните финанси. От икономическа гледна точка макрорамката и в бюджета, и в нашия алтернативен бюджет изглежда доста положителна. Очакваме растеж около 4%, а преди една година правителството пишеше бюджет с очакван растеж от 2,5%, т.е. доста по-висок растеж ще има и тази година. Имаме и излишък към октомври от 2,4 милиарда, който отново е показател за това, че нещата като рамка пред публичните финанси изглеждат доста добре. Именно на този фон ние сме малко учудени от общата рамка – имаме излишък, икономиката расте рекордно, ще вдигнем и някои данъци, и в същото време ще направим дефицит. Тези три неща не би трябвало да се случват заедно – ръст на икономиката, ръст на данъците и в същото време поява на дефицит.

Цялото интервю с Петър Ганев можете да чуете от звуковия файл.

Още от категорията
Валентин Златев

Българската петролна и газова асоциация ще сезира КЗК за нелоялни практики на фирмите на Марешки

Представители на Българската петролна и газова асоциация ще сезират Комисията за защита на конкуренцията за нелоялни практики на фирмите за горива на лидера на "Воля" Веселин Марешки . Това каза генералният директор на „Лукойл България” Валентин Златев , след като беше разпитан в Спецзвеното за борба с корупцията към Софийска градска прокуратура заради..

обновено на 21.11.17 в 19:07

Десислава Николова: Има реален ръст на заплатите с 8 процента

Според Института за пазарна икономика през 2018-а година притокът на средства по европрограмите ще даде още тласък на икономиката ни, но пък сме с най-лошите показатели в ЕС по отношение недостига на кадри. Пазарът на труда в момента е в оживление. Заплатите растат с над 10 процента, а инфлацията е 2 процента , отбеляза в предаването "Нещо..

публикувано на 21.11.17 в 16:50

Поскъпва нощното каране на Витоша, подготовката на съоръженията - по график

В момента на Витоша не работи нито един лифт, потвърди пред Радио София Радослав Пеев от "Витоша ски". Текущите ремонти обаче се извършват по график, за да може всички съоръжения в експлоатация да бъдат пуснати в началото на сезона. Очаква се след като премине предстоящата топла вълна, да започне изкуственото заснежаване на писта "Витошко лале"...

публикувано на 21.11.17 в 16:48

Държавата ще отпусне средства за финансиране на проекти за сектора "Води"

Държавата ще отпусне средства за финансиране на проектите за сектора "Води" в административните области, в които Дружествата за водоснабдяване и канализация не постигнат съгласие за обединение в едно сдружение. Това съобщи заместник-министърът на регионалното развитие Малина Крумова . Ще търсим други варианти за финансиране на приоритетни обекти,..

публикувано на 21.11.17 в 16:37

Подем на европейските борси за втора поредна сесия въпреки политическата криза в Германия

Европейските акции поскъпват за втора поредна сесия на търговия от началото на седмицата, като инвеститорите игнорират една от най-големите политически кризи в Германия от Втората световна война насам и продължават да акцентират върху солидното представяне на икономиката в Европа и в световен план. Повод за този оптимизъм дава и вчерашната..

публикувано на 21.11.17 в 15:15

Ръст на приходите от хазарт в бюджета

  25% ръст на приходите в държавния бюджет от игралната индустрия е отбелязан за последната година. Данъчните приходи, събрани от хазарт, са 177 000 000 лева. Равносметката беше направена по време на Десетата юбилейна годишна конференция на сектора за източна Европа, чийто домакин е София. Повече информация по темата чуйте в репортажа на..

публикувано на 21.11.17 в 14:28

Ограничаване на испанския търговски дефицит през септември

Търговският дефицит на Испания се сви през септември спрямо година по-рано, тъй като износът отчете по-силен растеж, отколкото вноса, показват предварителни данни на испанското Министерство на търговията. Нетната търговия през септември излезе на дефицит от 2,14 млрд. евро спрямо негативен търговски баланс за 2,23 млрд. евро точно преди година (през..

публикувано на 21.11.17 в 13:35