Калоян Стайков: Не просто механично рязане на разходите, а реална административна реформа

Институтът за пазарна икономика представя "Алтернативен бюджет 2018"

Петър Ганев: Четейки бюджета за следващата година, се вижда, че липсват реформи
Снимка: ime.bg

За 15-а поредна година, Институтът за пазарна икономика (ИПИ) ще представи алтернативен на държавния бюджет с нов подход при планирането и разпределянето на парите. За бюджет с излишък и с реформи в здравеопазването и образованието настояват икономистите-анализатори. 

Заради ръста на икономиката през последните години анализаторите препоръчват планирането на държавния бюджет с излишък, за да се възстанови фискалният резерв, който играе ролята на буфер във времена на кризи. Това може да се постигне с оптимизиране на разходите, казва в репортаж на Наталия Ганчовска Калоян Стайков
И то не просто механично да се отрежат разходите, а да се направи реална административна реформа, която да постигне едновременно по-ниски разходи за заплати, по-добри условия за труд и съответно по-високо заплащане, намаляване на персонала в администрацията, оптимизиране и в крайна сметка по-ефективна административна работа.

По отношение на реформите в образованието и здравеопазването, не е достатъчно само увеличаване на средствата, посочи Стайков: 
Както виждаме, се обещават допълнителни средства през следващата година и няма логика да се наливат пари в сектор, който очевидно не е ефективен. Увеличението на заплатите със сигурност е необходимо, но то тярбва да е съпроводено и с мерки, които да гарантират повишено качество.


Четейки бюджета за следващата година, се вижда, че липсват реформи. Това заяви в интервю за предаването "Преди всички" на програма "Хоризонт" Петър Ганев, експерт в ИПИ:

Този бюджет не е просто различен поглед към това, което внася правителството, а различен поглед като визия към публичните финанси. От икономическа гледна точка макрорамката и в бюджета, и в нашия алтернативен бюджет изглежда доста положителна. Очакваме растеж около 4%, а преди една година правителството пишеше бюджет с очакван растеж от 2,5%, т.е. доста по-висок растеж ще има и тази година. Имаме и излишък към октомври от 2,4 милиарда, който отново е показател за това, че нещата като рамка пред публичните финанси изглеждат доста добре. Именно на този фон ние сме малко учудени от общата рамка – имаме излишък, икономиката расте рекордно, ще вдигнем и някои данъци, и в същото време ще направим дефицит. Тези три неща не би трябвало да се случват заедно – ръст на икономиката, ръст на данъците и в същото време поява на дефицит.

Цялото интервю с Петър Ганев можете да чуете от звуковия файл.

Още от категорията

Тръмп заплаши да наложи мита от 20% върху вноса в САЩ на всички европейски автомобили

Американският президент Доналд Тръмп заплаши да въведе мита от 20% за вноса в САЩ на европейски автомобили. В свое съобщение в туитър, Тръмп написа: "С оглед на тарифите и търговските бариери, които бяха наложени отдавна върху САЩ и върху големите американски компании от страна на Европейския съюз, ако тези тарифи и бариери скоро не бъдат..

публикувано на 22.06.18 в 18:01

ОПЕК одобри увеличаване от 1-ви юли на реалния добив на петрол с около 600 хил. барела на ден

Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) успя да постигне компромисно решение за увеличаване "на хартия" на добивите на петрол с около 1 млн. барела на ден, но реално с около 600 хил. барела от 1-ви юли тази година. В самото официално комюнике след ключовата среща във Виена обаче не се говори за каквото и да било повишаване на..

публикувано на 22.06.18 в 17:18
Министърът на икономиката Емил Караниколов говори на Пловдивския икономически форум.

Министър Караниколов: 2018 година е най-добрата след глобалната финансова криза

2018 година се очаква да е най-добрата след глобалната финансово-икономическа криза преди десетина години по отношение на ускоряването на икономическия растеж, заяви днес министърът на икономиката Емил Караниколов пред участниците в Пловдивския икономически форум. Той съобщи, че у нас през първото тримесечие се наблюдава ръст на брутния..

публикувано на 22.06.18 в 15:24
Иранският министър на петрола Биджан Зангане влиза за срещата на ОПЕК във Виена.

ОПЕК на път да увеличи добива на петрол

Най-вероятно ще се стигне до увеличаване на петролните добиви с един милион барела дневно или ръст с един процент, съобщава Ройтерс. Преди началото на днешната среща на министрите от Организацията на страните - износителки на петрол и Русия, която не е член на картела, Саудитска Арабия изглежда е успяла да убеди Иран. „Подготвяме нещо“ -..

публикувано на 22.06.18 в 14:58

Отскок на европейските акции в края на една доста лоша седмица за фондовите борси

Европейските фондови индекси се оцветиха в зелено по време на търговията в петък благодарение на подем на борсите в Атина и Милано и с оглед на по-добро от очакваното проучване на агенция Markit за бизнес активността в еврозоната през юни. Но въпреки това общият европейски борсов индекс и съответните водещи индекси в еврозоната са на път да..

публикувано на 22.06.18 в 14:04

Изненадващо подобрение на бизнес експанзията в частния сектор на еврозоната през юни

През юни бизнес експанзията в частния сектор на еврозоната се подобри изненадващо за пръв път от пет месеца насам, показват предварителни резултати от проучване на агенция IHS Markit сред близо 5 хиляди европейски мениджъри, коeто е сякаш първи сигнал за известен икономически подем в края на второто тримесечие след доста слабото начало на..

публикувано на 22.06.18 в 12:58

НСИ: Разходите за труд в България нарастват с 6,8%, а за заплати - с 6,3% в началото на 2018 година

По предварителни данни на Националния статистически институт през първото тримесечие на 2018 година общите разходи на работодателите за един отработен час от наетите от тях лица нарастват с 6,8% спрямо същото тримесечие на предходната година и след ръст с 13,2% в края на миналата година. Увеличението в индустрията е с 9,3%, в сектора на услугите..

публикувано на 22.06.18 в 12:00