Калоян Стайков: Не просто механично рязане на разходите, а реална административна реформа

Институтът за пазарна икономика представя "Алтернативен бюджет 2018"

Петър Ганев: Четейки бюджета за следващата година, се вижда, че липсват реформи

Снимка: ime.bg

За 15-а поредна година, Институтът за пазарна икономика (ИПИ) ще представи алтернативен на държавния бюджет с нов подход при планирането и разпределянето на парите. За бюджет с излишък и с реформи в здравеопазването и образованието настояват икономистите-анализатори. 

Заради ръста на икономиката през последните години анализаторите препоръчват планирането на държавния бюджет с излишък, за да се възстанови фискалният резерв, който играе ролята на буфер във времена на кризи. Това може да се постигне с оптимизиране на разходите, казва в репортаж на Наталия Ганчовска Калоян Стайков
И то не просто механично да се отрежат разходите, а да се направи реална административна реформа, която да постигне едновременно по-ниски разходи за заплати, по-добри условия за труд и съответно по-високо заплащане, намаляване на персонала в администрацията, оптимизиране и в крайна сметка по-ефективна административна работа.

По отношение на реформите в образованието и здравеопазването, не е достатъчно само увеличаване на средствата, посочи Стайков: 
Както виждаме, се обещават допълнителни средства през следващата година и няма логика да се наливат пари в сектор, който очевидно не е ефективен. Увеличението на заплатите със сигурност е необходимо, но то тярбва да е съпроводено и с мерки, които да гарантират повишено качество.


Четейки бюджета за следващата година, се вижда, че липсват реформи. Това заяви в интервю за предаването "Преди всички" на програма "Хоризонт" Петър Ганев, експерт в ИПИ:

Този бюджет не е просто различен поглед към това, което внася правителството, а различен поглед като визия към публичните финанси. От икономическа гледна точка макрорамката и в бюджета, и в нашия алтернативен бюджет изглежда доста положителна. Очакваме растеж около 4%, а преди една година правителството пишеше бюджет с очакван растеж от 2,5%, т.е. доста по-висок растеж ще има и тази година. Имаме и излишък към октомври от 2,4 милиарда, който отново е показател за това, че нещата като рамка пред публичните финанси изглеждат доста добре. Именно на този фон ние сме малко учудени от общата рамка – имаме излишък, икономиката расте рекордно, ще вдигнем и някои данъци, и в същото време ще направим дефицит. Тези три неща не би трябвало да се случват заедно – ръст на икономиката, ръст на данъците и в същото време поява на дефицит.

Цялото интервю с Петър Ганев можете да чуете от звуковия файл.

Още от категорията

Фонд „Земеделие“ преведе 73 млн. лв. на 9429 фермери

Държавният фонд „Земеделие“ преведе 73 милиона лева на фермерите по схемата за отстъпка от акциза върху горивата, ползвани за земеделски нужди. Останалите 11 милиона лева, които се полагат на фермерите, ще бъдат изплатени в началото на 2019 г., уточняват от Фонда. Подпомагането е за 9429 земеделски стопани, като тази година размерът на..

публикувано на 12.12.18 в 21:08

Инж. Мирослав Мазнев: Подкрепяме всички проверки, които се правят по правилата

Камарата на строителите протестира срещу използването на бранша за политически цели. От "БСП за България" определиха днешните протести на строителите като атака на едрия капитал срещу опозицията. Лидерът на социалистите Корнелия Нинова заяви, че строителите се използват, а БСП иска да има правила и свободна конкуренция в бранша. "Не беше..

обновено на 12.12.18 в 18:32

Инвеститорският оптимизъм се пренесе и на фондовите борси на Уолстрийт

Акциите на американските компании поскъпват рязко в началото на търговията на Уолстрийт, тъй като серията новини и коментари на висши официални представители на САЩ и Китай повишиха инвеститорския оптимизъм, че Вашингтон и Пекин ще успят да постигнат търговско споразумение в рамките на предстоящите един-два месеца. Индексът DJIA нараства с..

публикувано на 12.12.18 в 17:25

Стабилизация на потребителската инфлация в САЩ през ноември

През ноември потребителските цени в САЩ останаха на октомврийското ниво, което е сигнал, че спадащите цени на петрола, респективно на бензина, ще ограничат инфлационния растеж във водещата световна икономика, показват данни на Департамента по труда. Индексът на потребителските цени (CPI) остана без промяна спрямо октомври когато нарасна с 0,3..

публикувано на 12.12.18 в 16:44

Европейският парламент одобри с голямо мнозинство търговското споразумение на ЕС с Япония

В сряда Европейският парламент одобри с голямо мнозинството търговското споразумение между ЕС и Япония, което ще доведе в началото на следващата година до формирането на най-голямата в света зона на свободна търговия, съобщава Ройтерс. С 474 глас за спрямо едва 156 против Европейският парламент гласува в подкрепа на споразумението, което..

публикувано на 12.12.18 в 16:17

Британската лира поскъпва с оглед на растящата партийна подкрепа за Тереза Мей преди вота на недоверие

Британската лира поскъпва спрямо долара и еврото след информации, че премиерът на страната Тереза Мей ще успее да се справи с вота на недоверие, който беше иницииран от група нейните противници в управляващата Консервативна партия. Новината от по-рано днес за предстоящ вътрешнопартиен вот на недоверие срещу Тереза Мей по-късно тази вечер..

публикувано на 12.12.18 в 15:20

Испанските власти увеличават минималната заплата с 22% през 2019 година

Испанският премиер Педро Санчес обяви в сряда, че неговият кабинет ще одобри през следващата седмица увеличение на месечната минимална заплата с цели 22% до 1050 евро, което повишение ще влезе в сила през 2019 година. "Най-голямото от 1977 година насам увеличение ще бъде представено на заседание на кабинета в Барселона на 21-ви декември",..

публикувано на 12.12.18 в 14:07