Калоян Стайков: Не просто механично рязане на разходите, а реална административна реформа

Институтът за пазарна икономика представя "Алтернативен бюджет 2018"

Петър Ганев: Четейки бюджета за следващата година, се вижда, че липсват реформи
Снимка: ime.bg

За 15-а поредна година, Институтът за пазарна икономика (ИПИ) ще представи алтернативен на държавния бюджет с нов подход при планирането и разпределянето на парите. За бюджет с излишък и с реформи в здравеопазването и образованието настояват икономистите-анализатори. 

Заради ръста на икономиката през последните години анализаторите препоръчват планирането на държавния бюджет с излишък, за да се възстанови фискалният резерв, който играе ролята на буфер във времена на кризи. Това може да се постигне с оптимизиране на разходите, казва в репортаж на Наталия Ганчовска Калоян Стайков
И то не просто механично да се отрежат разходите, а да се направи реална административна реформа, която да постигне едновременно по-ниски разходи за заплати, по-добри условия за труд и съответно по-високо заплащане, намаляване на персонала в администрацията, оптимизиране и в крайна сметка по-ефективна административна работа.

По отношение на реформите в образованието и здравеопазването, не е достатъчно само увеличаване на средствата, посочи Стайков: 
Както виждаме, се обещават допълнителни средства през следващата година и няма логика да се наливат пари в сектор, който очевидно не е ефективен. Увеличението на заплатите със сигурност е необходимо, но то тярбва да е съпроводено и с мерки, които да гарантират повишено качество.


Четейки бюджета за следващата година, се вижда, че липсват реформи. Това заяви в интервю за предаването "Преди всички" на програма "Хоризонт" Петър Ганев, експерт в ИПИ:

Този бюджет не е просто различен поглед към това, което внася правителството, а различен поглед като визия към публичните финанси. От икономическа гледна точка макрорамката и в бюджета, и в нашия алтернативен бюджет изглежда доста положителна. Очакваме растеж около 4%, а преди една година правителството пишеше бюджет с очакван растеж от 2,5%, т.е. доста по-висок растеж ще има и тази година. Имаме и излишък към октомври от 2,4 милиарда, който отново е показател за това, че нещата като рамка пред публичните финанси изглеждат доста добре. Именно на този фон ние сме малко учудени от общата рамка – имаме излишък, икономиката расте рекордно, ще вдигнем и някои данъци, и в същото време ще направим дефицит. Тези три неща не би трябвало да се случват заедно – ръст на икономиката, ръст на данъците и в същото време поява на дефицит.

Цялото интервю с Петър Ганев можете да чуете от звуковия файл.

Още от категорията

Саудитска Арабия няма да успее да покрива търсенето на нефт в дългосрочна перспектива

В дългосрочна перспектива Саудитска Арабия няма да успее да покрива търсенето на нефт, след като американският президент Доналд Тръмп въведе санкции срещу Иран. Това ще доведе до повишение на цените на петрола до над 80 долара за барел, пише "Уолстрийт джърнъл", като се позовава на собствени източници.  Според изданието, саудитската нациoнална нефтена..

публикувано на 22.09.18 в 02:11

Уолстрийт стартира петъчната търговия с нови рекордни върхове на два от основните фондови индекса

Американските акции се търгуват отново на позитивна територия при старта на Уолстрийт в петък, като индексите DJIA и S&P500 достигнаха за кратко нови рекордни върхове. И днес инвеститорските сякаш загърбват притесненията около търговката война между САЩ и Китай, акцентирайки върху сигналите за продължаващо солидно представяне на..

публикувано на 21.09.18 в 17:37
Московска фондова борса

Московската борса се отказа от плановете си за листване на американски акции с оглед на санкциите на САЩ

Московската фондова борса (MOEX) обяви в петък, че е отложила плановете си да предостави достъп за търговия на акции на 50 от най-ликвидни американски компании с оглед на санкциите на САЩ спрямо Русия, съобщава Ройтерс. Русия се подготвя за още санкции от Съединените щати, които биха могли да попречат на чуждестранните инвестиции в руски..

публикувано на 21.09.18 в 16:57

"Фич" понижи прогнозите си за глобалния икономически растеж в резултат на търговската война САЩ - Китай

Американските протекционистки търговски политики достигнаха до точката, в която те могат да окажат съществено влияние върху все още силната перспектива за растеж на световната икономика, като търговската война между САЩ и Китай накараха "Фич" да понижи прогнозите си за глобалния БВП за 2019-а година, посочи водещата кредитната агенция при..

публикувано на 21.09.18 в 15:07
клон на Danske Bank в Талин, Естония

И британските власти започнаха разследване на Danske Bank за пране на пари

Великобритания започна разследване по подозрение за използването на регистрирани в Обединеното кралство дружества за пране на пари посредством най-голямата датска банка Danske Bank, съобщи в петък Националната агенция за борба с престъпността (NCA), цитирана от Ройтерс. Трябва да се има предвид, че руски и британски субекти доминират в..

публикувано на 21.09.18 в 13:22

"Стандард енд Пуърс" потвърди кредитния рейтинг на Китай на ниво "А+" със стабилна перспектива

Агенцията "Стандард енд Пуърс" потвърди в петък дългосрочния кредитен рейтинг на Китай на ниво "А+/А-1", позовавайки се на правителствения дневен ред за реформи, на растежните перспективи и на силни външни измерители, съобщава Ройтерс. В същото време и перспективата пред китайския кредитен рейтинг е "стабилна", което отразява възгледите на..

публикувано на 21.09.18 в 12:44

НАП: На 1 октомври изтича срокът за подаване на коригираща декларация

От приходната агенция /НАП/ напомниха, че на 1 октомври изтича срокът за подаване на коригираща декларация. Гражданите и фирмите имат възможност веднъж годишно сами да коригират дължимия данък, който са декларирали с годишната данъчна декларация. Принципно срокът е до края на септември, но тъй като тази година 30-ти се пада в неделя,..

публикувано на 21.09.18 в 12:44