Калоян Стайков: Не просто механично рязане на разходите, а реална административна реформа

Институтът за пазарна икономика представя "Алтернативен бюджет 2018"

Петър Ганев: Четейки бюджета за следващата година, се вижда, че липсват реформи
Снимка: ime.bg

За 15-а поредна година, Институтът за пазарна икономика (ИПИ) ще представи алтернативен на държавния бюджет с нов подход при планирането и разпределянето на парите. За бюджет с излишък и с реформи в здравеопазването и образованието настояват икономистите-анализатори. 

Заради ръста на икономиката през последните години анализаторите препоръчват планирането на държавния бюджет с излишък, за да се възстанови фискалният резерв, който играе ролята на буфер във времена на кризи. Това може да се постигне с оптимизиране на разходите, казва в репортаж на Наталия Ганчовска Калоян Стайков
И то не просто механично да се отрежат разходите, а да се направи реална административна реформа, която да постигне едновременно по-ниски разходи за заплати, по-добри условия за труд и съответно по-високо заплащане, намаляване на персонала в администрацията, оптимизиране и в крайна сметка по-ефективна административна работа.

По отношение на реформите в образованието и здравеопазването, не е достатъчно само увеличаване на средствата, посочи Стайков: 
Както виждаме, се обещават допълнителни средства през следващата година и няма логика да се наливат пари в сектор, който очевидно не е ефективен. Увеличението на заплатите със сигурност е необходимо, но то тярбва да е съпроводено и с мерки, които да гарантират повишено качество.


Четейки бюджета за следващата година, се вижда, че липсват реформи. Това заяви в интервю за предаването "Преди всички" на програма "Хоризонт" Петър Ганев, експерт в ИПИ:

Този бюджет не е просто различен поглед към това, което внася правителството, а различен поглед като визия към публичните финанси. От икономическа гледна точка макрорамката и в бюджета, и в нашия алтернативен бюджет изглежда доста положителна. Очакваме растеж около 4%, а преди една година правителството пишеше бюджет с очакван растеж от 2,5%, т.е. доста по-висок растеж ще има и тази година. Имаме и излишък към октомври от 2,4 милиарда, който отново е показател за това, че нещата като рамка пред публичните финанси изглеждат доста добре. Именно на този фон ние сме малко учудени от общата рамка – имаме излишък, икономиката расте рекордно, ще вдигнем и някои данъци, и в същото време ще направим дефицит. Тези три неща не би трябвало да се случват заедно – ръст на икономиката, ръст на данъците и в същото време поява на дефицит.

Цялото интервю с Петър Ганев можете да чуете от звуковия файл.

Още от категорията
Илмар Римшевич

Има ли бъдеще финансовият сектор в Латвия след корупционно-банковата криза, разтърсила страната

Европейската централна банка определя третата по големина банка в Латвия  - ABLV като "фалираща" или "твърде вероятно да фалира". Това се посочва в съобщение от късно снощи. Банката е субсидирана от ABVL-Люксембург, за която също може да се счита, че е в същото състояние, пишат от ЕЦБ. Оттам припомнят, че депозитите до 100 000 евро са гарантирани и..

публикувано на 24.02.18 в 13:00

Владимир Малинов е новият изпълнителен директор на "Булгартрансгаз"

Владимир Малинов е новият изпълнителен директор на "Булгартрансгаз". Комисията за енергийно и водно регулиране е одобрила избора на Малинов за член на Управителния съвет на компанията, а Управителният и Надзорният съвет на дружеството са го избрали за изпълнителен директор, на мястото на внезапно починалия Георги Гегов.  Владимир Малинов досега беше..

публикувано на 24.02.18 в 11:38

ЕЦБ определи латвийската банка ABLV като "твърде вероятно да фалира"

Европейската централна банка /ЕЦБ/ определи третата по големина банка в Латвия ABLV като "фалираща" или "твърде вероятно да фалира", се казва в съобщение от късно снощи. Банката е субсидирана от ABVL Люксембург, за която също може да се счита, че е в същото състояние, пишат от ЕЦБ. От там припомнят, че депозитите до 100 000 евро са гарантирани и че..

публикувано на 24.02.18 в 09:29

В края на януари депозитите на домакинствата са се увеличили

В края на януари депозитите на домакинствата са се увеличили с 4,8 на сто спрямо същия месец на 2017 година, отчита БНБ. Те са близо 48 милиарда лева и съставляват 45 на сто от Брутния вътрешен продукт. Кредитите за домакинствата също се увеличават. В края на февруари спрямо края на февруари миналата година нарастването е с 6 процента, като превес има..

публикувано на 24.02.18 в 08:53

"Инерком": Договорът за закупуване на активите на ЧЕЗ в България е подписан днес

“Инерком България” е дружество, специално учредено за целите на придобиването от ЧЕЗ. Това се казва в позиция на дружеството, изпратена до медиите. В нея се цитира собственикът на компанията Гинка Върбакова , според която „ Инерком“ ще се отнася отговорно към милионите клиенти на ЧЕЗ, служителите, ръководния екип на дружествата от групата и техните..

публикувано на 23.02.18 в 18:22

БНБ пуска в обращение сребърна възпоменателна монета "140 години от Освобождението на България"

Сребърна възпоменателна монета, посветена на 140-та година от Освобождението на България, ще бъде пусната от Българската народна банка.  Монетата излиза в тираж от 3 500 броя и ще се продава в БНБ - на две каси на пл. "Александър I" и на четири каси в Касовия център на ул. "Михаил Тенев" 10,   в офисите на "Дружество за касови услуги" АД,   както и в..

публикувано на 23.02.18 в 17:52

Позитивен старт на търговията на Уолстрийт след намаляване на доходността на американските облигации

Пазарът на акции на Уолстрийт отваря в петък с добро повишение, тъй като инвеститорите приветстват днешното намаляване на доходността на американските държавни облигации от многогодишните върхове, достигнати по-рано тази седмица. Доходността на 10-годишните дългови книжа на САЩ се понижава към 2,886%, след като на 21-ви февруари тя достигна..

публикувано на 23.02.18 в 17:43