Фестивалът "Седмица на вдъхновението" започва в Пловдив

Снимка: Фейсбук

В Пловдив започва фестивалът "Седмица на вдъхновението"С този формат се опитахме да излезем извън сградата на културния институт и да се срещнем с младите хора, тъй като те са в нашия фокус. Това разказа в интервю за предаването "Преди всички" по програма "Хоризонт" Марияна Стракова, директор на Пловдивския културен център:

Ние работим за младите хора. Изключително важно е за нас къде и в какво младежта намира смисъл и вдъхновение. Точно заради това от днес гостуваме в пет пловдивски училища. Много е важно да чуем гласа на подрастващите и да разберем какво вдъхновява младежите, кое осмисля дните им, как виждат те собственото си развитие във времето и в какво точно виждат своя личен принос към другите. Ще проведем една анкета с младите, чрез която искаме да чуем за какво са благодарни. Тази анкета ще ни даде обратна информация наистина за нещата, които вълнуват децата, защото смятаме, че те обичат да говорят за това как се чувстват. Тази обратна връзка не се получава често поради ангажиментите на родителите и прекалено натоварената програма в училище. Това е една неформална форма на обучение и затова се радваме, че е част от "Седмица на вдъхновението".

Цялото интервю с Марияна Стракова можете да чуете от звуковия файл.

Още от категорията
Част от плаката на конкурса „Небесни меридиани”

Фестивалът „Българска душа на Святата земя” за четвърти път в Израел

И тазгодишното четвърто издание на „Българска душа на Святата земя” ще се проведе в рамките на Дните на българската култура в Израел от 28 до 31 май – съобщи за „Артефир” Весела Райчинова, журналист, продуцент, създател и директор на фестивала. Новото тази година е първият международен литературен конкурс в дните на фестивала. Конкурсът ще се нарича..

публикувано на 21.03.18 в 10:40
Част от корицата на книгата

„Завръщането на Персефона” като модерен манифест

Съграждане на по-щастлив и по-пълноценен живот, почерпени от архетиповете в старогръцките митове за Деметра и Персефона, обещават издателите на тази книга. Нейната авторка Каръл Пирсън е позната на книжния ни пазар и с други свои творби, посветени на самопознанието. „Завръщането на Персефона” е преведена от Весела Еленкова, а тестовете, включени в..

публикувано на 21.03.18 в 10:30
Гергана Янева

Национален конкурс за приказка „Моят учител е супергерой” на фондация „Тебешир”

Този конкурс е за деца и провокира отговор на въпроса, какво е да бъдеш добър учител. Организаторите му очакват собственоръчно написани приказки за качествата на учителя – „супергерой”. В конкурса могат да участват всички ученици от 2 до 7 клас, в три възрастови групи. Няма ограничения за жанра и формата на приказките. Крайният срок е 13 април, а адреса,..

публикувано на 21.03.18 в 10:05
Лили Сотирова

Лили Сотирова открива пролетна изложба в галерия "Нирвана"

Изложба на Лили Сотирова ще бъде открита в столичната галерия "Нирвана".  Лили Сотирова е родена в София. Завършва специалност живопис в Националната художествена гимназия „Илия Петров”. Продължава образованието си в колеж „Арт Авангард” в София, където изучава тенденциите в модата и моден мениджмънт. Висшето си образование по моден дизайн продължава в..

публикувано на 21.03.18 в 09:45
Николай Нейчев

Най-младото българско читалище ще има свой дом тази пролет

Благотворителен бал с търг в подкрепа на народно читалище „Добрич-2017” ще се проведе на 24 март в Добрич. Организаторите се надяват да съберат повече средства за ремонт на сградата на бившето училище „Дора Габе”, където ще се помещава новото читалище. Амбициозни са целите им: майсторски фолклорни класове на известната народна певица Калинка Вълчева,..

публикувано на 21.03.18 в 09:30

Театралните награди "Сивина" ще бъдат връчени тази вечер в Столичния куклен театър

Театралните награди "Сивина" ще бъдат връчени тази вечер в Столичния куклен театър. Събитието е част от Софийския театрален салон и от Календара на културните събития на Столичната община. Наградите отличават млади актьори, работещи в сферата на кукленото изкуство. Организатори са Асоциацията на куклените театри и Международният съюз на куклените дейци у..

публикувано на 21.03.18 в 04:43

В Кюстендил ще се проведе традиционният празник "Кюстендилска пролет"

В Кюстендил днес ще се проведе традиционният празник на града "Кюстендилска пролет". Той ще започне от 11.00 часа с молебен за здраве и ритуал по предаване символите на града на централния пл. "Велбъжд". Архиереи от Св. Синод ще отслужат литургия на открито и ще благословят жителите на общината и гостите на града. На открита сцена на хълма Хисарлъка е..

публикувано на 21.03.18 в 04:31