Завърши 36-ото издание на Истанбулския панаир на книгата

Истанбул
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Тази неделя приключи 36-ото издание на Истанбулския панаир на книгата, който беше открит на 4 ноември от министъра на културата и туризма на югоизточната ни съседка. На панаира бяха представени 800 издателства и граждански организации, като специален акцент беше Южна Корея. 

На литературния форум гостуваха 18 чуждестранни писатели – от Южна Корея, Великобритания, Германия, Гърция и Ирландия. Първият ден на панаира обаче се запомни повече с един инцидент с политически привкус, отколкото с литературни изяви – докато даваше автографи, авторът на книги на политическа тематика Сабахатин Йонкибар беше нападнат с удари и заплахи от десетина души на щанда на издателството, отпечатало последната му книга. Текстът е посветен на Мерал Акшенер, бивш вътрешен министър на Турция през 90-те години, която се отцепи от Партията на националистическото действие  и основа нова партия, предизвикваща сериозен интерес в политическите кръгове в Турция.  През януари този писател предизвика гнева на националистите и с друга своя книга – за техния лидер Девлет Бахчели

Кореспондентът на БНР в Турция Мариян Карагьозов разказва повече за големия литературен форум в Истанбул, като потърси и отговор на въпроса какво четат хората в югоизточната ни съседка – чуйте репортажа от звуковия файл. 

Още от категорията

Музиката на София

" Музиката на София“ е документален разказ за хора, които вдъхват живот на едно отмиращо изкуство с любовта си, за гласа на 12 камбани, за това дали ги чуваме или не и как отекват у всеки от нас. Режисьорката Камелия Петрова събира във филма си невероятните истории на  89-годишната Мария Зъбова , която изкачва 220 стълби, за да стигне до 12-те..

публикувано на 23.10.18 в 09:10
Любен Диманов

Първото издание на отдавна изчезналото „Биенале на илюстрацията“ се открива днес в Столичната библиотека

Изложбата включва 300 творби на 104 автори, а поводът е 90-годишния юбилей на библиотеката, който ще бъде отбелязан утре. По време на откриването на експозицията тази вечер трима творци ще бъдат наградени с пластики на младия скулптор Илия Бояров в категориите „Реализирана творба“, „Нереализирана творба“ и „Цялостно творчество“, разказа за „Хоризонт“..

публикувано на 23.10.18 в 03:41
Държавна опера Русе

Държавната опера в Русе дължи 2,5 млн. лева на Министерството на културата

Близо 2,5 млн. лева е дългът на Държавната опера - Русе към Министерството на културата и това поставя състава на културния институт в невъзможност да работи. Това е причината днес да бъде организирана дискусия, на която присъстваха и народни представители от различни политически сили. Народни представители от групите на ГЕРБ, Обединени патриоти..

публикувано на 22.10.18 в 16:53

Роман за миналото, което се помни

През зимата на 1946 г. Димо Костурков, доктор по право от Сорбоната, пътува към опустошената от войната България. Изпълнен е с надежди и идеали, а във влака среща и красивата Ана, която се прибира да погребе баща си. Още на перона у дома ги чака сблъсък с жестоката реалност – комунистите са заграбили властта и няма да я пуснат. На двамата млади им..

публикувано на 22.10.18 в 15:43

Изложба за Джеймс Джойс в Университета

В Централното фоайе в Ректората на Софийския университет "Св. Климент Охридски" ще бъде представена изложба, посветена на Джеймс Джойс. Чрез богат и интригуващ снимков и текстови материал включените в нея 22 пана проследяват живота и творчеството на големия ирландски писател, както и неговото влияние върху съвременната литература. Изложбата ще..

публикувано на 22.10.18 в 15:38

Всичко е в „Детайли“-те

Детайлите са тайна или тайната е в детайлите? Може би и двете твърдения са верни, а може би просто всичко е в детайлите. В тези на Ива Спиридонова – поетеса, редактор и издател. След дебютната й стихосбирка – „Думите МИ“, която беше номинирана за Националната литературна награда за поезия „Усин Керим“ – Чепеларе 2018, сега Ива се обръща към читателите с..

публикувано на 22.10.18 в 15:20

Ясмина Реза отново на българска сцена с "Белла фигура" на Антон Угринов

"Привлекателното при Ясмина Реза е това, че тя има собствен език. Живеем във време, което е един copy-paste, всеки имитира някого и колкото и да са умели и сръчни повечето хора на изкуството, които се имитират взаимно по един много атрактивен начин, е много трудно да имаш наистина собствен език, автентичен език." Това каза в предаването "12+3"..

публикувано на 22.10.18 в 15:08