Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Н. Даскалова: Лоша година за медийната среда в България, ако съдим по опитите за влияние от висши политици

Репресия върху медии от страна на държавните органи още няма

Николета Даскалова
Снимка: БГНЕС

Не можем да кажем, че има репресия върху медии от страна на държавните органи, защото такова нещо все още не се е случило. Това каза за предаването "Преди всички" по "Хоризонт" Николета Даскалова от фондация "Медийна демокрация" по повод вчерашните заявления от "Икономедиа", че Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ) възнамерява да започне производство срещу издателя Иво Прокопиев за приватизацията на "Каолин". Дали ще бъде образувано такова производство, ще се реши по-късно днес, подчерта тя.

Не може сега да кажем, че има репресия, защото подобно нещо все още не се е случило. То може да бъде тълкувано единствено в ключа на опит за упражняване на натиск от страна на институции, свързани с държавата, от страна на държавния апарат, върху медии. Ако анализираме медийната среда в цялостност и разглеждаме развитията през последните години, за съжаление имаме достатъчно основание и предпоставки да приемем тази загриженост, меко казано, на колегите от "Икономедиа" като достоверна. Наистина, в последните години има немалко опити и реални действия за упражняване на натиск.

Тази година беше изключително неуспешна, изключително лоша за медийната среда в България, ако съдим от тези няколко наистина тревожни опити за намеса върху редакционно съдържание, за упражняване на влияние от страна на висши политици, на органи на държавата и т.н., заяви Даскалова и припомни примери от телевизионния ефир в последните месеци.

Пролетта отново говорихме във вашето студио за заплахата на вицепремиера Валери Симеонов и за едно друго издание – вестник "Сега". 

Интервюто на Лора Търколева с Николета Даскалова можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна