Eмисия новини
от 14.00 часа

Фондация "Граждани срещу бюрокрацията" отличава пет държавни институции

Снимка: Кирил Фалин

Пет държавни институции ще получат наградите на фондация "Граждани срещу бюрокрацията", с които се отличават добрите примери в администрацията. Церемонията ще се състои в представителството на Европейската комисия в София. Това каза за предаването "Преди всички" по "Хоризонт" председателят на фондацията Стефан Христов.

Категориите са за добри електронни услуги, за подобрение на обслужването в администрацията, за защитник на гражданските права, за добър интернет сайт, който обяснява процедурите, които самата институция извършва доста подробно на разбираем език. Голямата награда е "Държавна институция на годината", която вече е комплексна оценка и там наистина самата институция, която ще бъде наградена заслужава със сигурност.

Числата за процента одобрени мерки за облекчаване на административната тежест се пишат само за да могат да бъдат използвани в доклади. За хората е важно какви услуги могат да ползват, заяви Христов и даде като добър пример промените за свидетелството за съдимост и удостоверенията за данъчни задължения, но посочи и недостатъци:

Знаете ли, че човек, когато трябва да получи достъп до класифицирана информация в ДАНС или да получи лиценз за търговия с оръжие, за да мине проверката в ДАНС, ДАНС искат служебна бележка от следствието. Те всъщност трябва да са толкова силен орган, който да има достъп до най-различни регистри. Те нямат връзка помежду си. Основният проблем в администрацията е, че самите системи нямат връзка помежду си. Направена е всяка сама за себе си и оттам идва основният проблем.

Започването на бизнес у нас не е по-различно и по-трудно отколкото в Европа, категоричен е Христов:

Там може да има някои по-лесни процедури, но ако видим цената за стартиране на бизнес, тя е изключително висока, докато в България цената е изключително ниска. Да, електронното правителство не работи, работи се на парче, но нещо се прави. Не сме изцяло интегрирани, както е например Естония, но нещо се прави. За един стартиращ бизнес, когато човек си намери добър счетоводител, не би трябвало да има кой знае какви проблеми.

Над 1 млн. души са използвали платформата "Писар" от създаването ѝ през 2015 г.  Най-често използваният документ е "предизвестие за напускане на работа":

Според мен най-добрият начин за намаляването на бюрокрацията - там, откъдето трябва да се започне - е от нас. Първо, да се осведомяваме, преди да ходим да губим времето на служителите, защото, в крайна сметка, и те са хора и тяхното време е ограничено. Излишно да създаваме опашки - няма смисъл, когато можем да използваме електронни услуги. По този начин ще намалим до някаква степен натовареността, съответно ще доведе до някаква оптимизация на бюрокрацията

Още от

Как говорим за рака на гърдата

публикувано на 23.10.19 в 14:28