Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Творба на Албена Петрович-Врачанска със световна премиера в Люксембург

Ансамбъл Ars Nova Lux и Албена Петрович-Врачанска (в средата)

На 11 ноември в залата на Филхармонията в Люксембург концерт изнесе ансамбъл Ars Nova Lux. В състава му са Луиза Партридж-Мауро - мецосопран, Кае Шираки - пиано, Йосип Драгнич - китара, Виктор Краус - перкусия и флейтистката Мария Митева, която е и негов основател заедно с друга българка - композиторката Албена Петрович-Врачанска.

За първи път, по покана на Мария Митева, към Ars Nova Lux се присъедини и цигуларката Теодора Късметска-Сороков - тя е член на оркестър Тонкюнстлер - Виена. Очакванията са тя да участва и в следващи общи проекти на ансамбъла.

Едно от произведенията в програмата на концерта в съботната вечер беше "Ermeside’s Long Walk" от Албена Петрович-Врачанска. Композиторката, родена в София, вече повече от 20 години живее и твори в Люксембург. Творбата й е посветена на важна фигура в люксембургската история - графиня Ермесинде, управлявала страната в началото на XIII век.

В звуковия файл можете да чуете интервюта с флейтистката Мария Митева и цигуларката Теодора Сороков, както и фрагмент от творбата "Ermeside’s Long Walk" от Албена Петрович-Врачанска - запис от световната премиера на 11 ноември 2017 г.



 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна