Eмисия новини
от 05.00 часа

Еколози: Не сме казали "да" за втори лифт на Банско

Снимка: БГНЕС
Не сме се съгласявали за втори лифт на Банско, каза в предаването "Преди всички" Катерина Раковска от Световния фонд за дивата природа:

Никакво "да" не сме казвали на никаква кабинка. Казахме единствено, че има начин проблемът с опашките да бъде решен, но очевидно никой не искаше да дискутира решаването на този проблем. Има си начини - с увеличаване на капацитета, с увеличаване на работното време.

Раковска посочи, че позицията на екоорганизациите не е била представена коректно вчера:

Никой не ни е поканил да заставаме, където и да било. Огласяването на резултатите по този начин беше решението на домакините на тази среща. Категорично беше некоректно представянето на нашата позиция.

Вчера стана ясно, че има проекторешение за промяна на концесионния договор на ски зона Банско и проекторешение за промяна на сега действащия план за управление на Национален парк "Пирин" от 2004-та година. Въобще не е обсъждан проблемът с никаква втора кабинка и с никакви опашки. На въпроса към кмета на Банско господин Икономов - "Какъв точно проблем решаваме?", той си каза директно: "Искаме нови инвестиционни намерения".

Раковска обясни още:

По план какво представлява предложението. То представлява, на практика, искане за отпадане на ограниченията за строителство на ски писти и ски съоръжения на обща площ от 7,6 процента от територията на парка. Само за сравнение, в досега действащите режими това нещо е позволено на 0,6 процента от територията на парка. Представете си колко пъти ще означава това изсичане на старите гори, като целта на един национален парк е да опазва естествените екосистеми с естествените процеси, които протичат с тях.

Да кажа за концесионния договор какво видяхме. Всъщност този концесионен договор, предложението за промяна, в него нямаше нито една цифра - за каква площ става дума, каква е картата и не можаха да ни отговорят на въпроса какво е минималното концесионно възнаграждението при променения договор, въпреки че то се определя от капацитета на съоръженията в зоната, не стана ясно защо няма издадени актове за собственост на сградите в концесията. Редица въпроси не са изяснени, но това нещо се предлага като проект на решение, липсваха само подписите. Не на последно място, изключително важен проблем е, че ако този концесионен договор, промяната в него бъде приета в този му вид, това ще означава амнистия върху всички нарушения, извършени в ски зоната досега.


Още от

Последно в

Всички новини в България: днес | вчера

Най-четени