Еколози: Не сме казали "да" за втори лифт на Банско

БГНЕС
Не сме се съгласявали за втори лифт на Банско, каза в предаването "Преди всички" Катерина Раковска от Световния фонд за дивата природа:

Никакво "да" не сме казвали на никаква кабинка. Казахме единствено, че има начин проблемът с опашките да бъде решен, но очевидно никой не искаше да дискутира решаването на този проблем. Има си начини - с увеличаване на капацитета, с увеличаване на работното време.

Раковска посочи, че позицията на екоорганизациите не е била представена коректно вчера:

Никой не ни е поканил да заставаме, където и да било. Огласяването на резултатите по този начин беше решението на домакините на тази среща. Категорично беше некоректно представянето на нашата позиция.

Вчера стана ясно, че има проекторешение за промяна на концесионния договор на ски зона Банско и проекторешение за промяна на сега действащия план за управление на Национален парк "Пирин" от 2004-та година. Въобще не е обсъждан проблемът с никаква втора кабинка и с никакви опашки. На въпроса към кмета на Банско господин Икономов - "Какъв точно проблем решаваме?", той си каза директно: "Искаме нови инвестиционни намерения".

Раковска обясни още:

По план какво представлява предложението. То представлява, на практика, искане за отпадане на ограниченията за строителство на ски писти и ски съоръжения на обща площ от 7,6 процента от територията на парка. Само за сравнение, в досега действащите режими това нещо е позволено на 0,6 процента от територията на парка. Представете си колко пъти ще означава това изсичане на старите гори, като целта на един национален парк е да опазва естествените екосистеми с естествените процеси, които протичат с тях.

Да кажа за концесионния договор какво видяхме. Всъщност този концесионен договор, предложението за промяна, в него нямаше нито една цифра - за каква площ става дума, каква е картата и не можаха да ни отговорят на въпроса какво е минималното концесионно възнаграждението при променения договор, въпреки че то се определя от капацитета на съоръженията в зоната, не стана ясно защо няма издадени актове за собственост на сградите в концесията. Редица въпроси не са изяснени, но това нещо се предлага като проект на решение, липсваха само подписите. Не на последно място, изключително важен проблем е, че ако този концесионен договор, промяната в него бъде приета в този му вид, това ще означава амнистия върху всички нарушения, извършени в ски зоната досега.


Още от категорията

Североизтокът на САЩ се готви за четвърта зимна буря

Ню Йорк и Вашингтон се оказаха сред градовете в североизточната част на САЩ, очакващи обилни снеговалежи и силни ветрове при четвъртата за последните седмици зимна буря в региона, предаде ДПА. Държавните училища в Ню Йорк, Филаделфия, Вашингтон, Бостън и други градове бяха затворени, а над 4100 полета бяха отменени. Администрацията на..

публикувано на 22.03.18 в 04:00

Вестник „Гардиън“: Българите се надпреварват да спасяват фаланги от изтощени премръзнали щъркели

„Българите се надпреварват да спасяват фаланги от изтощени премръзнали щъркели“, пише в заглавие вестник „Гардиън“. Жителите на български села се притичат на помощ на стотици мигрирали птици със замръзнали криле, информира вестникът. Какво ще направите, ако срещнете много изтощени щъркели, покрити с лед и лежащи в покрито със сняг поле, пита..

публикувано на 22.03.18 в 03:55

Палестинската тийнейджърка Ахед Тамими ще лежи осем месеца в затвора

Палестинската тийнейджърка Ахед Тамими, която беше заснета да удря израелски войници, ще лежи осем месеца в затвора, предаде ДПА, като цитира съобщение на израелската армия. Тамими се призна за виновна в нападение на израелски офицер и войник, както и по още две обвинения и постигна сделка с израелските власти. Тя ще плати и глоба от 5000 шекела..

публикувано на 22.03.18 в 02:53

Русия изгони американската неправителствена организация "Германски фонд Маршал"

Руското министерство на правосъдието съобщи, че е добавило американската неправителствена организация "Германски фонд Маршал" към списъка на организации, чиято дейност е нежелана в Русия, предадоха Ройтерс и ТАСС. В съобщението не се посочват мотиви за решението. "Германският фонд Маршал" е мозъчен тръст за международни изследвания и анализи,..

публикувано на 22.03.18 в 02:45
Н. Пр. Микола Балтажи

Микола Балтажи: България и Украйна трябва да възродят регионалните отношения в областта на бизнеса, туризма и културата

България и Украйна трябва да възродят регионалните отношения в областта на бизнеса, туризма и културата. Подготвя се двустранна среща през август в Миргород, съобщи във Велико Търново украинският посланик у нас Микола Балтажи. Той проведе срещи с областния управител и кмета на Велико Търново, както и с представители на местния бизнес. За целта..

публикувано на 22.03.18 в 02:21

Нови 15 милиона евро ще подкрепят развитието на индустриалните клъстери в България

Около 100 съдействащите  в страната 15 милиона евро са инвестирани  за насърчаването и развитието им чрез миналия програмен период. В момента изпълняват договори за 6 милиона и половина, а нови 15 милиона евро престои  да бъдат усвоени. Въпреки финансовата   подкрепа обаче все още има редица слабости при по- голямата част от клъстерите,..

публикувано на 22.03.18 в 01:48

Специален код ще препраща потребителите към Националния туристически регистър

Специален код, който се чете от мобилните устройство ще препраща потребителите към Националния туристически регистър, за да се информират за избрания от тях туроператор, хотел, заведение за хранене и развлечение или планински водач. Това съобщи пред журналисти министърът на туризма Николина Ангелкова.  Кодът ще се поставя на задължителните..

публикувано на 22.03.18 в 00:09