Еколози: Не сме казали "да" за втори лифт на Банско

БГНЕС
Не сме се съгласявали за втори лифт на Банско, каза в предаването "Преди всички" Катерина Раковска от Световния фонд за дивата природа:

Никакво "да" не сме казвали на никаква кабинка. Казахме единствено, че има начин проблемът с опашките да бъде решен, но очевидно никой не искаше да дискутира решаването на този проблем. Има си начини - с увеличаване на капацитета, с увеличаване на работното време.

Раковска посочи, че позицията на екоорганизациите не е била представена коректно вчера:

Никой не ни е поканил да заставаме, където и да било. Огласяването на резултатите по този начин беше решението на домакините на тази среща. Категорично беше некоректно представянето на нашата позиция.

Вчера стана ясно, че има проекторешение за промяна на концесионния договор на ски зона Банско и проекторешение за промяна на сега действащия план за управление на Национален парк "Пирин" от 2004-та година. Въобще не е обсъждан проблемът с никаква втора кабинка и с никакви опашки. На въпроса към кмета на Банско господин Икономов - "Какъв точно проблем решаваме?", той си каза директно: "Искаме нови инвестиционни намерения".

Раковска обясни още:

По план какво представлява предложението. То представлява, на практика, искане за отпадане на ограниченията за строителство на ски писти и ски съоръжения на обща площ от 7,6 процента от територията на парка. Само за сравнение, в досега действащите режими това нещо е позволено на 0,6 процента от територията на парка. Представете си колко пъти ще означава това изсичане на старите гори, като целта на един национален парк е да опазва естествените екосистеми с естествените процеси, които протичат с тях.

Да кажа за концесионния договор какво видяхме. Всъщност този концесионен договор, предложението за промяна, в него нямаше нито една цифра - за каква площ става дума, каква е картата и не можаха да ни отговорят на въпроса какво е минималното концесионно възнаграждението при променения договор, въпреки че то се определя от капацитета на съоръженията в зоната, не стана ясно защо няма издадени актове за собственост на сградите в концесията. Редица въпроси не са изяснени, но това нещо се предлага като проект на решение, липсваха само подписите. Не на последно място, изключително важен проблем е, че ако този концесионен договор, промяната в него бъде приета в този му вид, това ще означава амнистия върху всички нарушения, извършени в ски зоната досега.


Още от категорията

Холивуд създаде комисия за борба със сексуалния тормоз

Холивуд създаде специална комисия, която да се бори и разследва сексуалния тормоз в развлекателната индустрия и медиите, съобщи Би Би Си. Комисията се създава на фона на стотиците обвинения в сексуален тормоз, които бяха отправени срещу холивудски звезди, включително скандала с продуцента Харви Уайнстийн .  Председател на комисията е адвокатката..

публикувано на 17.12.17 в 11:44

В Румъния се възобновяват протестите срещу законодателните промени в борбата с корупцията

В Румъния се възобновяват станалите традиционни в неделя протести, след изтичането на тридневния траур в памет на покойния крал Михай Първи. Ден след погребението са планирани нови демонстрации на  Площада на победата в Букурещ.  Протестиращите се опасяват, че предприетите от управляващите законодателни промени блокират борбата с корупцията и..

публикувано на 17.12.17 в 08:47

Старозагорският митрополит Киприан ще оглави Божествената света литургия

Старозагорският митрополит Киприан ще оглави Божествената света литургия в катедралния храм "Свети Димитър"в града. С богослужението ще бъде отбелязана първата годишнина от въвеждането му като владика. На заседанието си от 14 декември Светият Синод определи Киприан за свой официален говорител и духовен надзорник на отдел "Връзки с..

публикувано на 17.12.17 в 08:40
Архимандрит Самуил

Архимандрит Самуил ще оглави официално днес Бачковския манастир

Архимандрит Самуил - досегашен клирик на Видинската епархия, ще оглави официално днес Бачковския манастир. Въдворяването на новоназначения игумен ще извърши Мелнишкият епископ Герасим . В петък Светият синод освободи от длъжността архимандрит Симон без да посочи мотиви.  Дядо Симон, който беше начело на Светата обител три години и..

публикувано на 17.12.17 в 08:37

С курбан за здраве християни и мюсюлмани отбелязват една година от трагедията в Хитрино

С курбан за здраве по християнски и мюсюлмански ритуал в село Хитрино ще бъде отбелязана годишнината от трагедията с взривената цистерна на 10 декември миналата година. Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан и районният мюфтия на Шумен Месут Мехмедов ще извършат религиозните ритуали в памет на..

публикувано на 17.12.17 в 08:33

Учени от БАН възнамеряват да протестират и по време на Българското европредседателство

Ръководството на Общото събрание на Българската академия на науките /БАН/ ще представи днес програма за протестни действия на учените по време на Българското европредседателство от 1 януари. Работещите в БАН настояват за по-висока субсидията на БАН за следващата година и повече пари за наука. В края на ноември учените протестираха,..

публикувано на 17.12.17 в 08:29

Риболовци протестират срещу пресушаването на реките и изграждането на ВЕЦ "Румянцево II"

Риболовци от цялата страна ще протестират днес в луковитското село Румянцево срещу пресушаването на реките от малки водноелектрически централи и изграждането на ВЕЦ "Румянцево  II". Според организаторите на протеста – сдруженията „Балканка“ и „Стари видри“ строителството на ВЕЦ „Румянцево II“ е незаконно. Участъкът от река Златна Панега попада в..

публикувано на 17.12.17 в 08:22