Еколози: Не сме казали "да" за втори лифт на Банско

Снимка: БГНЕС
Не сме се съгласявали за втори лифт на Банско, каза в предаването "Преди всички" Катерина Раковска от Световния фонд за дивата природа:

Никакво "да" не сме казвали на никаква кабинка. Казахме единствено, че има начин проблемът с опашките да бъде решен, но очевидно никой не искаше да дискутира решаването на този проблем. Има си начини - с увеличаване на капацитета, с увеличаване на работното време.

Раковска посочи, че позицията на екоорганизациите не е била представена коректно вчера:

Никой не ни е поканил да заставаме, където и да било. Огласяването на резултатите по този начин беше решението на домакините на тази среща. Категорично беше некоректно представянето на нашата позиция.

Вчера стана ясно, че има проекторешение за промяна на концесионния договор на ски зона Банско и проекторешение за промяна на сега действащия план за управление на Национален парк "Пирин" от 2004-та година. Въобще не е обсъждан проблемът с никаква втора кабинка и с никакви опашки. На въпроса към кмета на Банско господин Икономов - "Какъв точно проблем решаваме?", той си каза директно: "Искаме нови инвестиционни намерения".

Раковска обясни още:

По план какво представлява предложението. То представлява, на практика, искане за отпадане на ограниченията за строителство на ски писти и ски съоръжения на обща площ от 7,6 процента от територията на парка. Само за сравнение, в досега действащите режими това нещо е позволено на 0,6 процента от територията на парка. Представете си колко пъти ще означава това изсичане на старите гори, като целта на един национален парк е да опазва естествените екосистеми с естествените процеси, които протичат с тях.

Да кажа за концесионния договор какво видяхме. Всъщност този концесионен договор, предложението за промяна, в него нямаше нито една цифра - за каква площ става дума, каква е картата и не можаха да ни отговорят на въпроса какво е минималното концесионно възнаграждението при променения договор, въпреки че то се определя от капацитета на съоръженията в зоната, не стана ясно защо няма издадени актове за собственост на сградите в концесията. Редица въпроси не са изяснени, но това нещо се предлага като проект на решение, липсваха само подписите. Не на последно място, изключително важен проблем е, че ако този концесионен договор, промяната в него бъде приета в този му вид, това ще означава амнистия върху всички нарушения, извършени в ски зоната досега.


Още от категорията

Честваме Деня на независимостта на България

Честваме Деня на независимостта на България. Празникът се отбелязва в цялата страна, като център на тържествата е Велико Търново .       В словото си заместник-председателят на Народното събрание Емил Христов посочи, че има събития в историята, в които няма блясък, няма битки, няма гръм, няма герои, но те са записани със златни букви в..

обновено на 22.09.18 в 16:47

Археолози проучват една от кулите на антична Бонония

Археолози във Видин проучват една от кулите на антична Бонония. За обекта няма финансиране, затова заедно с доброволци работят без заплащане. Близо 20 дни на обекта работи доцент Здравко Димитров. Казва, че Бонония е най-мощното римско укреплeние по поречието на Дунав у нас. Според археолога Ваня Ставрева целта е след като бъде проучена и..

публикувано на 22.09.18 в 16:25

Възстановено е движението при 5-и км на магистрала "Тракия"

Движението при 5-и км в посока София на магистрала "Тракия" е възстановено, съобщи Агенция "Пътна инфраструктура". По-рано днес движението се осъществяваше само в активната лента поради катастрофа. Поради ремонт на съоръженията, при 17-и и 18-и километър в посока Бургас движението се осъществява двупосочно в платното за София. На..

обновено на 22.09.18 в 16:09
Кшищоф Краевски

Ученици от Варна изпратиха с концерт посланика на Полша у нас

Посланикът на Полша у нас Кшищоф Краевски и съпругата му присъстваха на специално организиран за изпращането им концерт на ученици от Полското държавно училище "Адам Мицкевич" във Варна. Голямо сърце от плат с надпис "Благодарим ви" подариха децата на посланика, който е и почетен гражданин на Варна. Пред кореспондента ни в града посланик Краевски..

публикувано на 22.09.18 в 16:06

24 загинали и 53-ма ранени при нападение по време на парад в Иран

"Ислямска държава" пое отговорността за нападението на военен парад в югозападния ирански град Ахваз. При атаката бяха убити 24-ма и ранени над 50 души.  Сред убитите има жени и деца, съобщи представител на местните власти. Вероятно е броят на жертвите да се увеличи, тъй като много от ранените са в критично състояние. Нападението е извършено в деня..

обновено на 22.09.18 в 15:05

Жители от кв. "Горубляне" отново протестираха срещу изграждането на бъдещия Източен парк

Жители на столичния квартал "Горубляне" излязоха на пореден протест срещу изграждането на бъдещия Източен парк, който трябва да бъде изграден върху частни имоти вместо върху общински. Около 500 фамилии са засегнати от проекта, който предвижда зелени площи върху 1250 декара - твърдят протестиращите. Според тях чрез промени в Закона за устройството на..

публикувано на 22.09.18 в 14:26

Десети октомври е ключова дата за бъдещето на 3 000 000 души в сирийската провинция Идлиб

Преди седмица в предаването „Събота 150“ журналистът Мохамед Халаф предвиди, че Русия и Турция ще се разберат за отлагане на офанзивата на сирийската правителствена армия в областта Идлиб. В понеделник президентите Путин и Ердоган действително постигнаха договорености и затишието по фронтовата линия продължи.  Също в понеделник - часове..

публикувано на 22.09.18 в 14:04