Проф. Цветалина Танкова: За добър контрол на диабета трябват мерки срещу всеки рисков фактор

Снимка: Ани Петрова, БНР
Връзката на диабета със сърдечно-съдовите проблеми е доказана. Рискът от смърт поради сърдечно-съдови причини е от два до 4 пъти по-висок при хора с диабет. А в целия ЕС - според специалистите и статистиката, България е с най-висока сърдечно-съдова смъртност, достигаща 65%. Именно в пряката връзка на тези заболявания наскоро беше обявена информационна кампания под наслов „Приемете диабета присърце” или „Когато мислиш за своята кръвна захар, помисли и за сърцето си!“
Тази година Световният ден за борба с диабета постави акцент върху връзката на заболяването със сърдечно-съдовите здравни проблеми и усложнения, както и как диабетът засяга жените. Български ендокринолози изразиха тревогата си от епидемиологичния характер на разпространението на диабета. От 2000-та до 2015 г. болните в света са станала почти 3 пъти повече и в момента диагностицираните са 415 млн. души. В България са засегнати близо 9 на сто от населението, но над 30% от заболелите не знаят.

Ендокринолозите не пропускат да отбележат, че съществува стандартен въпросник*, който може много да помогне хората да преценят доколко са застрашени от диабета. СнимкаТой отчита рискови фактори, като възраст и наднормено тегло, наличие на високо кръвно налягане или роднини с тази болест.
Колкото до това, как диабетът засяга жените, проф. Цветалина Танкова - секретар на Българското дружество по ендокринология, подчерта пред Радио София, че е изключително важен скринингът още в началото на бременността или поне АГ-специалистът или личният лекар да приложи въпросника за оценка на риска за развитие на захарен диабет тип 2.
При бъдещите майки съществуват 2 вида диабет  – такъв, който може да бъде открит още в началото на бременността и гестационен диабет, който се търси през 24-28 седмица от бременността.

Само с намаляване нивото на кръвната захар ние не можем да намалим сериозно сърдечно-съдовия риск на пациент с диабет.– обясни проф. Танкова. – Това може да направим само с комплекс от мерки срещу всички рискови фактори. Вече глюкоцентричният подход към диабета се промени към т.нар. мултифакторен подход.

Здравословното хранене не само ще повлияе на кръвната захар, а и върху кръвното налягане, теглото на пациента, мазнините в кръвта.
Рискът от смърт при диабет е почти колкото при сърдечно-съдово заболяване, при инсулт, при инфаркт.

Чуйте повече в интервюто, което проф. Цветалина Танкова даде специално за Часът на здравето.

Въпросник за оценка на риска за развитие на захарен диабет тип 2

1. Възраст:
·  Под 45 години (0 точки)
·  45-54 години (2 точки)
·  55-64 години (3 точки)
·  Над 64 години (4 точки)
2. Индекс на телесна маса (тегло/ръст2):
·  Под 25 kg/m2 (0 точки)
·  Между 25-30 kg/m2 (1 точка)
·  Над 30 kg/m2 (3 точки)
3. Обиколка на талията, измерена на нивото на пъпа:
·  Мъже / Жени
·  Под 94 cm / Под 80 cm (0 точки)
·  94-102 cm / 80-88 cm (3 точки)
·  Над 102 cm /  Над 88 cm (4 точки)
4. Имате ли поне 30 минути физическа активност на ден?
·  Да (0 точки)
·  Не (2 точки)
5. Колко често консумирате пресни плодове и зеленчуци?
·  Всеки ден (0 точки)
·  Рядко (1 точка)
6. Вземате ли лекарства за високо кръвно налягане?
·  Не (0 точки)
·  Да (2 точки)
7. Имали ли сте някога високи стойности на кръвната захар?
·  Не (0 точки)
·  Да (5 точки)
8. Имате ли член на семейството или по-далечен роднина, който да е със захарен диабет тип 1 или тип 2?
·  Не (0 точки)
·  Да: баба, дядо, чичо, леля, братовчеди (3 точки)
·  Да: родители, брат,сестра, деца (5 точки)

Отчитане на резултатите:
До 12 точки -
Рискът от развитие на захарен диабет тип 2 е нисък.

12 - 14 точки - Трябва сериозно да промените начина си на живот: физическа активност, хранителни навици и да нормализирате телесното си тегло.

15 или повече точки - Има риск от развитие на захарен диабет тип 2. Необходима е консултация с лекар и измерване на кръвната захар на гладно.


Още от категорията

7-годишно момиче е открито мъртво в дома му в Момчилград

7-годишно момиче е открито мъртво в дома му в Момчилград. Детето е било намерено от майката, след като тя се прибрала от нощна смяна. Двете живеели в апартамент в центъра на града. Окръжната прокуратура в Кърджали образува досъдебно производство за убийство. Сигналът е подаден рано тази сутрин на спешния телефон 112. Назначена е тройна..

обновено на 17.12.17 в 17:35

Атентатор-самоубиец атакува конвой на НАТО в Южен Афганистан

Атентатор-самоубиец атакува конвой на НАТО в Южен Афганистан. При нападението в провинция Кандахар на пътя за летището е загинала една жена, а четирима души са били ранени.  Не са пострадали военнослужещи от силите на НАТО, предаде Ройтерс, като се позова на официални представители на афганистанските власти и на говорител на алианса.

публикувано на 17.12.17 в 17:25
romania_flag

Румъния взима заем от 8 млрд. евро, заради увеличението на заплатите в бюджетния сектор

Румънското правителство е принудено да вземе заем от 8 милиарда евро, за да покрие дефицита, предизвикан от увеличението на заплатите в бюджетния сектор, съобщава информационният сайт "Зиаре". Тази година министерството на финансите "излезе" два пъти на международните пазари - през април, когато привлече милиард и 750 милиона евро чрез емисия..

публикувано на 17.12.17 в 17:17

Снеговалежът предизвика ограничения за движението на тежкотоварните камиони

Снеговалежът предизвика ограничения за движението на тежкотоварните камиони по пътищата в страната. Поради снегонавяванията е ограничено преминаването на тежкотоварни камиони над 12 тона по пътя Троян-Кърнаре. Без ограничения е движението през проходите Айтоски, Котленски, Обзорски, Печинско, Превала, Предел, Републиката, Ришки и Рожен...

обновено на 17.12.17 в 17:14
МКС

Американският товарен космически кораб "Дракон" се скачи с МКС

Американският товарен космически кораб "Дракон" се скачи с Международната космическа станция. Сред товара му са хранителни продукти и материали за научни експерименти.  Компанията "Спейс Екс" изстреля кораба в петък с вече използвана ракета "Фалкон 9". Чрез повторното използване и на двата апарата частната компания се стреми да намали разходите за..

публикувано на 17.12.17 в 16:12

Ислямска държава пое отговорност за атентата срещу християнска църква в Пакистан

Групировката "Ислямска държава" пое отговорност за днешния атентат срещу християнска църква в Пакистан. Най-малко 8 души са убити и 45 са ранени при нападението, извършено от двама атентатори-самоубийци. В момента на атаката над 400 богомолци са участвали в предколедна църковна служба. Броят на жертвите е щял да бъде много по-голям, ако охраната не е..

публикувано на 17.12.17 в 16:10

Намаляват почти наполовина леглата в общинската болница в Дупница

Леглата в общинската болница в Дупница ще бъдат намалени почти наполовина през следващите шест месеца. Това решиха общинските съветници на последното си за годината заседание. На същата сесия те избраха и прокурист на здравното заведение - Мария Иванова , административен директор на болница „Св. Анна“ в София и външен експерт в други три болници...

публикувано на 17.12.17 в 15:28