Проф. Цветалина Танкова: За добър контрол на диабета трябват мерки срещу всеки рисков фактор

Снимка: Ани Петрова, БНР
Връзката на диабета със сърдечно-съдовите проблеми е доказана. Рискът от смърт поради сърдечно-съдови причини е от два до 4 пъти по-висок при хора с диабет. А в целия ЕС - според специалистите и статистиката, България е с най-висока сърдечно-съдова смъртност, достигаща 65%. Именно в пряката връзка на тези заболявания наскоро беше обявена информационна кампания под наслов „Приемете диабета присърце” или „Когато мислиш за своята кръвна захар, помисли и за сърцето си!“
Тази година Световният ден за борба с диабета постави акцент върху връзката на заболяването със сърдечно-съдовите здравни проблеми и усложнения, както и как диабетът засяга жените. Български ендокринолози изразиха тревогата си от епидемиологичния характер на разпространението на диабета. От 2000-та до 2015 г. болните в света са станала почти 3 пъти повече и в момента диагностицираните са 415 млн. души. В България са засегнати близо 9 на сто от населението, но над 30% от заболелите не знаят.

Ендокринолозите не пропускат да отбележат, че съществува стандартен въпросник*, който може много да помогне хората да преценят доколко са застрашени от диабета. СнимкаТой отчита рискови фактори, като възраст и наднормено тегло, наличие на високо кръвно налягане или роднини с тази болест.
Колкото до това, как диабетът засяга жените, проф. Цветалина Танкова - секретар на Българското дружество по ендокринология, подчерта пред Радио София, че е изключително важен скринингът още в началото на бременността или поне АГ-специалистът или личният лекар да приложи въпросника за оценка на риска за развитие на захарен диабет тип 2.
При бъдещите майки съществуват 2 вида диабет  – такъв, който може да бъде открит още в началото на бременността и гестационен диабет, който се търси през 24-28 седмица от бременността.

Само с намаляване нивото на кръвната захар ние не можем да намалим сериозно сърдечно-съдовия риск на пациент с диабет.– обясни проф. Танкова. – Това може да направим само с комплекс от мерки срещу всички рискови фактори. Вече глюкоцентричният подход към диабета се промени към т.нар. мултифакторен подход.

Здравословното хранене не само ще повлияе на кръвната захар, а и върху кръвното налягане, теглото на пациента, мазнините в кръвта.
Рискът от смърт при диабет е почти колкото при сърдечно-съдово заболяване, при инсулт, при инфаркт.

Чуйте повече в интервюто, което проф. Цветалина Танкова даде специално за Часът на здравето.

Въпросник за оценка на риска за развитие на захарен диабет тип 2

1. Възраст:
·  Под 45 години (0 точки)
·  45-54 години (2 точки)
·  55-64 години (3 точки)
·  Над 64 години (4 точки)
2. Индекс на телесна маса (тегло/ръст2):
·  Под 25 kg/m2 (0 точки)
·  Между 25-30 kg/m2 (1 точка)
·  Над 30 kg/m2 (3 точки)
3. Обиколка на талията, измерена на нивото на пъпа:
·  Мъже / Жени
·  Под 94 cm / Под 80 cm (0 точки)
·  94-102 cm / 80-88 cm (3 точки)
·  Над 102 cm /  Над 88 cm (4 точки)
4. Имате ли поне 30 минути физическа активност на ден?
·  Да (0 точки)
·  Не (2 точки)
5. Колко често консумирате пресни плодове и зеленчуци?
·  Всеки ден (0 точки)
·  Рядко (1 точка)
6. Вземате ли лекарства за високо кръвно налягане?
·  Не (0 точки)
·  Да (2 точки)
7. Имали ли сте някога високи стойности на кръвната захар?
·  Не (0 точки)
·  Да (5 точки)
8. Имате ли член на семейството или по-далечен роднина, който да е със захарен диабет тип 1 или тип 2?
·  Не (0 точки)
·  Да: баба, дядо, чичо, леля, братовчеди (3 точки)
·  Да: родители, брат,сестра, деца (5 точки)

Отчитане на резултатите:
До 12 точки -
Рискът от развитие на захарен диабет тип 2 е нисък.

12 - 14 точки - Трябва сериозно да промените начина си на живот: физическа активност, хранителни навици и да нормализирате телесното си тегло.

15 или повече точки - Има риск от развитие на захарен диабет тип 2. Необходима е консултация с лекар и измерване на кръвната захар на гладно.


Още от категорията

Двама души са загинали при катастрофа на военен самолет в Тунис

Двама военни са загинали, след като военен самолет се разби в район близо до авиобазата Сфакс в Тунис, съобщава Ройтерс. Според първоначални данни самолетът е паднал по време на нощно учение, заяви управителят на областта, който пристигна на мястото на катастрофата.

публикувано на 24.04.18 в 03:55
инцидента в Торонто

Идентифицираха нападателя в Торонто

Задържаният нападател с микробус срещу пешеходци в Торонто бе идентифициран. Това е 25-годишният Алек Минасиан, съобщиха канадските медии. Все още не са известни мотивите за нападението. Полицията в Торонто обяви, че очаква продължително разследване. 9 души е потвърденият брой на загиналите при безпрецедентното за Торонто нападение срещу..

публикувано на 24.04.18 в 03:32

Наредбата за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги в Община Перник е отменена от съда

Наредбата за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги в Община Перник е отменена от съда. Присъдата е потвърдена от ВАС. Наредбата е приета при множество допуснати съществени нарушения на административно производствените правила, е само един от мотивите на магистратите. С отмяната на наредбата, от 12 април, местните..

публикувано на 24.04.18 в 01:59
Велико Търново

Във Велико Търново започна изграждането на безплатен паркинг за 10 автобуса и 80 леки автомобила

Във Велико Търново започна изграждането на безплатен паркинг за 10 автобуса и 80 леки автомобила. Съоръжението е под крепостта „Царевец“, а инвестицията е 350 000 лева по програмата „Региони в растеж“. Паркингът ще заработи това лято. Наказателният паркинг в подножието на крепостта „Царевец“ се разширява значително и става безплатна зона за..

публикувано на 24.04.18 в 01:54

Германската армия очаква да получи нови оръжия

Германската армия очаква да получи нови оръжия за стотици милиони евро след критиките, че не е добре оборудвана, предаде ДПА. Според вестниците "Ханделсблат" и "Билд" списък на министерството на отбраната включва 18 поръчки, всяка на стойност над 25 милиона евро. Оръжията, които се очаква да получи армията, включват 18 нови ракетни установки..

публикувано на 24.04.18 в 01:44

Фандъкова: очаквам да се възстанови работата на администрацията в столичния район "Младост"

Кметът на София Йорданка Фандъкова заяви, че очаква да се възстанови работата на администрацията в столичния район "Младост", след ареста на кмета Десислава Иванчева: „Коментирахме една много важна задача, която имат кметовете на „Панчарево“ и на „Младост“ в момента, а именно да подпомогнат Пътната агенция за придобиването на земя за..

публикувано на 24.04.18 в 01:29

Към момента МВнР не разполага с информация дали са пострадали български граждани при инцидента в Торонто

Към момента МВнР не разполага с информация дали са пострадали български граждани при инцидента в Торонто, при който загинаха 9, а бяха ранени 16 души. Генералният консул на Република България в Торонто Петър Крайчев се е свързал с Кралската канадска конна полиция и с други правоохранителни органи. Към момента органите на реда не предоставят никаква..

публикувано на 24.04.18 в 00:57