Световна премиера на Добринка Табакова открива юбилейния концерт на Европейския съюз за радио и телевизия

На 27 ноември от 21 часа чуйте юбилейния концерт директно от Лондон по програма „Христо Ботев“
| обновено на 25.11.17 в 10:39
Снимка: ebu.ch

На 27 ноември 1967 година е първото излъчване на концерт за страните, членуващи в Европейския съюз за радио и телевизия, което поставя началото на международния музикален обмен. Участници били Английският камерен оркестър, квартет „Амадеус“ и солисти.
Ето и програмата на този първи концерт, дирижиран от Бенджамин Бритън:
Й. С. Бах (1685-1750) – Бранденбургски концерт № 4 в Сол мажор
Й. Хайдн (1732-1809) – Струнен квартет в До мажор, опус 76 № 3 „Императорски“
В. А. Моцарт (1756-1791) – Симфония концертанте във Ми бемол мажор за цигулка, виола и оркестър K. 364
Б. Бритън (1913-1976) – Ноктюрно за тенор, седем задължителни инструмента и струнен оркестър със солист тенорът Питър Пиърс

За да направи радиослушателите съпричастни към събитието, Музикалната група към Европейският съюз за радио и телевизия, съвместно с Би Би Си организира допитване до аудиторията за избор на клавирен концерт в програмата на юбилейното честване на 27 ноември 2017 година.  Слушателите на Българското национално радио (БНР) също получиха възможност да участват в допитването. Руският пианист Павел Колесников предложи четири концерта от своя репертоар – на Бетовен, Чайковски, Шопен и Равел. Най-голям брой гласове получи Петият клавирен концерт на Бетовен, който ще прозвучи в тържествената атмосфера на Музикалния център „Св. Лука“ в Лондон на 27 ноември 2017 г. Началото е в 21.00 часа и програма „Христо Ботев“ ще излъчва директно събитието от Лондон. Ще свири Концертният оркестър на Би Би Си с диригент Йоханес Вилднер, солисти: Естер Йоо – цигулка, Ейвинд Холстмарк Рингстад – виола и Павел Колесников – пиано.

Ето програмата:
• „Орфеевата комета“ от Добринка Табакова
• Сюита върху английски народни мелодии от Бенджамин Бритън
• Симфония Концертанте за цигулка и виола в Ми бемол мажор, К. 364 от Волфганг Амадеус Моцарт
• Концерт за пиано № 5 в Ми бемол мажор, опус 73 „Императорски“ от Лудвиг ван БетовенМеждународният музикален обмен на Еврорадио е една от най-мащабните инициативи на Европейския съюз за радио и телевизия (EBU), която популяризира и насърчава културното многообразие на Европа. През първия сезон са излъчени общо седем концерта, които през годините нарастват, за да достигнат днес до 3000 годишно. Музиката е от всички жанрове – класическа, оперна, народна, джаз, поп, рок, етно и др. – избрани изпълнения, както на изявени музиканти, така и на израстващи млади таланти. Част от обществената мисия на БНР е представянето зад граница на талантливите български музиканти, както чрез техните записи, така и участието им в различни конкурси и фестивали – „Концертино Прага“, „Евросоник“, фолклорния фестивал на Еврорадио, международния конкурс за записи на народна музика „Светозар Страцина – Гран При“, „Нека пеят народите“. Много от тях се завръщат с награди и предложения за следващи ангажименти.
В рамките на това сътрудничество БНР подпомага българската музика и артисти, правейки техните постижения достояние на широка чуждестранна аудитория. Творби от български композитори и изпълнения на наши солисти и ансамбли звучат многократно в Европа и по целия свят. Всяка година БНР излъчва концерти на живо от България за националните радиостанции в Европа и целия свят, като ги запознава с българското изпълнителско майсторство и композиторско творчество във всеки жанр – класическа музика, фолклор, джаз, поп и рок.
Благодарение на музикалния обмен с Европейския съюз за радио и телевизия добиват гласност значимите у нас музикални събития с участие на наши и гостуващи изпълнители, включително международните музикални фестивали „Мартенски музикални дни“ - Русе, „Варненско лято“, „Софийски музикални седмици“, „Пиано Екстраваганца“, Фестивал за съвременна музика „Пианисимо“ - София, Фестивал на изкуствата „Аполония“ - Созопол, „Международен джаз фестивал“ - Банско и др.

И отново благодарение на този музикален обмен българските слушатели имат възможност да следят най-добрите музикални изяви от Европа и света, включително от реномирани международни конкурси и фестивали. Специалните проекти на EBU предлагат неизчерпаеми възможности за срещи с музиката на целия свят. Това са „Еврокласик ноктюрно“, Летните фестивални седмици, оперните сезони на Миланската скала, Метрополитън опера Ню Йорк, Виенската държавна опера, Кралската опера „Ковънт Гардън“ в Лондон, Кралския театър в Мадрид и др.
Музикалният обмен е от съществено значение за съставянето на музикалните програми на националните радиостанции, членуващи в EBU, като заема 45 % от общата им продукция.
Еврорадио ще отбележи юбилейната година и с компилация от записи на фолклорни песни, които представят музикалните традиции на Стария континент.

Ето и няколко допълнителни информации, които може да откриете в следващите адреси:
• Добринка Табакова създава пиесата, с която ще започне концерта специално за събитието.
Родена в Пловдив през 1980 г., Добринка Табакова завършва музикалното си образование в Лондон (Guildhall School of Music & Drama), където защитава и докторантура по композиция в Кралския колеж. Композиторът Джон Адамс се възхищава от музиката й, която той определя като изключително оригинална и самобитна. От началото на 2017 г. Добринка Табакова е постоянен композитор (composer in residence) към Концертния оркестър на Би Би Си.

Обявяване на клавирния концерт, спечелил гласуването, с коментари от пианиста

• За солиста Павел Колесников


• За мястото на концерта – LSO St. Luke’s (Symphony Orchestra St. Luke’s)

• Подробна информация за юбилея – в специалния раздел на интернет страницата на EBU

• Вижте оригиналните рецензии за първия концерт       

Още от категорията
Брад Мелдау

Пианистите Брад Мелдау и Фред Хирш, плюс наследницата на Сезария Евора - Нанси Виейра

Трето мартенско издание на Слънчев джаз+ започва с новата продукция на Паоло Фрезу и Омар Соса, този път не като техен дует, а като поредни изяви на последния с биг-бенда на Севернонемското радио и на първия с неговия Дяволски квартет. Средата на предаването е посветена на наследницата на Сезария Евора - Нанси Виейра, която на 16 направи..

публикувано на 18.03.18 в 07:15
Веско Ешкенази

Веско Ешкенази: От постъпването си в оркестъра мечтая за този концерт

Кралският Концертгебау оркестър - Амстердам за първи път ще свири в България на 30 юни в НДК. София е предпоследната спирка от европейското му турне „Кралският Концертгебау оркестър среща Европа “ (RCO meets Europe ), което включва концерти в 28 европейски държави.  За цигуларя Веско Ешкенази , който от осемнайсет години е концертмайстор на..

публикувано на 17.03.18 в 15:30

Фестивалът „Мартенски музикални дни” в Русе – директно в ефира на програма „Христо Ботев”

От 16 март до 1 април в Русе ще се проведе 58-ият Международния фестивал „Мартенски музикални дни". Над 650 музиканти ще се включат в тазгодишното издание на фестивала. Програмата съдържа над 40 събития, сред които 12 световни и български премиери. На сцената на Доходното здание ще излязат изявени български изпълнители, като Минчо Минчев,..

публикувано на 17.03.18 в 09:40

Пролетен звън

Пролет Повярвали в лудия смях на петлите, в звъна на камбана с нестройно сърце, взривяваме зимната броня на дните с момичешки устни, с момчешки ръце. Мокрее стопеният сняг по косите. Красиви сме в джинсите от кадифе. И чувствам как огън на кръгове скрит е в очите ни с тежкия цвят на кафе. Мостове, задрямали сфинксове, дюни... Със наш..

публикувано на 17.03.18 в 09:10

Urban Tapes - да се зарибиш по ъндърграунд музиката

Музиката обединява двама младежи - Боян и Самуил около каузата да създадат платформа за талантливите български ъндърграунд музиканти. Идеята се заражда на една пейка в Лисабон и скоро след това първата платформа за акустични сесии Urban Tapes вече е факт. Предоставяме възможността на алтернативните музиканти да избягат от клишето. Вкарваме ги в..

публикувано на 16.03.18 в 19:45

"Д2" представи нова песен и тръгна на турне

Преди дни групата „Д2“ представи нова песен и клип. Тя се казва „Егоист“ и е по музика на „Д2“ и текст на Руши Видинлиев и Митко Кърнев. Режисьор на видеото пък е Алекс Борназ. В него са включени кадри от любовния концерт, който групата изнесе на 14 февруари в София. Димитър Кърнев и Александър Обретенов от „Д2“ разказаха повече за новото си..

публикувано на 16.03.18 в 17:37
Александър Сомов

Александър Сомов – успехът е човек да е щастлив със себе си

„Виолончелото е инструментът, с който могат да се правят много интересни неща и човек да показва много страни от своята музикалност“ – казва Александър Сомов. Роден е в семейство на музиканти. Още като ученик на Стефан Руневски в Националното музикално училище „Любомир Пипков“ в София, Александър концертира активно в много български градове, както и в..

публикувано на 16.03.18 в 13:14