Световна премиера на Добринка Табакова открива юбилейния концерт на Европейския съюз за радио и телевизия

На 27 ноември от 21 часа чуйте юбилейния концерт директно от Лондон по програма „Христо Ботев“
| обновено на 25.11.17 в 10:39
Снимка: ebu.ch

На 27 ноември 1967 година е първото излъчване на концерт за страните, членуващи в Европейския съюз за радио и телевизия, което поставя началото на международния музикален обмен. Участници били Английският камерен оркестър, квартет „Амадеус“ и солисти.
Ето и програмата на този първи концерт, дирижиран от Бенджамин Бритън:
Й. С. Бах (1685-1750) – Бранденбургски концерт № 4 в Сол мажор
Й. Хайдн (1732-1809) – Струнен квартет в До мажор, опус 76 № 3 „Императорски“
В. А. Моцарт (1756-1791) – Симфония концертанте във Ми бемол мажор за цигулка, виола и оркестър K. 364
Б. Бритън (1913-1976) – Ноктюрно за тенор, седем задължителни инструмента и струнен оркестър със солист тенорът Питър Пиърс

За да направи радиослушателите съпричастни към събитието, Музикалната група към Европейският съюз за радио и телевизия, съвместно с Би Би Си организира допитване до аудиторията за избор на клавирен концерт в програмата на юбилейното честване на 27 ноември 2017 година.  Слушателите на Българското национално радио (БНР) също получиха възможност да участват в допитването. Руският пианист Павел Колесников предложи четири концерта от своя репертоар – на Бетовен, Чайковски, Шопен и Равел. Най-голям брой гласове получи Петият клавирен концерт на Бетовен, който ще прозвучи в тържествената атмосфера на Музикалния център „Св. Лука“ в Лондон на 27 ноември 2017 г. Началото е в 21.00 часа и програма „Христо Ботев“ ще излъчва директно събитието от Лондон. Ще свири Концертният оркестър на Би Би Си с диригент Йоханес Вилднер, солисти: Естер Йоо – цигулка, Ейвинд Холстмарк Рингстад – виола и Павел Колесников – пиано.

Ето програмата:
• „Орфеевата комета“ от Добринка Табакова
• Сюита върху английски народни мелодии от Бенджамин Бритън
• Симфония Концертанте за цигулка и виола в Ми бемол мажор, К. 364 от Волфганг Амадеус Моцарт
• Концерт за пиано № 5 в Ми бемол мажор, опус 73 „Императорски“ от Лудвиг ван БетовенМеждународният музикален обмен на Еврорадио е една от най-мащабните инициативи на Европейския съюз за радио и телевизия (EBU), която популяризира и насърчава културното многообразие на Европа. През първия сезон са излъчени общо седем концерта, които през годините нарастват, за да достигнат днес до 3000 годишно. Музиката е от всички жанрове – класическа, оперна, народна, джаз, поп, рок, етно и др. – избрани изпълнения, както на изявени музиканти, така и на израстващи млади таланти. Част от обществената мисия на БНР е представянето зад граница на талантливите български музиканти, както чрез техните записи, така и участието им в различни конкурси и фестивали – „Концертино Прага“, „Евросоник“, фолклорния фестивал на Еврорадио, международния конкурс за записи на народна музика „Светозар Страцина – Гран При“, „Нека пеят народите“. Много от тях се завръщат с награди и предложения за следващи ангажименти.
В рамките на това сътрудничество БНР подпомага българската музика и артисти, правейки техните постижения достояние на широка чуждестранна аудитория. Творби от български композитори и изпълнения на наши солисти и ансамбли звучат многократно в Европа и по целия свят. Всяка година БНР излъчва концерти на живо от България за националните радиостанции в Европа и целия свят, като ги запознава с българското изпълнителско майсторство и композиторско творчество във всеки жанр – класическа музика, фолклор, джаз, поп и рок.
Благодарение на музикалния обмен с Европейския съюз за радио и телевизия добиват гласност значимите у нас музикални събития с участие на наши и гостуващи изпълнители, включително международните музикални фестивали „Мартенски музикални дни“ - Русе, „Варненско лято“, „Софийски музикални седмици“, „Пиано Екстраваганца“, Фестивал за съвременна музика „Пианисимо“ - София, Фестивал на изкуствата „Аполония“ - Созопол, „Международен джаз фестивал“ - Банско и др.

И отново благодарение на този музикален обмен българските слушатели имат възможност да следят най-добрите музикални изяви от Европа и света, включително от реномирани международни конкурси и фестивали. Специалните проекти на EBU предлагат неизчерпаеми възможности за срещи с музиката на целия свят. Това са „Еврокласик ноктюрно“, Летните фестивални седмици, оперните сезони на Миланската скала, Метрополитън опера Ню Йорк, Виенската държавна опера, Кралската опера „Ковънт Гардън“ в Лондон, Кралския театър в Мадрид и др.
Музикалният обмен е от съществено значение за съставянето на музикалните програми на националните радиостанции, членуващи в EBU, като заема 45 % от общата им продукция.
Еврорадио ще отбележи юбилейната година и с компилация от записи на фолклорни песни, които представят музикалните традиции на Стария континент.

Ето и няколко допълнителни информации, които може да откриете в следващите адреси:
• Добринка Табакова създава пиесата, с която ще започне концерта специално за събитието.
Родена в Пловдив през 1980 г., Добринка Табакова завършва музикалното си образование в Лондон (Guildhall School of Music & Drama), където защитава и докторантура по композиция в Кралския колеж. Композиторът Джон Адамс се възхищава от музиката й, която той определя като изключително оригинална и самобитна. От началото на 2017 г. Добринка Табакова е постоянен композитор (composer in residence) към Концертния оркестър на Би Би Си.

Обявяване на клавирния концерт, спечелил гласуването, с коментари от пианиста

• За солиста Павел Колесников


• За мястото на концерта – LSO St. Luke’s (Symphony Orchestra St. Luke’s)

• Подробна информация за юбилея – в специалния раздел на интернет страницата на EBU

• Вижте оригиналните рецензии за първия концерт       

Още от категорията
Долорес О'Риърдън

Необяснима остава причината за смъртта на ирландската певица Долорес О’Риърдън

Вокалистката на The Cranberries (Кранберис) ирландката Долорес О’Риърдън почина на 46-годишна възраст. Безжизненото тяло на звездата е открито в Лондон, където тя е била за записи. Информацията засега е, че смъртта е настъпила внезапно. Все още официална причина за кончината ѝ не е обявена. Лондонската полиция заяви, че Долорес..

публикувано на 16.01.18 в 15:06

От звукозаписното студио на Радио Варна: Павел Димитров с "Ново начало"

Младият акордеонист Павел Димитров реализира своя първи професионален запис в Радио Варна. Това беше наградата му от конкурса за млади изпълнители на класическа и популярна музика "Музикални бисери" - 2017 г., който се организира от СУ за хуманитарни науки и изкуства "Константин Преславски" - Варна. Радио Варна беше медиен партньор на събитието, а..

публикувано на 16.01.18 в 14:48

Програмата на Еврокласик ноктюрно от 16 до 31 януари 2017 г.

16 януари 3.00 часа - Клод Дебюси (1862-1918), Прелюд към Следобедът на един фавн. Изпълнява Оркестър „Хале” с диригент Сър Марк Елдър. 3.12 часа - Рейф Воун Уилямс (1872-1958), Светият град (Sancta civitas), оратория за тенор, баритон, хор и оркестър. Изпълняват Робин Тричлер (тенор), Йейн Патърсън (баритон), Младежки хор „Хале”, Момчешки хор Св...

публикувано на 16.01.18 в 12:41
Патриция Копачинская

Патриция Копачинская - в очакване на „Грами”

Придвижвам се от един концерт към друг, но всички композитори са с мен на сцената. Като ангели са. Свиря Шьонберг, а там са Бах и Моцарт, и Бетовен. Всички са с нас. Една суперзвезда свири в София. Наричат я „музикален екстремист”, „дивото дете на класическата музика”, „босоногия ангел”, а тя е просто музикант. Не свири на „Страдивариус”, не е огромна..

публикувано на 16.01.18 в 09:30

Г. Ценов: Трябват спешни мерки за издирване, спасяване и разпространение на българските музикални архиви

Писмо от диригента  Герган Ценов, публикувано неотдавна в социалните мрежи, алармира за сериозен проблем и предизвика разгорещена дискусия сред българските музиканти и изпълнителите на българска класическа музика у нас и по света. Проблемът е свързан с издирването и опазването на българското музикално наследство, за да може българската..

публикувано на 15.01.18 в 15:41

Меценати, продуценти

Насочваме вниманието Ви към личности, които и в далечния 17-ти век, и в съвремието ни са в услуга на музикантите: меценати, импресарии, продуценти. Хора с предприемчивост, нюх за талантите, хора с пари или способни да намират средства, за да лансират известни и нови имена, да дават ход и да осъществяват музикални „проекти” (както се казва днес). Такава..

публикувано на 15.01.18 в 12:10
Част от заглавната страница на първото издание на „Mедея“ от Керубини, 1797 г.

Звукови хроники „Митологични образи”: Медея

В митологията взаимоотношенията между боговете, между богове и герои са сложни и преплетени, зависят до голяма степен от капризите на самите богове. Затова образите не са еднозначни. И все пак са и образи символи: на вярност, храброст, любов, справедливост и пр. Медея е символ на силна страст, родена от любов, но главно - на ревност и отмъстителност...

публикувано на 15.01.18 в 09:40