Световна премиера на Добринка Табакова открива юбилейния концерт на Европейския съюз за радио и телевизия

На 27 ноември от 21 часа чуйте юбилейния концерт директно от Лондон по програма „Христо Ботев“
| обновено на 25.11.17 в 10:39
Снимка: ebu.ch

На 27 ноември 1967 година е първото излъчване на концерт за страните, членуващи в Европейския съюз за радио и телевизия, което поставя началото на международния музикален обмен. Участници били Английският камерен оркестър, квартет „Амадеус“ и солисти.
Ето и програмата на този първи концерт, дирижиран от Бенджамин Бритън:
Й. С. Бах (1685-1750) – Бранденбургски концерт № 4 в Сол мажор
Й. Хайдн (1732-1809) – Струнен квартет в До мажор, опус 76 № 3 „Императорски“
В. А. Моцарт (1756-1791) – Симфония концертанте във Ми бемол мажор за цигулка, виола и оркестър K. 364
Б. Бритън (1913-1976) – Ноктюрно за тенор, седем задължителни инструмента и струнен оркестър със солист тенорът Питър Пиърс

За да направи радиослушателите съпричастни към събитието, Музикалната група към Европейският съюз за радио и телевизия, съвместно с Би Би Си организира допитване до аудиторията за избор на клавирен концерт в програмата на юбилейното честване на 27 ноември 2017 година.  Слушателите на Българското национално радио (БНР) също получиха възможност да участват в допитването. Руският пианист Павел Колесников предложи четири концерта от своя репертоар – на Бетовен, Чайковски, Шопен и Равел. Най-голям брой гласове получи Петият клавирен концерт на Бетовен, който ще прозвучи в тържествената атмосфера на Музикалния център „Св. Лука“ в Лондон на 27 ноември 2017 г. Началото е в 21.00 часа и програма „Христо Ботев“ ще излъчва директно събитието от Лондон. Ще свири Концертният оркестър на Би Би Си с диригент Йоханес Вилднер, солисти: Естер Йоо – цигулка, Ейвинд Холстмарк Рингстад – виола и Павел Колесников – пиано.

Ето програмата:
• „Орфеевата комета“ от Добринка Табакова
• Сюита върху английски народни мелодии от Бенджамин Бритън
• Симфония Концертанте за цигулка и виола в Ми бемол мажор, К. 364 от Волфганг Амадеус Моцарт
• Концерт за пиано № 5 в Ми бемол мажор, опус 73 „Императорски“ от Лудвиг ван БетовенМеждународният музикален обмен на Еврорадио е една от най-мащабните инициативи на Европейския съюз за радио и телевизия (EBU), която популяризира и насърчава културното многообразие на Европа. През първия сезон са излъчени общо седем концерта, които през годините нарастват, за да достигнат днес до 3000 годишно. Музиката е от всички жанрове – класическа, оперна, народна, джаз, поп, рок, етно и др. – избрани изпълнения, както на изявени музиканти, така и на израстващи млади таланти. Част от обществената мисия на БНР е представянето зад граница на талантливите български музиканти, както чрез техните записи, така и участието им в различни конкурси и фестивали – „Концертино Прага“, „Евросоник“, фолклорния фестивал на Еврорадио, международния конкурс за записи на народна музика „Светозар Страцина – Гран При“, „Нека пеят народите“. Много от тях се завръщат с награди и предложения за следващи ангажименти.
В рамките на това сътрудничество БНР подпомага българската музика и артисти, правейки техните постижения достояние на широка чуждестранна аудитория. Творби от български композитори и изпълнения на наши солисти и ансамбли звучат многократно в Европа и по целия свят. Всяка година БНР излъчва концерти на живо от България за националните радиостанции в Европа и целия свят, като ги запознава с българското изпълнителско майсторство и композиторско творчество във всеки жанр – класическа музика, фолклор, джаз, поп и рок.
Благодарение на музикалния обмен с Европейския съюз за радио и телевизия добиват гласност значимите у нас музикални събития с участие на наши и гостуващи изпълнители, включително международните музикални фестивали „Мартенски музикални дни“ - Русе, „Варненско лято“, „Софийски музикални седмици“, „Пиано Екстраваганца“, Фестивал за съвременна музика „Пианисимо“ - София, Фестивал на изкуствата „Аполония“ - Созопол, „Международен джаз фестивал“ - Банско и др.

И отново благодарение на този музикален обмен българските слушатели имат възможност да следят най-добрите музикални изяви от Европа и света, включително от реномирани международни конкурси и фестивали. Специалните проекти на EBU предлагат неизчерпаеми възможности за срещи с музиката на целия свят. Това са „Еврокласик ноктюрно“, Летните фестивални седмици, оперните сезони на Миланската скала, Метрополитън опера Ню Йорк, Виенската държавна опера, Кралската опера „Ковънт Гардън“ в Лондон, Кралския театър в Мадрид и др.
Музикалният обмен е от съществено значение за съставянето на музикалните програми на националните радиостанции, членуващи в EBU, като заема 45 % от общата им продукция.
Еврорадио ще отбележи юбилейната година и с компилация от записи на фолклорни песни, които представят музикалните традиции на Стария континент.

Ето и няколко допълнителни информации, които може да откриете в следващите адреси:
• Добринка Табакова създава пиесата, с която ще започне концерта специално за събитието.
Родена в Пловдив през 1980 г., Добринка Табакова завършва музикалното си образование в Лондон (Guildhall School of Music & Drama), където защитава и докторантура по композиция в Кралския колеж. Композиторът Джон Адамс се възхищава от музиката й, която той определя като изключително оригинална и самобитна. От началото на 2017 г. Добринка Табакова е постоянен композитор (composer in residence) към Концертния оркестър на Би Би Си.

Обявяване на клавирния концерт, спечелил гласуването, с коментари от пианиста

• За солиста Павел Колесников


• За мястото на концерта – LSO St. Luke’s (Symphony Orchestra St. Luke’s)

• Подробна информация за юбилея – в специалния раздел на интернет страницата на EBU

• Вижте оригиналните рецензии за първия концерт       

Още от категорията

Качествен фънк и много настроение във второто издание на LIVE IN DA HOUSE

На 19-ти септември, от 20.00 ч., в предаването „Време за живот“ по програма „Хоризонт“ предстои вторият епизод на специалната поредица концерти на живо от Второ студио на БНР. Всяка сряда до края на месеца, LIVE IN DA HOUSE представя едни от най-актуалните и качествени артисти на българската музикална сцена. В изданието тази сряда ни гостуват..

публикувано на 18.09.18 в 20:29

Венециански барок в изпълнение на ансамбъл „Кончерто де Кавалиери“ – директно от „Варненско лято“

Директно от Аулата на Икономическия университет във Варна на 19 септември от 19 часа ще предадем концерт от цикъла „Старинна и барокова музика“ на Международния музикален фестивал „Варненско лято“ – 2018. Свири ансамбъл „Кончерто де Кавалиери“ (Италия) с ръководител Марчело ди Лиза, клавесин. В програмата: Венециански барок – музика от Вивалди,..

публикувано на 18.09.18 в 09:55
Гергей Кешеяк

Гергей Кешеяк – визионерът

„Пренасяме се” в Северна Унгария, в най-стария театър в страната, в красивия град Мишколц, в сърцето на оперния фестивал „Барток плюс”. За да се срещнем с големия унгарски диригент Гергей Кешеяк, един от създателите на фестивала и на конкурса за написване на оперна творба „Ключ към бъдещето“. Той е не само голям музикант, но и визионер. Един от..

публикувано на 18.09.18 в 09:14

Блестяща постановка на „Любовта към трите портокала” на оперния фестивал „Барток плюс“ в Мишколц

Развълнувах се, когато видях в програмата на тазгодишния оперен фестивал „Барток плюс” в Мишколц /Унгария/ „Любовта към трите портокала” на Прокофиев, защото творбата не е сред често поставяните по света. Това беше гостуващ спектакъл на Загребския национален театър , което също привлече интереса ми, и не само моят! Залата беше пълна, а сред..

публикувано на 17.09.18 в 17:02
Флейтистът Явор Желев

Старинна барокова музика – директно предаване от „Варненско лято“ на 18 септември от 19 часа

Директно от Аулата на Икономическия университет във Варна ще предадем концерт от цикъла „Старинна и барокова музика“ на Международния музикален фестивал „Варненско лято“ – 2018. С участието на Явор Желев (флейта), Слав Славчев (обой), струнен квартет „Фрош“, Драгомир Йосифов (клавесин) и Маргарита Калчева (контрабас). В програмата: Барокови концерти..

публикувано на 17.09.18 в 10:50

Рафаел Фрюбек де Бургос

Роден в град Бургос, Испания, през 1933 година в семейство на немски емигранти. Завършва цигулка, пиано и композиция в Консерваториите в Билбао и Мадрид. През 1953 постъпва за период от три години на задължителна военна служба. „Спечелих конкурс да ръководя военната група – втората най-добра работа в армията“, каза той. И допълва в едно свое интервю, че..

публикувано на 16.09.18 в 09:25
Васил Найденов

Песни за картини и художници – 1 част

В „Изпята поезия“ звучат песенни текстове за майстори на четката и техните творби. Предлагаме ви изпълнения и песни на Бърни Тоупин (Bernie Taupin), Владимир Башев, Михаил Белчев, Едуардо Декрешенцо (Eduardo De Creczenzo), Дон Мак Лийн (Don Mc Lean), Мирослава Кацарова, Пати Остин (Patti Austin), Майкъл Франкс (Michael Franks). Знаем, че почти няма свой..

публикувано на 16.09.18 в 08:30