Световна премиера на Добринка Табакова открива юбилейния концерт на Европейския съюз за радио и телевизия

На 27 ноември от 21 часа чуйте юбилейния концерт директно от Лондон по програма „Христо Ботев“
| обновено на 25.11.17 в 10:39
Снимка: ebu.ch

На 27 ноември 1967 година е първото излъчване на концерт за страните, членуващи в Европейския съюз за радио и телевизия, което поставя началото на международния музикален обмен. Участници били Английският камерен оркестър, квартет „Амадеус“ и солисти.
Ето и програмата на този първи концерт, дирижиран от Бенджамин Бритън:
Й. С. Бах (1685-1750) – Бранденбургски концерт № 4 в Сол мажор
Й. Хайдн (1732-1809) – Струнен квартет в До мажор, опус 76 № 3 „Императорски“
В. А. Моцарт (1756-1791) – Симфония концертанте във Ми бемол мажор за цигулка, виола и оркестър K. 364
Б. Бритън (1913-1976) – Ноктюрно за тенор, седем задължителни инструмента и струнен оркестър със солист тенорът Питър Пиърс

За да направи радиослушателите съпричастни към събитието, Музикалната група към Европейският съюз за радио и телевизия, съвместно с Би Би Си организира допитване до аудиторията за избор на клавирен концерт в програмата на юбилейното честване на 27 ноември 2017 година.  Слушателите на Българското национално радио (БНР) също получиха възможност да участват в допитването. Руският пианист Павел Колесников предложи четири концерта от своя репертоар – на Бетовен, Чайковски, Шопен и Равел. Най-голям брой гласове получи Петият клавирен концерт на Бетовен, който ще прозвучи в тържествената атмосфера на Музикалния център „Св. Лука“ в Лондон на 27 ноември 2017 г. Началото е в 21.00 часа и програма „Христо Ботев“ ще излъчва директно събитието от Лондон. Ще свири Концертният оркестър на Би Би Си с диригент Йоханес Вилднер, солисти: Естер Йоо – цигулка, Ейвинд Холстмарк Рингстад – виола и Павел Колесников – пиано.

Ето програмата:
• „Орфеевата комета“ от Добринка Табакова
• Сюита върху английски народни мелодии от Бенджамин Бритън
• Симфония Концертанте за цигулка и виола в Ми бемол мажор, К. 364 от Волфганг Амадеус Моцарт
• Концерт за пиано № 5 в Ми бемол мажор, опус 73 „Императорски“ от Лудвиг ван БетовенМеждународният музикален обмен на Еврорадио е една от най-мащабните инициативи на Европейския съюз за радио и телевизия (EBU), която популяризира и насърчава културното многообразие на Европа. През първия сезон са излъчени общо седем концерта, които през годините нарастват, за да достигнат днес до 3000 годишно. Музиката е от всички жанрове – класическа, оперна, народна, джаз, поп, рок, етно и др. – избрани изпълнения, както на изявени музиканти, така и на израстващи млади таланти. Част от обществената мисия на БНР е представянето зад граница на талантливите български музиканти, както чрез техните записи, така и участието им в различни конкурси и фестивали – „Концертино Прага“, „Евросоник“, фолклорния фестивал на Еврорадио, международния конкурс за записи на народна музика „Светозар Страцина – Гран При“, „Нека пеят народите“. Много от тях се завръщат с награди и предложения за следващи ангажименти.
В рамките на това сътрудничество БНР подпомага българската музика и артисти, правейки техните постижения достояние на широка чуждестранна аудитория. Творби от български композитори и изпълнения на наши солисти и ансамбли звучат многократно в Европа и по целия свят. Всяка година БНР излъчва концерти на живо от България за националните радиостанции в Европа и целия свят, като ги запознава с българското изпълнителско майсторство и композиторско творчество във всеки жанр – класическа музика, фолклор, джаз, поп и рок.
Благодарение на музикалния обмен с Европейския съюз за радио и телевизия добиват гласност значимите у нас музикални събития с участие на наши и гостуващи изпълнители, включително международните музикални фестивали „Мартенски музикални дни“ - Русе, „Варненско лято“, „Софийски музикални седмици“, „Пиано Екстраваганца“, Фестивал за съвременна музика „Пианисимо“ - София, Фестивал на изкуствата „Аполония“ - Созопол, „Международен джаз фестивал“ - Банско и др.

И отново благодарение на този музикален обмен българските слушатели имат възможност да следят най-добрите музикални изяви от Европа и света, включително от реномирани международни конкурси и фестивали. Специалните проекти на EBU предлагат неизчерпаеми възможности за срещи с музиката на целия свят. Това са „Еврокласик ноктюрно“, Летните фестивални седмици, оперните сезони на Миланската скала, Метрополитън опера Ню Йорк, Виенската държавна опера, Кралската опера „Ковънт Гардън“ в Лондон, Кралския театър в Мадрид и др.
Музикалният обмен е от съществено значение за съставянето на музикалните програми на националните радиостанции, членуващи в EBU, като заема 45 % от общата им продукция.
Еврорадио ще отбележи юбилейната година и с компилация от записи на фолклорни песни, които представят музикалните традиции на Стария континент.

Ето и няколко допълнителни информации, които може да откриете в следващите адреси:
• Добринка Табакова създава пиесата, с която ще започне концерта специално за събитието.
Родена в Пловдив през 1980 г., Добринка Табакова завършва музикалното си образование в Лондон (Guildhall School of Music & Drama), където защитава и докторантура по композиция в Кралския колеж. Композиторът Джон Адамс се възхищава от музиката й, която той определя като изключително оригинална и самобитна. От началото на 2017 г. Добринка Табакова е постоянен композитор (composer in residence) към Концертния оркестър на Би Би Си.

Обявяване на клавирния концерт, спечелил гласуването, с коментари от пианиста

• За солиста Павел Колесников


• За мястото на концерта – LSO St. Luke’s (Symphony Orchestra St. Luke’s)

• Подробна информация за юбилея – в специалния раздел на интернет страницата на EBU

• Вижте оригиналните рецензии за първия концерт       

Още от категорията

Георги Димитров - Жожо: Искам светът да стане по-добър чрез музика

Възпитаник на НМУ "Любомир Пипков" - София, от класа на Цветан Андреев. Едновременно младши студент в Университета по изкуствата в Грац, в класа на проф. Паоло Пегораро. Първи носител на учредения през миналата година приз "Олга Камбурова", както и на над петнайсет първи отличия от конкурси у нас и в чужбина. Името му е Георги Димитров - Жожо , който..

публикувано на 23.06.18 в 15:05

Найден Тодоров: Човек може да печели много повече, когато не се страхува да загуби

Усмихнат, но непреклонен в намеренията си, чувствителен и емоционален, но неизтощимо борбен, Найден Тодоров е от онези хора, чиято амбициозност е облагородена от безспорна харизма и обезоръжаващо чувство за хумор. Неговата кариера представлява един неспирен възход , а самият той винаги успява да ни изненада с нещо – без значение дали става дума за..

публикувано на 23.06.18 в 12:10

Пътеводител на фестивални стопаджия – „Варненско лято“, 2018

В основната програма на фестивала са включени симфоничните и камерни концерти. Тази година е европейска година на културно наследство. Така ще бъдат представени образци от различни жанрове. Откриването е със световноизвестната оперна певица Александрина Пендачанска, следва ансамбъл „Драгостин фолк интернационал“, Биг бендът на БНР, духов квинтет..

публикувано на 23.06.18 в 08:45
Орлин Павлов

Орлин Павлов: Новият албум трябва да е факт през лятото

Новата песен на Орлин Павлов е "Пълно презареждане”. В интервю за предаването "Хоризонт за вас" той разказа какъв е екипът зад тази песен: "Композитор е Крум Георгиев. В аранжимента участват Боян Ангелов, Милен Кукошаров. Текстът е на Росен Кукошаров. Имаме един женски хубав вокал на Михаела Мартин, една млада и много талантлива..

публикувано на 22.06.18 в 18:28
Барбора (Бара) Шубртова

Фестивалът „Метроном“ – мултижанрово (не само музикално) пътешествие в центъра на Прага

Разбира се, винаги е удоволствие да откриваш нови фестивали. Въпреки че предаването ти се занимава с това вече повече от десетилетие и си мислиш, че познаваш цялата фестивална карта на Европа (поне), фестивали, за които не си чувал по една или друга причина досега и които са (буквално) зад следващия ъгъл има. И то какви!... И така, покрай имената на Джон..

публикувано на 22.06.18 в 17:58

Гергана Русекова за големия оперен концерт в памет на доц. Констанца Вачкова

На 29 юни 2018 г. в Софийската опера ще се състои голям оперен концерт в памет на доц. Констанца Вачкова. В интервю за предаването "Хоризонт за вас" Гергана Русекова, солист от Националната опера, разказа: "Посвещаваме концерта на доц. Констанца Вачкова, която си отиде този март. Тя е дългогодишен преподавател на Музикалната..

публикувано на 22.06.18 в 17:24

Честит юбилей на Мария Венцеславова

Ще чуете запис от 29 ноември 1979 г. на спектакъл на Русенската опера на операта „ Тоска “ на Джакомо Пучини с участието на Мария Венцеславова – Тоска, Костантин Янков – Марио Каварадоси, Кирил Кръстев – Скарпия, Евгени Ганев – Анджелоти, Неделчо Деянов – Клисар, Никола Абаджимаринов – Сполета, Петър Касабов-Шароне, Иван Дяков-ключар,..

публикувано на 22.06.18 в 16:42