Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Със среща на четири очи между Бойко Борисов и Зоран Заев започна посещението на правителствената ни делегация в Македония

Изграждането на Коридор номер 8 е жизненоважно за района, обяви Борисов пред Заев

| обновено на 23.11.17 в 15:08
Снимка: БГНЕС
Посещението на българската правителствена делегация в Република Македония започна със среща на четири очи между премиерите Бойко Борисов и Зоран Заев. Промяната в протокола е била по предложение на македонския премиер, а разговорът между двамата е бил във Водочкия манастир край Струмица.

Интеграцията на Западните Балкани не е рискова за Европа, заяви премиерът Бойко Борисов на съвместната пресконференция с македонския си колега след съвместното заседание на двете правителства. Борисов уточни, че е защитил тази теза пред председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и председателя на Европейския парламент Антонио Таяни.

До 3 месеца ще бъде намалена цената на роуминга вследствие на подписаното днес споразумение между двете страни. Ще се работи и по изграждането на нова газова връзка с Македония, както и за коридор номер 8. Коридор № 8 е жизнено важен за бъдещето на Балканите, каза още българският премиер.

Зоран Заев ще бъде в София на 6-и и 7-и декември, когато страната ни организира среща на страните от Западните Балкани с донори от Световната банка и Европейската банка за възстановяване и развитие, на която ще се търсят финансови средства за изграждането на приоритетния коридор, който обсъдиха двамата премиери, а Зоран Заев заяви: 

Един от най-големите проблеми е наистина от Скопие до София да не се пътува 4-5 часа. Да се пътува много бързо. Да видя това възможно, като алтернатива - хубав автопът или хубава железница. Това е коридор 8.

Премиерът Борисов обясни, че на тази среща ще се консолидират страните от Западните Балкани и в отговор на въпрос защо България не признава македонския език, обясни, че с премиера Зоран Заев са се разбрали да гледат само напред и да оставят този спор на историците от двете страни:

Повече скромност ни е нужна, отколкото величие. Когато с колегите за първи път започнахме да си говорим по темите, Зоран е свидетел, аз им казах, че тук трябва да забравим, че е велика Албания, велика България, велика Гърция, велика Македония, велика Сърбия, защото колкото сме по-малко велики, толкова по-бързо ще направим така, че доходите и инфраструктурата да се доближат до Западна Европа.

Двамата премиери са успели да разговарят и с хора от Струмица и единственото желание и въпроси, отправени към тях, са били кога ще има по-високи доходи за жителите на двете държави и кога те ще имат своята транспортна връзка.

По-рано двамата премиери поднесоха венци пред паметника на президента Борис Трайковски, който през 2004 година загина в авиокатастрофа. Това съвместно поднасяне на венци е част от договореното в подписания на 1-ви август тази година договор за добросъседство и приятелство между двете страни. Тогава премиерите сложиха подпис под този документ.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна