Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шулц не изключи подкрепа за правителство, водено от Християндемократическия съюз на Меркел

Последната дума ще имат членовете на партията

Мартин Шулц
Снимка: ЕПА/БГНЕС

След консултациите при германския президент Франк-Валтер Щайнмайер Социалдемократическата партия на Мартин Шулц е под огромен политически натиск да склони участие във властта. След категоричната заявка, че партията му ще остане в опозиция, днес Шулц не изключи подкрепа за правителство, водено от Християндемократическия съюз на канцлера Меркел. Темата следи редакторът

Социалдемократите са изправени пред сложната задача, от една страна да останат верни на себе си, а от друга - да не допуснат обвинения, че с поведението си предизвикват предсрочни избори и с това политическа криза в Германия:

Германската Социалдемократическа партия осъзнава отговорността, която носи, както за Германия, така и за Европа. Ако резултатът от разговорите при президента е наше участие под каквато и да е форма в следващото управление на Германия, трябва да е ясно, че последната дума ще имат членовете на партията, заяви лидерът Мартин Шулц в партийната централа в Берлин, без да допусне журналистически въпроси.

Заместниците му поясниха, че това в никакъв случай не означава автоматична и скорошна подкрепа за каквато и да е формула на управление. „Ние не сме резервната скамейка на г-жа Меркел“, коментира Щефан Вайл провалилите се под нейно ръководство преговори със Зелените и либералите.

Консултациите при президента Щайнмайер продължават и следващата седмица, когато е предвидена среща на върха между председателите на ХДС/ХСС и социалдемократите Меркел, Зеехофер и Шулц. Наблюдателите в Германия не очакват каквото и да е споразумение преди Коледа.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна