Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Организацията "Спаси София" протестира срещу начина, по който се управлява столицата

| обновено на 26.11.17 в 18:37
Снимка: Мила Младенова

Организацията "Спаси София" проведе протест срещу начина, по който се управлява столицата и се извършват ремонтите.

Демонстрацията беше подкрепена от сдруженията "Велоеволюция" и "Критична маса". 

Облечени със сигнални жилетки и с противогази организаторите преминаха от Министерския съвет по бул. "Ал. Дондуков", ул."Г.С. Раковски" до сградата на Столичната община. Те имат 5 основни искания, свързани с качеството на строителството и ремонтите, замърсяването на въздуха, презастрояването и липсата на инфраструктура в множество квартали, влошаващата се транспортна услуга и унищожаването на архитектурното наследство на София. 


Андрей Зографски подчерта:

Протестът е политически, защото ще изисква и изисква политики, но не е партиенДа покажем на общината, че не партийното и лично его е важно, а това, хората, които са в София, да живеят в един по-здравословен, по-добър, по-устойчив и по-зелен град. И европейски...

Протестът не е политически, защото изисква политики и няма да допуснато да бъде партийно оцветен, заявиха хората, които излязоха на улицата. Той е наречен "Данче слез - протест за цялостно творчество" и е отворен за тълкуване, дали да се възприеме като покана за това, проблемите на хората да бъдат чути и общината да се заеме с тяхното разрешаване, или като призив за оставка. 

Все пак пред сградата на общината те извикаха "Оставка". 


Пред присъстващите общински съветници от различни политически сили Гергин Борисов заяви:

Проблемите на София с градоустройството, транспорта, с липсата на активна и защитаваща интересите Община не са партийни, а са системни, защото ние всеки ден газим в него, спъваме се в него, и вашата работа, и вашите заплати, които плащаме отиват точно, за да решават тези проблеми, а не да са част от тях.


Столичният кмет Йорданка Фандъкова коментира протеста като част от предизборната кампания. Премиерът и лидер на политическа партия ГЕРБ Бойко Борисов заяви:

Въобще да не им се притесняваш, за София. Тая разруха, която заварих аз като станах кмет на София, един шадраван, един фонтан, един парк нямаше. Да спасим София от спасителите. Това трябва да е нашият девиз!



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна