Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България трябва да провежда активна демографска политика

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Д-р Султанка Петрова уточни в рубриката „Очи в очи“, че демографските проблеми са едни от най-сериозните проблеми пред обществото ни. Допълва, че правителството е предприело краткосрочни, средносрочни и дългосрочни мерки за справяне с натрупаните през последните 28 години проблеми. През април 2017 Министерският съвет е приел план за изпълнение на актуализираната национална стратегия за демографска политика, в който се поставя акцент върху подпомагането на семействата с деца. Д-р Петрова изрежда сумите, които са били отделени за тази цел, както и за обезщетения за бременност и раждане, за отглеждане на деца, а също така и за реинтеграция.
В следващия бюджет се предвиждат много повече средства, като освен за други важни цели, ще се използват за увеличаване на заплатите на социалните работници, както и за подобряване на училищната инфраструктура.
Свидетели сме на обедняването на българския народ, намалена социална защита, смяна на жизнените приоритети, навлизане на външни модели, стандарти и образци, промяна в ценностите.
Необходимо е постигане на национално съгласие по демографските проблеми като приоритет на нацията, надрастване на политическите страсти, противоречия и различия. Задължително трябва да се повиши доверието във всички институции, да има социална подкрепа за всички.
България е представена пред необходимостта да провежда активна демографска политика, чиято основна цел е забавяне темповете на намаляване на населението, повишаване качеството на човешките ресурси, подобряване благосъстоянието на населението
– каза заместник социалният министър Султанка Петрова.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна