Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

КФН с най-голям интерес към промените в застрахователния сектор

Снимка: БГНЕС
За първи път новото ръководство на Комисията за финансов надзор представи приоритетите си пред медиите. Очаквано фокусът е върху защитата на потребителите и развитието на капиталовия пазар. Най-голям интерес предизвикват промените в застрахователния сектор. Ресорният зам.-председател Ралица Агайн отчете подобряване на сектора при най-масовата застраховка "Гражданска отговорност".

Дългоочакваната наредба, чрез която реално ще се въведе "бонус-малус" системата, според която водачите с повече нарушения на пътя трябва да плащат по-скъпа застраховка, вероятно ще бъде готова до март следващата година. В средата на декември ще бъдат ясни предложенията на консултантите за реалното въвеждане на текстовете, а то ще стане възможно заради редица промени, направени през годината.

От Комисията за финансов надзор прогнозират, че догодина все повече ще растат и застраховките, свързани със злополуки и заболявания, както и тези, покриващи щети при природни бедствия. Също така от КФН ще работят за по-голямата финансова грамотност на потребителите.

Според Владимир Савов, който отговаря за жалбите, постъпващи в комисията, най-често гражданите се оплакват от застрахователите си, но не са малко случаите, в които те сами са се съгласили на условия, които не са изгодни за тях. Затова комисията ще работи за повишаване на финансовата грамотност.

Все по-чести са жалбите и срещу инвестиционните посредници, а от комисията вече работят за справянето със сивия сектор в бранша, съобщи новият ресорен зам.-председател Бойко Атанасов.

Другият нов заместник-председател Диана Йорданова също представи приоритетите си. Тя ще работи в сферата на пенсионното осигуряване.

Председателят на Комисията за финансов надзор Карина Караиванова обеща заплащането на ръководителите на регулаторния орган да бъде оповестено публично, а за новия начин на финансиране на комисията - с по-големи такси за надзорните лица, Караиванова заяви, че се увеличават задачите и отговорностите на експертите.

Комисията наблюдава близо 20 000 поднадзорни лица, а управляваните от тях активи са близо 28 млрд. лева.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени