Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пилотът Марио Бакалов: Повечето хора се страхуват при летене със самолет

Снимка: Ани Петрова, БНР
Повечето хора се страхуват при полет със самолет, но страхът е преодолим, каза в предаването "Хоризонт до обед" пилотът Марио Бакалов. Той е старши първи офицер в елитния отряд на най-голямата авиокомпания в Европа, инструктор, част от отрядите за бързо реагиране след авиоинциденти и мотивационен лектор. Подкрепя инициативи, които имат за цел популяризирането на авиационните професии, като Младежкото авиационно училище. Това е инициатива на Летище София, на която софийски ученици се запознават с професията на пилота. Бакалов е и човекът, който на 16 октомври миналата година приземи най-големия пътнически самолет -  Еърбъс А-380, в София. В четвъртък той ще бъде гост-лектор на програмата "Полет над страха" – за справяне с притесненията по време на полет.

Хората имат притеснения от различни неща. Някои ги е страх от затворени помещения, това, че няма място, други ги е страх от височината, трети ги е страх от това, че губят контрол, защото те не контролират нещата, някакви хора, пилоти, отпред в пилотската кабина, те ги контролират. Така че според мен едно от важните неща е да се разбере каква е причината за страха, за тези притеснения и от там вече може да тръгне човек и да потърси начин как да преодолее този страх и тези притеснения. Но едно мога също да кажа, че две трети от пътниците, които летят, ги е страх или имат някакви притеснения. Т.е. не е нещо необичайно, и хората, които имат притеснения, не би трябвало да си мислят, че са единични случаи, напротив, повечето хора ги е страх.

Марио Бакалов обясни, че семинарите за преодоляване на страха от летене не са новост у нас:

Вече и в България от няколко години има семинари на тема страх от летене или притеснения. Една от програмите е "Полет над страха".

Според пилота информираността помага много за справянето със страха от летене:

Едно от важните неща е информацията за летенето, за авиацията. Много хора ги е страх, просто защото не знаят какво се случва в самолета. Един типичен въпрос е: "Какво става, ако влезем в турбуленция? Може ли да се счупи самолетът?" Не, не може. Структурата не може да бъде счупена, защото тя е еластична, крилата например могат да се огъват. Също така например хората си мислят, че ако един двигател спре или всичките двигатели спрат, самолетът пада като камък. Това също не е така. Той може да планира между 150 и 200 километра. Това означава, че в Европа може да се достигне навсякъде летище и да се кацне и без мотор. Общо-взето една от целите ни е да информираме хората за авиацията, какво се случва на самолета и че действително има много малко опасности.

Марио Бакалов обясни, че тези, които се интересуват от лекциите, могат да проверят за следващи дати във фейсбук или на страницата на Института по човешки фактор на адрес http://ihumanfactor.eu.

Журналистът от БНР Николай Петров, за когото летенето е страст, обясни, че хората, които се страхуват, винаги могат да потърсят помощ от екипажа:

В самолета, ако имате притеснения, попитайте стюардесата или стюарда какво означава едно или друго нещо. Те ще ви обяснят защо не трябва да се страхувате, че, да речем, крилото се клати или на вас така ви изглежда, че прекалено много се клати, или за някой шум, който чувате и не знаете какъв е, или нещо примигва, нещо присветва, нещо ви се струва, че не е както трябва.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна