Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

М. Керемедчиев: Визитата в Саудитска Арабия е добър ход на българската дипломация, но има много дипломатически грешки за поправяне

Арабските монарси високо оценяват присъствието на представител на династия, каквато е Сакскобургготската

Визитата в Саудитска Арабия е добър ход на българската дипломация, но има много дипломатически грешки за поправяне, които са допуснати през годините. Това коментира в предаването "Преди всички" бивш зам.-министър на външните работи по времето на кабинета Сакскобургготски Милен Керемедчиев, който е и бивш генерален консул на страната ни в Дубай.

Това е едно много закъсняло посещение, но по-добре късно, отколкото никога. Казвам, че е закъсняло, тъй като за поседните години българската външна политика показваше едно непознаване на региона и пренебрегване на силните играчи в него. Направихме доста объркващи за нашите партньори действия – като откриването на посолството в Катар и изпращането на безброй делегации на най-високо ниво в Доха. Знаете какви са отношенията между Обединените арабски емирства, между Саудитска Арабия и останалите държави от Съвета за сътрудничество в Персийския залив с Катар. Това наистина постави България в неизгодна дипломатическа позиция.

Ние открихме само генерално консулство в Дубай, без да имаме посолство в Абу Даби, което се приема като абсолютен дипломатически гаф.

Според дипломата посещението в Саудитска Арабия би отворило повече възможности за страната ни, отколкото всички визити в региона досега. Моментът е подходящ за дипломацията ни да поправи грешките от миналото, изтъкна той:

Все пак има ново ръководство в Саудитска Арабия – нов крал, много силен и агресивен на външната сцена, а и вкъщи, разбира се – престолонаследникът принц Мохамед бил Салман. Тези крачки обаче трябваше да ги предприемем много по-рано, защото знаете, че тръгнахме с голяма кошница и големи очаквания към Катар, с нулев резултат...

Арабските монарси много високо оценяват присъствието на представител на династия, каквато е Сакскобургготската, така че включването му в българската делегация е много уместен ход на българската дипломация, изтъкна експертът. Според него обаче е пропуск, че в делегацията няма представител на мюсюлманското вероизповедание у нас, тъй като Риад финансира обучението на духовници и у нас. 

Интервюто на Веселина Миланова с Милен Керемедчиев можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна