Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Терени от бившите казарми край Стара Загора ще послужат за възмездяване на собствениците на земи в парк "Бедечка"

Снимка: БГНЕС

Министерството на отбраната прехвърли на Община Стара Загора над 80 декара от терените на бивши казарми в града, необходими за възмездяване на собствениците на земи в парк "Бедечка".

На сесия общинските съветници гласуваха да приемат дарението на министерството. Парцелите са в рамките на регулацията на града, в североизточната част на Стара Загора. 

Таньо Брайков – председател на Общинския съвет – коментира пред "Хоризонт", че те не са достатъчни, за да бъдат възмездени всички собственици, чиито терени остават в рамките на парка. Затова очакват държавата да деактува още имоти и да ги прехвърли на Общината. На този етап няма яснота колко собственици ще приемат замените на своите с нови парцели. 

На насрочените в Административния съд дела срещу решението на Общинския съвет за промяна на Общия устройствен план на града в частта му за парк "Бедечка" още не е даден ход. 

Общинският съвет в Стара Загора гласува също таща създаването и границите на новата индустриална зона "Загоре" в града. Тя ще се развива в квартал "Зора" на територия от 110 декара. Съветниците са имали възможност да избират между четири зони, а предпочетената е с добра комуникация и изградена инфраструктура. Това заяви за "Хоризонт" кметът на Стара Загора Живко Тодоров. Апортната вноска на Общината в индустриалната зона е земята, предстои тя да бъде оценена. 

На 4 декември в Стара Загора министърът на икономиката Емил Николов ще обсъди с представители на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България потенциала на новата индустриална зона, възможностите за инвестиции и регионален икономически растеж и свързването на зоната с магистрала "Тракия".
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна