Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Излишното" - тема на ежегодната конференция, посветена на културната история

Снимка: http://detstvoto.net

Темата на ежегодната интердисциплинарна конференция, посветена на културната история на съвременността тази година, е "Излишното".

Решихме да се спрем на излишното след кратко обсъждане на самата конференция миналата година, т.е. това е съвместно решение. Това подчерта в интервю за предаването "Хоризонт до обед" доц. Васил Видински:

Идеята беше, че излишното има множество значения. Дори не е много ясно дали това е едно понятие. Човек опитва да се откаже от неща, които вече има. Това издържа като много ясен бунт срещу консумацията. От друга страна в рамките на нашето общество има невидими неща, които ни се струват излишни.

Ако темата на конференцията беше "Излишните“, а не "Излишното“, тогава щеше да бъде ясно, че става дума за тема, която има зад себе си ясен ляв политически заряд. Тя обръща внимание на онези, които съвременният свят отхвърля, превръща в отпадък и в остатък. Когато фокусът е върху тях, това е една лява програма. Такива леви програми имат пълна легитимност, но една научна конференция трябва да бъде отвъд политическите програми - посочи пред "Хоризонт" проф. Александър Кьосев от СУ.

Цялото интервю с проф. Александър Кьосев и доц. Васил Видински можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна