Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Въвеждане на обучение по "Лавинистика" в някои гимназии в страната, предлагат от БАССЕС

Снимка: БГНЕС

От Българска асоциация по ски свободен и екстремен стил (БАССЕС) предлагат да бъде въведено обучение по "Лавинистика" в гимназиите в страната. В интервю за предаването "Хоризонт до обед" доц. д-р инж. Момчил Панайотов, председател на БАССЕС, обясни:

Идеята е да има допълнителни часове по "Лавинистика", които да се проведат в определени училища, където младите хора да бъдат запознати с потенциалните проблеми, които има в зимната планина. Истината е, че младите хора започват да ходят в планината още от 13-15-годишни. Те са смели, млади, здрави с желание да правят интересни неща, но много често не предвиждат достатъчно добре рисковете, които са свързани с това нещо. Ние бихме искали от по-рано да започнем да комуникираме с хората.

Ние ежегодно провеждаме лавинна лекция, практически курсове, но опитът ни показва, че там идват хора над 19-годишна възраст, т.е. вече са осъзнали част от проблемите, които са възможни в планината и осъзнават сами необходимостта от това обучение. Идеята ни е да започнем да контактуваме и с по-малките хора, добави той.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна