Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Детските книги попадат в класацията за най-четени и продавани книги за 2017 година

Людмила Еленкова
Снимка: БГНЕС

В класацията за най-четени и продавани за 2017 година на книжарници "Хеликон" отново попадат Джеф Кини с "Интерактивния Дръндьо“, Рик Риърдън с митичната сага за Пърси Джаксън, който е заложен и в учебната програма, Джани Родари с неговите приказки, Астрид Линдгрен с нейните герои, Джей К. Роулинг с неостаряващия "Хари Потър“. Това обобщи в рубриката на "Хеликон" на предаването "12+3" по програма "Хоризонт" Людмила Еленкова от книжарници "Хеликон":

Това са челните редици на книгите, за които хората си дават парите. Интересно е, че за поредна година напред излиза и Антоан дьо Сент-Екзюпери с "Малкият принц“. Това е книжката, която аз наричам "паспорта ни пред света“, защото е модерно в момента чужденците, които идват в България, да взимат от тук по един екземпляр и на български, защото това е идеалният вариант за колекция. Същата нагласа – за джобно, компактно издание, което съдържа доза мъдрост, изстрелва в класациите и нашите издания, които са три безсмъртни класики – Макиавели, Марк Аврелий и Сун Дзъ. Тези три издания се оказват едни от най-желаните коледни подаръци, защото са направени много елегантно.

Габриел Гарсия Маркес и Джон Стайнбек за пореден път не слизат от класациите, добави Еленкова:

Оказва се, че наистина нашенецът е много консервативен в избора си на книги и продължава да държи линията, която е в библиотеката на нашите родители. Идеята на тази привидна закостенялост е, че трябва да се навакса пропуснатото. Това показва все пак вкус към класическото. Сред най-продаваните автори се нареждат Елиф Шафак и Нарине Абгарян – двете дами, които излъчиха по една нова книга тази година. "Трите дъщери на Ева“ на Шафак и "Хората, които са винаги с мен“ на Абгарян попадат сред топ заглавията, а бестселъровите автори като Джон Гришам, Лий Чайлд и Дейвид Балдачи остават тотални любимци в класациите за най-продавани книги.

Цялото интервю с Людмила Еленкова можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна