Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Заради нередовно призоваване на Цветан Василев делото за източване на КТБ беше отложено

| обновено на 13.12.17 в 15:49
Снимка: БГНЕС
Заради нередовно призоваване на банкера Цветан Василев делото за източване на близо 3 милиарда лева от Корпоративна търговска банка (КТБ) беше отложено. Следващата дата, на която ще бъде направен опит за провеждане на разпоредително заседание, е 23-ти януари.

Абсолютно предизвестен провал - първо, защото разследването срещу Цветан Василев беше изцяло задочно, и второто, защото вече в съдебната фаза - съдът трябва да положи собствени усилия, за да доведе в съдебната зала намиращия се в Сърбия банкер. Въпреки изпратената през ноември съдебна поръчка до властите в Белград - няма отговор, както вече повече от три години няма отговор на искането на прокуратурата Василев да бъде екстрадиран.


По идея на прокуратурата днес съдия Виржиния Петрова се опита да потърси съдействието на адвокатите му и да го призове чрез тях, но те отказаха, защото нямало такава възможност по закон. Затова следват, най-вероятно, месеци на протакане - в очакване на съдействие от страна на сръбските власти. Време, през което дело по същество няма как да има, но останалите 17 подсъдими и 20-ина адвокати ще трябва да са в съдебната зала.

Сред подсъдимите, които са с различни професии, има и двама бивши подуправители на БНБ. Един от тях - Цветан Гунев, беше сред първите обвинени по аферата "КТБ" заради неосъществен надзор. Не особено охотно той коментира сравнението, което направи наблюдаващият прокурор Иван Гешев между сложността на делото, операция на глава и кацане на луната с дизелов двигател:

Те са изобретатели във всяко едно отношение, включително и по отношение на двигатели с вътрешно горене. Надзорът е осъществяван така, както е следвало, а защо има фалирала банка, питайте тези, които извършиха погрома. Във всеки случай, не са тези, които са тука.

Относно обвиняемите Гешев заяви:

Дали виновните са в залата, единствено компетентен е да реши българският съд. Освен господин Пеевски, липсват много други лица - и Обама, и Путин, ако искате, и Тръмп. За господин Пеевски няма доказателства към този момент, в този предмет на разследване, че е извършил престъпление, и затова го няма в обвинителния акт.

Адвокат Константин Симеонов коментира темата така:

Има едни хора, дето са забогатели за последните години 500 и не знам си колко пъти, включително и благодарение на КТБ, но тях никой не ги проверява, защото държавата е тяхна.


Качеството на обвинителния акт, който е събран на респектиращите почти 12 000 страници, видът производство - нормално или съкратено, са част от въпросите, на които трябваше да бъдат дадени отговори днес. Това съобразно спецзаседание беше въведено, за да бъдат изчистени всички спорни процедурни въпроси, които иначе бавят старта на един процес по същество. За да бъде проведено обаче то, днес в съдебната зала трябваше да са всичките 18 подсъдими и техните адвокати.


Случайно или не, миналия петък в сръбската столица беше главният прокурор Сотир Цацаров, който подписа със сръбския си колега Загорка Доловац меморандум за сътрудничество и партньорство. Очакванията са той да отблокира процедурата, която пречи на физическото присъствие на Цветан Василев в съдебната зала.

Повече по темата ще научите от звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени