Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стефан Тафров: Правителството да заеме ясна позиция в подкрепа на правата на българите във Великобритания

Снимка: БГНЕС

Необходима е ясна позиция на правителството в подкрепа на правата на сънародниците ни във Великобритания, които могат да бъдат жертвани след Брезкит. Това заяви в предаването "Преди всички" по "Хоризонт" посланик Стефан Тафров, член на екипа на платформата "Български манифест за Европа". Той, Мария Спирова и Светослав Малинов ще дадат пресконференция по темата по-късно днес. Платформата предвижда също обществена дискусия и кръгла маса на по-късен етап.

Много трудни са преговорите между Европейския съюз и Великобритания и това, което е постигнато до този момент, е добро, но далеч не е достатъчно. Второ, крайният резултат от преговорите е непредвидим, защото, докато не всичко уговорено, нищо не е уговорено. Такъв е принципът на дипломатите и по такъв принцип се водят тези преговори. Така че ние се притесняваме, че в крайна сметка могат да бъдат жертвани интересите на българите във Великобритания за сметка на други спорни въпроси, които съществуват между Европейския съюз и Великобритания. Това, което ние пледираме, е правителството ясно да каже, че правата на българите във Великобритания са абсолютен национален приоритет на България в тези преговори. Много е просто.

В замяна на гарантирането на правата на европейските граждани страната може да прояви гъвкавост в преговорите по останалите 2 въпроса – ирландската граница и стойността на "сметката по развода", смята посланикът.

Има една голяма отстъпка, направена от европейците към този момент, а това е юрисдикцията на Европейския съд. Това беше първоначалната позиция на Европейския парламент и ние искаме тя да остане така, както го поиска Европейския парламент. На второ място, има големи неясноти как точно ще искат подновяване на статута си европейските граждани, българските в частност. Ние казваме: трябва да става с обикновена декларация, която освен това не отделните граждани да попълват, а семействата, ако има такива, да попълват, и това да не струва нищо на европейците, които живеят във Великобритания, защото те не са виновни, че страната, в която те са отишли и са си започнали работа, устроили са си живота, изведнъж е взела решение да напусне Европейския съюз.

Интервюто на Силвия Великова със Стефан Тафров можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна