Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

К. Вигенин: Българското председателство може да допринесе за по-голямото сплотяване на ЕС и ще бъде успешно

Снимка: БГНЕС

Българското председателство може да допринесе за по-голямото сплотяване на Съюза и ще бъде успешно, каза в предаването ни "Преди всички" председателят на парламентарната комисия по европейските въпроси Кристиан Вигенин. Той допълни, че по време на шестте месеца страната ни ще има шанса да води процесите, определящи бъдещето на ЕС. 2018-а, когато България поема европредседателството, е годината, в която ще се вземат решения по ключовите въпроси. Не би трябвало обаче да има и свръхочаквания, защото Българското председателство не може да реши въпроси, по които няма съгласие между страните-членки, но страната ни трябва да работи ефективно и амбициозно, каза още той и подчерта:

Трябва да работим по начин, който да бъде, от една страна, ефективен, да бъдем и амбициозни, разбира се, да подготвяме добре съответните срещи, заседания, да търсим консенсуса и компромиса, за да се придвижват въпросите напред. По някои от тях наистина е сложно и ще има големи дебати. Най-вероятно през май ще бъде обявен първият проект за бюджета на ЕС. Дискусиите вече започват, ние ще ги водим и на парламентарно равнище, на предварителен етап, но след обявяването ще започне истинската битка и да видим къде ще се намери пресечната точка, защото страните-членки имат разнопосочни интереси. Тук влиза и въпросът за излизането на Великобритания и минусът от около 10 милиарда годишно, който се очертава след излизането на страната от ЕС. Отнякъде трябва да се компенсират тези средства – или да се намали бюджетът, или да се търсят нови ресурси – въобще, наистина сложни дебати. Струва ми, че ЕС като цяло се намира в нова фаза по-голяма е амбицията, по-голямо е желанието да се покаже единен, сплотен  и затова смятам, че нашето Председателство наистина може да допринесе и ще бъде едно успешно Председателство.

Задачата на страната ни през тези шест месеца е да води Съвета на ЕС, да организира неговата дейност, да работи за осъществяването на дневния ред, но заедно с това трябва да се правят опити да се решават и нашите проблеми, заяви Вигенин и поясни:

Това е членството ни в Шенген, подготовката за членство в еврозоната, отпадането на механизма за сътрудничество и оценка като механизъм, който, по широкото мнение, е изчерпал своята ефективност, и темета кохезионна политика – това е ключов за България въпрос.

Интервюто на Лора Търколева с Кристиан Вигенин можете да чуете в звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна