От Българската Коледа

Три модерни апарата за рискови бебета е получила Клиниката по неонатология в Майчин дом тази година

| обновено на 21.12.17 в 15:49
Снимка: Георги Нейков, БНР
Инициативата Българската Коледа е в разгара си. Със средствата от кампанията се подпомагат индивидуални терапии на деца със здравни проблеми /и за такива случаи вече разказахме/, но част от събраните дарения отиват и за нова медицинска апаратура.

Една от болниците, които редовно получава подкрепа от Българската Коледа, е Майчин дом. В най-голямото отделение за недоносени бебета в цяла България работи и д-р Станислава Хитрова. Тя благодари на инициатора Георги Първанов, както и на всички следващи президенти, които продължават хубавата благотворителна традиция.

През годините сме получили не малко на брой апарати за обдишване, кувьози, монитори. През интензивното ни отделение преминава средно по 800 бебета годишно. Към нас се насочват изключително жени с рискова бременност.

През 2017 г. получихме три апарата от Българската Коледа – модерен ултразвуков ехографски апарат, високоспециализиран монитор със софтуер за скрининг на вродените сърдечни аномалии и с приставка за изследване на специфични вещества. Преди два-три дни получихме високопоточен апарат за респираторна терапия на новородени. Всяка медицинска техника, която получим, влиза моментално в експлоатация и се използва почти непрекъснато.

Каузата е благородна и всъщност децата на Българската Коледа са не само тези, на които се помага персонално с медикаменти или имплантанти, но и всички недоносени бебета, грижите за които са свързани с дарената апаратура.

  • За да станеш дарител на Българската Коледа изпрати SMS на номер 1117 за М-Тел, Vivacom и Telenor.
    С всеки SMS дарявате 1 лев на дете в беда. И не забравяте - кампанията не приключва с коледните празници.
    SMS на 1117 можеш да изпратиш през цялата календарна година.
Още от категорията

Мелания отнася подигравки заради градинарските си занимания

Първата дама на САЩ Мелания Тръмп стана обект на подигравки заради снимки, които я показват как се занимава с градинарство в градината на Белия дом, пишат американските медии. На снимките, които са правени през септември миналата година, но се публикават едва сега в социалните мрежи, се вижда как госпожа Тръмп, облечена в скъпи дрехи,..

публикувано на 02.08.18 в 15:00

Над 2 милиона лева събра "Българската Коледа" от началото на 15-ото издание

Над 2 милиона лева събра "Българската Коледа" от началото на 15-ото издание на благотворителната кампания, съобщиха от прессекретариата на президента. Инициативата на държавния глава в подкрепа на спасения детски живот продължава. Към момента са изпратени над 484 хиляди дарителски есемеса на номер 1117 и гласови обаждания на 0900 1117.  От..

обновено на 26.12.17 в 11:05

За 14 години "Българската Коледа" е помогнала на над 3800 деца

"В подкрепа на спасения детски живот" продължава набирането на средства в кампанията "Българската Коледа". Снощи в Народния театър "Иван Вазов" се състоя традиционният благотворителен спектакъл под патронажа на президента на Република България. С дарените пари ще се подобрят възможностите за продължително лечение на деца, засегнати от..

обновено на 26.12.17 в 10:29

Михаела, страдаща от рядко метаболитно заболяване, се нуждае от помощта на „Българската Коледа“

Заболяването на Михаела е открито още преди 4 години, разказва бащата Калин Везиев : Трябваше време за диагностициране. Направиха редица изследвания и се откри, че това е метаболитно заболяване на обмяната на веществата в организма. За тези деца лечението е единствено чернодробна трансплантация, което пък има редица други усложнения и..

публикувано на 26.12.17 в 09:46

Семейството на 9-годишния Кристо Танев разчита на "Българската Коледа" за терапии в барокамера

Кристо Танев от Пловдив е на 9 години и е с диагноза "аутизъм". Състоянието му не позволява да ходи на училище. За него,  в дома им,  се грижат майка му Ирина Ирибозова и възрастните ѝ родители. Сред малкото варианти за социализацията на момчето  са посещенията  в един от  детските центрове в града, където то получава и специализирана помощ. Освен за..

публикувано на 25.12.17 в 18:59

Малкият Никола разчита на "Българската Коледа" за средства, за да си набави недостигащия му хормон на растежа

6-годишният Никола Велчев от Варна страда от недостиг на хормона на растежа и изостава в ръста си. Вече втора година семейството на Ники получава помощ за лекарства и терапия от Българската Коледа.  Майката Севда Велчева сподели, че семейството получава около 2400 лева, които отиват за закупуване на растежен хормон.  Ники почти е наваксал..

публикувано на 22.12.17 в 16:23

„Българската Коледа" помага на 5-годишния Димитър Атанасов

„Българската Коледа" помага на Димитър Атанасов от София. Детето е с диагноза аутизъм и с пари от благотворителната инициатива посещава психолог и логопед. 5-годишният Димитър е първо дете в семейството на Ирина Печева: На година и половина му се появиха тикове, но личната лекарка каза, че ще отшумят и така си живеехме с тези неща...

публикувано на 22.12.17 в 10:36