Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Много от целите за модернизация на Армията за 2017-а, остават и за 2018-а

Снимка: БГНЕС

През годината работата на Министерството на отбраната зависеше от сработването на коалицията ГЕРБ – патриоти (в по-малка степен) и сработването на правителството с президента (в по-голяма степен). Но извън политиката се разчиташе на фактите, а те бяха в полза на армията. 3-годишна рамка за модерни самолети и кораби, гласувана от 2016 година. За 2017 година 171 млн. лева за кораби и 230 млн. лева от общо 683 млн. до 2018-а – за изтребители. Служебното правителство взе решение шведската фирма "Грипен" да е първа за доставка на нови изтребители.

Като цели за 2018 година на Министерството на отбраната останаха промяна в правилата за обществените поръчки, проекта за модернизация на военноморските ни сили.

Армията изпраща годината със спрян проект за купуване на нови изтребители, блокирани сделки за ремонта на старите МиГ-ове, неясноти около финансирането на транспортните ни самолети "Спартан", за които трябват около 34 млн. лв., спряна сделка за строителството на кораби и незапочнала модернизация на сухопътните войски.

От Новата година България поема Председателството на Съвета на ЕС и вече ще трябва да движи процеса като част от новата европейска програма за сътрудничество в отбраната, известна като PESCO. Страната ни ще участва в процесите за стандартизиране на военния ни транспорт – идея на НАТО за т.нар. "Военен Шенген", европейски логистичен хъб и морско наблюдение. Политиката на Западните Балкани, която ще е сред основните, вече се подкрепя с наличието на военни представители на мисията на НАТО в Косово и на ЕС в Босна и Херцеговина.

Целия обзорен репортаж за изминалата година в сектора на отбраната чуйте в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна