Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

П. Младенов: Младежта стана приоритет на правителството и един от водещите приоритети на Европредседателството ни

Снимка: ММС


Тази година Петър Младенов беше номиниран от 28 международни неправителствени организации за специален пратеник по младежките въпроси на ООН. Той е експерт по младежки политики, доброволец на годината, студент на годината и младежки делегат на ООН.  По време на Европредседателството, Младенов ще координира сектора „младеж“ под  ръководството на Министерството на младежта и спорта.  За предаването „Хоризонт за вас“ той сподели:

2017 за младите хора беше динамична и може би историческа. Бих казал, че гласът им все повече се чува и това ме мотивира. Много е важно, когато говорим за чуване на гласа на моите хората, не само да бъде чут, а това, което те искат да бъде изпълнено.

Често ставам свидетел на т. нар. „Холивудско младежко участие“  - когато млад човек пътува за дадена конференция, участва в дадения форум, но хората, които вземат решение, не им дават думата, снимат се тях и казат: „Ето, имаме тука едни младежи..“.  Все повече повече намалява това, което е хубаво. 2017-та се надявам да е преминал пътят…

За първи път откакто се занимавам с младежки политики - може би вече 12 години – младежта стана приоритет на правителството на България и отделно стана един от водещите приоритети на Европредседателството. Според мен, това е знак, че всъщност хората, които взимат решения, осъзнават,  че младежта и младите хора са бъдещето и настоящето. Именно поради тази причина се работи за тяхното овластяване, за техните нужди, обясни Младенов.  За първи път тази година са били отпуснати допълнителни средства за обучения и услуги за младежите чрез Национална програма по младежки дейности, обясни той.

Това става, наистина,  за първи път от доста години насам  - да има допълнителни средства за това младите хора да имат достъп до някакъв вид услуги. Отделно, младежта да бъде разпозната като приоритетна европредседателство също се случва за първи път. Ако върнем лентата назад и видим другите страни, които са били председатели на Европейския съюз, всъщност нито една от тях не казва, че младите хора са приоритет. Това са две армии, които ни казват,  всъщност че хората,  които вземат решенията го осъзнават.

Това е първата стъпка. Втората е да си го изпълним, да постигнем нещата, които сме си заложили. България залага на доста амбициозна програма, идеи и приоритети в сектор „младеж“ и като цяло по време на европредседателството.

Политиката за младежта е всеки вид политика, която по някакъв начин касае правата на младежите, обясни той. Сред българските приоритети за дискутиране ще бъде демографската криза в Европа, трудностите пред оставането на младите хора в Европа. За пръв път ще бъде записана Европейска Младежка стратегия - единственият политически документ в Европа, който говори за младите хора. Ще бъдат създадени и "Десетте младежки цели", които ще бъдат предоставени на всяка страна-членка.

Експертът е оптимист, че макар и много млади хора да напускат България, все повече се връщат у нас с намерението да имплементират придобитите в чужбина знания и да променят средата. 
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени