Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От днес до 30 юни:

Музикална карта на ЕС - всеки понеделник в камерна зала "България"

Днес е концертът, посветен на музиката на Естония

Днес стартира един наистина мащабен музикален проект на Софийската филхармония в партньорство с Националната музикална академия в София - всяка седмица, до края на европредседателството на страната ни, с концерт ще бъде представяна музиката на всяка една държава-членка на ЕС. Началото е тази вечер от 19:00 часа в камерна зала "България" с Естония (като страната, от която поехме председателството), а финалът - на 30 юни с музиката на Австрия (предаваме и "музикалната" щафета)  - следващият ротационен председател на Съвета на ЕС.

Всички концерти (без първия и последния) са в понеделник, за всички входът е безплатен. Това е възможно, защото проектът е финансиран по програмата за съпътстващите председателството ни културни събития към НФ "Култура" - едно от малкото добро решения в този (предимно негативно и с право) коментиран избор.

И така, в продължение на шест месеца можете да посветите понеделниците си на музиката и да получите една доста пълна музикална картина на ЕС. Повече за програмата на тези европейски концерти можете да разберете от разговора ни с проф. Борислава Танева (заместник-ректор по можедународните въпроси на Националната музикална академия), която беше гост в сутрешното ни "Радиокафе".

Каня всички на първия концерт днес - каза тя веднага след новогодипните поздрави, - той е изцяло с музиката на Арво Пярт, един истински "разговор с ангели"; ще свирят Павел Златаров, който е концертмайстор на Софийската филхармония, челистът Иво Александров и пианистката Марги Илиева. Самата Борислава Танева ще се включи в концерта тази вечер за творбите за две пиана на Пярт, които ще бъдат представени.

Няколко са формулите, под които ще бъде представяна музиката на всяка държава:

- чрез авторски концерти - както тази вечер с Естония и Арво Пярт, както ще бъде с Кипър и най-прочутият композитор на тази страна Солон Михайлидис, както ще бъде с Ирлания и Джон Фийлд - тогава даже ще има и сказка за неговата музика, поднесена от пианиста Михал О'Рурк, който скоро беше солист на Софийската филхармония).

- с гостуващи от съответната държава солисти - като немската виолончелистка Ана Лехнер, която идва с програма, включваща Бах и Хиндемит, като белгийския пианист Филип Раскин, .. и единствената ни "забежка" към фолклора  в лицето на едно трио от Литва  - акордеон, виола и глас - допълва проф. Танева.

- с изпълнения на музика от съответната държава от български солисти - тук имаме и утвърдени наши музиканти и състави като пианистката Анжела Тошева, която ще представи музиката на Холандия, и няколко квартета - Фрош, Кварто, квартет "София", както и духовия квинтет на Софийската филхармония; но и няколко концерта, изцяло поети от студенти от Музикалната академия като тези представящи Кипът, Латвия, Словакия... В словашкия концерт имаме участници и от Националното музикално училище в София - тоест подаваме ръка и на още по-младата генерация - разказва Борислава Танева и уточнява, че този проект дава възможност за сценична изява и признание за младите ни музиканти, а за нея, като заместник-ректор на музикалната академия, това е една от най-важните й задачи - защото това е един от начините да ги задържим в България.

Освен че ще обогати концертният живот в София с редица непознати или редко изпълнявани творби и ще разшири хоризонтите и на публиката, и на самите изпълнители, този проект има и още един бонус за студентите - много от чуждестранните гости ще изнесат и майсторски класове - като споменатите по-горе Филип Раскин и Ана Лехнер, като полската пианистка Магдалена Лисак и испанеца Рафаел Салинас, който е много интересен, защото освен чудесен музикант, е и психолог, той ще изнесе и лекция за испанската музика - допълва проф. Танева.

Цялата програма на концертите е събрана в една книжка, която още днес на концерта можете да си купите, но ще има и месечни афиши, а и ние по Радио София ще ви припомняме кога кои концерти следват, както и факта, че входът всеки понеделник в камерна зала "България" е безплатен.

След естонския концерт днес, следва музиката на Румъния на 8 януари и Германия на 15 януари.

Още - чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени