Отбелязваме Бабинден

Университетските болници в София отбелязват ръст в раждаемостта

2017 година е най-ниска раждаемост от 46 години насам
Снимка: БГНЕС

Макар 2017 година да е годината с най-ниска раждаемост от 46 години насам, Университетска болница "Майчин дом" отчете най-много родени бебета за страната - близо 4000. Ръст на раждаемостта отчете и столичната Университетска болница "СофияМед" която от тази година разполага с интензивен сектор за новородени, оборудван с модерна апаратура за недоносени бебета. 
Два празника отбелязват значението на труда на акушерките у нас - днешния Бабинден и на 21-ви януари - денят на родилната грижа.
Интересът към професията на акушерката не се е загубил и до днес, каза за предаването "Хоризонт до обед" старши акушерката в родилното отделение на университетска болница "Майчин дом" Нели Маринова.
За всяка една професия - това се отнася и за професията на акушерката, човек трябва да надгражда непрекъснато. В зависимост от всички съвременни технологии, които има надградени в тази професия, ние трябва да бъдем обучени да ги прилагаме. В специалността по акушерство и гинекология и неонатология ние в нашето болнично заведение го имаме. За целта се квалифицираме и упражняваме по нов начин.
Имаме и млади акушерки вече. Има доста възрастни сред нас, а лекари има млади специализиращи акушер-гинеклози. Имаме и млади акушерки, които са постъпили на работа в "Майчин дом".
Добре е една акушерка да бъде млада, за да може тя да се формира спрямо нуждите, които има в своята професия. Професията на акушерката е изключително отговорна и колкото си по-млад, по-динамичен, по-лесно можеш да подчиниш себе си на необходимостта от това да бъдеш акушерка.
Маринова е категорична, че често бащите не са готови да присъстват на раждането и лекарският екип трябва да може да откаже такова присъствие. Тя допълни: 
Вкъщи категорично, за мен, не е мястото, където би могла една пациентка да роди. Само като си помислите каква е инфраструктурата на нашата държава и, при необходимост от спешна помощ, за една родилка колко ще е трудно тя да бъде доведена до болнично заведение и до какви неприятности може да доведе това...
Трудностите пред професията обаче не са малко, казва Нели Филипова,  старши акушерка в "София мед" е на мнение че и бременните жени трябва да посещават курсове за бременни:
Проблемът с намирането на персонал е изключително сложен. Все по-малко хора искат да се занимават с тази професия. Все по-малко се записват да учат акушерство, дали за акушерки, дали за медицински сестри. Това във времето си е оказало влияние и за намирането на кадри.
Запазва се тенденцията родилки от Ямболско да раждат в Сливен, Стара Загора и Бургас. Причината са лошите условия в ямболското родилно отделение.
Само 390 деца са се появили на бял свят в родилното отделение на ямболската болница през миналата година. За сравнение в предходната 2016 година техният брой е бил с 65 повече. Тенденцията ямболлийки да раждат в съседни градове трае повече от 10 години, а основната причина са недобрите условия в отделението, признава старши акушерката Снежанка  Михайлова.
Всяка година даваме на жените да попълват анкети. Доволни са от грижите и посочват по-добри условия в стаите да има. Които са родили тука, им харесва отношението към тях и се връщат отново. Въпрос на личен избор е.
Родилното отделение в многопрофилната болница "Св. Пантелеймон"  е единственото за цялата Ямболска област и разполага с достатъчно модерна техника и специалисти.


Още от категорията

Е.Захариева: България е на първо място в Европейския съюз по дял на жени в ИТ сектора

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева заяви, че България е на първо място в Европейския съюз по дял на жени в ИТ сектора. У нас 30% от специалистите в бранша са жени при среден процент за Евросъюза - 16 на сто. Захариева участва в първата по рода си среща на жените външни министри в Монреал, Канада. Тя посочи още, че..

публикувано на 23.09.18 в 08:23

Няма сигнали за пострадали българи от торнадото в Отава

Посолството нa България в Отава не е получавало сигнали за пострадали българи след опустошителното торнадо в канадската столица, съобщават от Министерството на външните работи. Стотици хиляди хора останаха без електричество в района, след като на два пъти премина торнадо, разрушило домове и отнесло покриви на къщи, предаде Ройтерс. Регионът..

публикувано на 23.09.18 в 08:19

Трудът, благословен от Бога

Заедно с   д-р Смилен Марков, преподавател   във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий" ще говорим за това как труда развива психо-физическото същество на личността и дава възможност за придобиване на добродетели. За предназначението на човека.

публикувано на 23.09.18 в 08:10
Снимки: Емил Енчев

Патриарх Неофит ще посети Широка лъка за годишнената на Екзарх Стефан

Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит ще посети родопското село Широка лъка, където тържествено ще бъде отбелязана 140-годишнината от рождението на Българския екзарх Стефан. Патриархът ще бъде придружен от Светия Синод на БПЦ -БП. Честването в храма „Успение Богородично“ се организира от Пловдивската митрополия...

публикувано на 23.09.18 в 04:55
На 23 септември 2018 г. (неделя), по случай 110- годишнината от обявяването на независимостта на България, община Велико Търново, Регионален исторически музей и „БДЖ – Пътнически превози“ ЕООД организират историческа възстановка „Посрещане на Княз Фердинанд I  в Търново и обявяване Независимостта на България“ и атракционно пътуване с „Корона експрес“ – ретро влак с парен локомотив.

Ретро влак с парен локомотив ще пропътува днес разстоянието от Горна Оряховица до Трявна по повод 110-ата годишнина от обявяването на независимостта на България

Ретро влак с парен локомотив и личния вагон-салон на цар Борис Трети ще пропътува днес разстоянието от Горна Оряховица до Трявна по повод 110-ата годишнина от обявяването на независимостта на България. На гара Трапезица ще бъдат пресъздадени събитията, случили се във Велико Търново на 22 септември 1908 година.  Композицията ще бъде теглена от..

публикувано на 23.09.18 в 04:45

Китай успешно изведе в орбита 37-ми и 38-ми спътник от навигационната система "Бейдоу"

Китай успешно изведе в орбита 37-ми и 38-ми спътник от навигационната система "Бейдоу", предаде ТАСС, като се позова на Китайската корпорация за аерокосмическа наука и техника. Понастоящем глобалната система "Бейдоу-3", формирана редом с националната "Бейдоу-1" и регионалната "Бейдоу-2", включва 14 космически апарата. От 2000 г. Китай разработва..

публикувано на 23.09.18 в 01:50

Японски космически роботи кацнаха на астероид

Двата роувъра, които японският космически апарат "Хаябуса-2" прати на астероида Рюгу, са стъпили на повърхността успешно, съобщи японската космическа агенция ДЖАКСА. Роувърите са предали първи снимки и данни и са започнали да се движат по повърхността. В съобщението в Туитър агенцията е публикувана и една от направените снимки.

публикувано на 23.09.18 в 01:40