Отбелязваме Бабинден

Университетските болници в София отбелязват ръст в раждаемостта

2017 година е най-ниска раждаемост от 46 години насам
БГНЕС

Макар 2017 година да е годината с най-ниска раждаемост от 46 години насам, Университетска болница "Майчин дом" отчете най-много родени бебета за страната - близо 4000. Ръст на раждаемостта отчете и столичната Университетска болница "СофияМед" която от тази година разполага с интензивен сектор за новородени, оборудван с модерна апаратура за недоносени бебета. 
Два празника отбелязват значението на труда на акушерките у нас - днешния Бабинден и на 21-ви януари - денят на родилната грижа.
Интересът към професията на акушерката не се е загубил и до днес, каза за предаването "Хоризонт до обед" старши акушерката в родилното отделение на университетска болница "Майчин дом" Нели Маринова.
За всяка една професия - това се отнася и за професията на акушерката, човек трябва да надгражда непрекъснато. В зависимост от всички съвременни технологии, които има надградени в тази професия, ние трябва да бъдем обучени да ги прилагаме. В специалността по акушерство и гинекология и неонатология ние в нашето болнично заведение го имаме. За целта се квалифицираме и упражняваме по нов начин.
Имаме и млади акушерки вече. Има доста възрастни сред нас, а лекари има млади специализиращи акушер-гинеклози. Имаме и млади акушерки, които са постъпили на работа в "Майчин дом".
Добре е една акушерка да бъде млада, за да може тя да се формира спрямо нуждите, които има в своята професия. Професията на акушерката е изключително отговорна и колкото си по-млад, по-динамичен, по-лесно можеш да подчиниш себе си на необходимостта от това да бъдеш акушерка.
Маринова е категорична, че често бащите не са готови да присъстват на раждането и лекарският екип трябва да може да откаже такова присъствие. Тя допълни: 
Вкъщи категорично, за мен, не е мястото, където би могла една пациентка да роди. Само като си помислите каква е инфраструктурата на нашата държава и, при необходимост от спешна помощ, за една родилка колко ще е трудно тя да бъде доведена до болнично заведение и до какви неприятности може да доведе това...
Трудностите пред професията обаче не са малко, казва Нели Филипова,  старши акушерка в "София мед" е на мнение че и бременните жени трябва да посещават курсове за бременни:
Проблемът с намирането на персонал е изключително сложен. Все по-малко хора искат да се занимават с тази професия. Все по-малко се записват да учат акушерство, дали за акушерки, дали за медицински сестри. Това във времето си е оказало влияние и за намирането на кадри.
Запазва се тенденцията родилки от Ямболско да раждат в Сливен, Стара Загора и Бургас. Причината са лошите условия в ямболското родилно отделение.
Само 390 деца са се появили на бял свят в родилното отделение на ямболската болница през миналата година. За сравнение в предходната 2016 година техният брой е бил с 65 повече. Тенденцията ямболлийки да раждат в съседни градове трае повече от 10 години, а основната причина са недобрите условия в отделението, признава старши акушерката Снежанка  Михайлова.
Всяка година даваме на жените да попълват анкети. Доволни са от грижите и посочват по-добри условия в стаите да има. Които са родили тука, им харесва отношението към тях и се връщат отново. Въпрос на личен избор е.
Родилното отделение в многопрофилната болница "Св. Пантелеймон"  е единственото за цялата Ямболска област и разполага с достатъчно модерна техника и специалисти.


Още от категорията

Североизтокът на САЩ се готви за четвърта зимна буря

Ню Йорк и Вашингтон се оказаха сред градовете в североизточната част на САЩ, очакващи обилни снеговалежи и силни ветрове при четвъртата за последните седмици зимна буря в региона, предаде ДПА. Държавните училища в Ню Йорк, Филаделфия, Вашингтон, Бостън и други градове бяха затворени, а над 4100 полета бяха отменени. Администрацията на..

публикувано на 22.03.18 в 04:00

Вестник „Гардиън“: Българите се надпреварват да спасяват фаланги от изтощени премръзнали щъркели

„Българите се надпреварват да спасяват фаланги от изтощени премръзнали щъркели“, пише в заглавие вестник „Гардиън“. Жителите на български села се притичат на помощ на стотици мигрирали птици със замръзнали криле, информира вестникът. Какво ще направите, ако срещнете много изтощени щъркели, покрити с лед и лежащи в покрито със сняг поле, пита..

публикувано на 22.03.18 в 03:55

Палестинската тийнейджърка Ахед Тамими ще лежи осем месеца в затвора

Палестинската тийнейджърка Ахед Тамими, която беше заснета да удря израелски войници, ще лежи осем месеца в затвора, предаде ДПА, като цитира съобщение на израелската армия. Тамими се призна за виновна в нападение на израелски офицер и войник, както и по още две обвинения и постигна сделка с израелските власти. Тя ще плати и глоба от 5000 шекела..

публикувано на 22.03.18 в 02:53

Русия изгони американската неправителствена организация "Германски фонд Маршал"

Руското министерство на правосъдието съобщи, че е добавило американската неправителствена организация "Германски фонд Маршал" към списъка на организации, чиято дейност е нежелана в Русия, предадоха Ройтерс и ТАСС. В съобщението не се посочват мотиви за решението. "Германският фонд Маршал" е мозъчен тръст за международни изследвания и анализи,..

публикувано на 22.03.18 в 02:45
Н. Пр. Микола Балтажи

Микола Балтажи: България и Украйна трябва да възродят регионалните отношения в областта на бизнеса, туризма и културата

България и Украйна трябва да възродят регионалните отношения в областта на бизнеса, туризма и културата. Подготвя се двустранна среща през август в Миргород, съобщи във Велико Търново украинският посланик у нас Микола Балтажи. Той проведе срещи с областния управител и кмета на Велико Търново, както и с представители на местния бизнес. За целта..

публикувано на 22.03.18 в 02:21

Нови 15 милиона евро ще подкрепят развитието на индустриалните клъстери в България

Около 100 съдействащите  в страната 15 милиона евро са инвестирани  за насърчаването и развитието им чрез миналия програмен период. В момента изпълняват договори за 6 милиона и половина, а нови 15 милиона евро престои  да бъдат усвоени. Въпреки финансовата   подкрепа обаче все още има редица слабости при по- голямата част от клъстерите,..

публикувано на 22.03.18 в 01:48

Специален код ще препраща потребителите към Националния туристически регистър

Специален код, който се чете от мобилните устройство ще препраща потребителите към Националния туристически регистър, за да се информират за избрания от тях туроператор, хотел, заведение за хранене и развлечение или планински водач. Това съобщи пред журналисти министърът на туризма Николина Ангелкова.  Кодът ще се поставя на задължителните..

публикувано на 22.03.18 в 00:09