Отбелязваме Бабинден

Университетските болници в София отбелязват ръст в раждаемостта

2017 година е най-ниска раждаемост от 46 години насам
БГНЕС

Макар 2017 година да е годината с най-ниска раждаемост от 46 години насам, Университетска болница "Майчин дом" отчете най-много родени бебета за страната - близо 4000. Ръст на раждаемостта отчете и столичната Университетска болница "СофияМед" която от тази година разполага с интензивен сектор за новородени, оборудван с модерна апаратура за недоносени бебета. 
Два празника отбелязват значението на труда на акушерките у нас - днешния Бабинден и на 21-ви януари - денят на родилната грижа.
Интересът към професията на акушерката не се е загубил и до днес, каза за предаването "Хоризонт до обед" старши акушерката в родилното отделение на университетска болница "Майчин дом" Нели Маринова.
За всяка една професия - това се отнася и за професията на акушерката, човек трябва да надгражда непрекъснато. В зависимост от всички съвременни технологии, които има надградени в тази професия, ние трябва да бъдем обучени да ги прилагаме. В специалността по акушерство и гинекология и неонатология ние в нашето болнично заведение го имаме. За целта се квалифицираме и упражняваме по нов начин.
Имаме и млади акушерки вече. Има доста възрастни сред нас, а лекари има млади специализиращи акушер-гинеклози. Имаме и млади акушерки, които са постъпили на работа в "Майчин дом".
Добре е една акушерка да бъде млада, за да може тя да се формира спрямо нуждите, които има в своята професия. Професията на акушерката е изключително отговорна и колкото си по-млад, по-динамичен, по-лесно можеш да подчиниш себе си на необходимостта от това да бъдеш акушерка.
Маринова е категорична, че често бащите не са готови да присъстват на раждането и лекарският екип трябва да може да откаже такова присъствие. Тя допълни: 
Вкъщи категорично, за мен, не е мястото, където би могла една пациентка да роди. Само като си помислите каква е инфраструктурата на нашата държава и, при необходимост от спешна помощ, за една родилка колко ще е трудно тя да бъде доведена до болнично заведение и до какви неприятности може да доведе това...
Трудностите пред професията обаче не са малко, казва Нели Филипова,  старши акушерка в "София мед" е на мнение че и бременните жени трябва да посещават курсове за бременни:
Проблемът с намирането на персонал е изключително сложен. Все по-малко хора искат да се занимават с тази професия. Все по-малко се записват да учат акушерство, дали за акушерки, дали за медицински сестри. Това във времето си е оказало влияние и за намирането на кадри.
Запазва се тенденцията родилки от Ямболско да раждат в Сливен, Стара Загора и Бургас. Причината са лошите условия в ямболското родилно отделение.
Само 390 деца са се появили на бял свят в родилното отделение на ямболската болница през миналата година. За сравнение в предходната 2016 година техният брой е бил с 65 повече. Тенденцията ямболлийки да раждат в съседни градове трае повече от 10 години, а основната причина са недобрите условия в отделението, признава старши акушерката Снежанка  Михайлова.
Всяка година даваме на жените да попълват анкети. Доволни са от грижите и посочват по-добри условия в стаите да има. Които са родили тука, им харесва отношението към тях и се връщат отново. Въпрос на личен избор е.
Родилното отделение в многопрофилната болница "Св. Пантелеймон"  е единственото за цялата Ямболска област и разполага с достатъчно модерна техника и специалисти.


Още от категорията

Лекар беше арестуван в София по време на дежурство заради агресивно поведение

Лекар беше арестуван, заради агресивно поведение по време на смяна в столична поликлиника. Вероятно задържаният ще бъде съден по бързата процедура за хулиганство. Сигналът до МВР са подали негови пациенти.  Задържаният лекар е бил на смяна в клиника, която се намира в столичния квартал "Сухата река". Негови пациенти са подали сигнал до полицията,..

обновено на 16.01.18 в 15:26

KС ще се произнесе на 23 януари по казуса с оставката на Делян Добрев

Конституционният съд ще се произнесе на 23 януари, вторник, по подадената, но отхвърлена от Народното събрание оставка на депутата от ГЕРБ Делян Добрев .  Koнcтитyциoнните съдии отхвърлиха жалбата на омбудсмана Мая Манолова по казуса с чacтично гарантираното зapaбoтeнo тpyдoвo възнaгpaждeниe. Само четирима  от съдиите подкрепиха искането..

обновено на 16.01.18 в 15:08

Доц. Иван Иванов: Най-голям проблем създава не свръхконсумацията, а неправилната употреба на антибиотици

Днешната тема в Часът на здравето са антибиотиците и създаването на резистентност у бактериите към тези препарати. Наш гост и съветник е доц .  Иван Иванов - ръководител на Националната референтна лаборатория „Контрол и монитиране на антибиотичната резистентност“ към НЦЗПБ (Националния център по заразни и паразитни болести)..

публикувано на 16.01.18 в 14:51

Отпада частичното бедствено положение в Пазарджик, обявено заради кризата с отпадъците

След 17 часа днес отпада частичното бедствено положение в Пазарджик, което беше обявено в края на миналата година заради кризата с боклука. Общината е сключила договор с новия оператор на регионалното депо да битови отпадъци. Изпълнител по  петгодишния договор са две фирми с регистрации l София и Русе. Освен Пазарджик, съоръжението ще обслужва още..

публикувано на 16.01.18 в 14:49

Доц. Ивайло Кожухаров: Над 70 хиляди души годишно у нас умират от сърдечно-съдови заболявания

България е на първо място по смъртност вследствие на сърдечно-съдови заболявания. Това съобщи съсловното сдружение по кардиостимулация, като се позова на данни на Европейската сърдечна асоциация. Над 70 хиляди души годишно у нас умират от сърдечно-съдови заболявания, посочи доц. Ивайло Кожухаров от Националната кардиологична болница. В 80%  от..

публикувано на 16.01.18 в 14:47
Как животните възприемат вкусовете? Имат ли предпочитания към менюто си?

Радиоенциклопедия „Въпрос на вкус!”: … казал лешоядът

Въпросът в случая е – имат ли животните подобни на нашите вкусови усещания, как възприемат вкусовете и проявяват ли лични изисквания към менюто си. Ако трябва да го кажем с две думи – и да, и не. Някои животински видове доста се доближават по начина си на хранене до нас (познайте кои), други не притежават рецептори за всички познати нам вкусове,..

публикувано на 16.01.18 в 14:40

Японската телевизия издаде фалшиво предупреждение за изстреляна от Северна Корея ракета

Японската държавна телевзия Ен Ейч Кей издаде фалшива тревога за изстреляна от Северна Корея ракета, съобщи Ройтерс. Новината беше коригирана в рамките на няколко минути, но все още не е ясно как се е стигнало до отправянето на фалшивото предупреждение.  Преди два дни обявена погрешка от хавайските власти тревога за предстоящо нападение с балистична..

публикувано на 16.01.18 в 14:38