Отбелязваме Бабинден

Университетските болници в София отбелязват ръст в раждаемостта

2017 година е най-ниска раждаемост от 46 години насам
Снимка: БГНЕС

Макар 2017 година да е годината с най-ниска раждаемост от 46 години насам, Университетска болница "Майчин дом" отчете най-много родени бебета за страната - близо 4000. Ръст на раждаемостта отчете и столичната Университетска болница "СофияМед" която от тази година разполага с интензивен сектор за новородени, оборудван с модерна апаратура за недоносени бебета. 
Два празника отбелязват значението на труда на акушерките у нас - днешния Бабинден и на 21-ви януари - денят на родилната грижа.
Интересът към професията на акушерката не се е загубил и до днес, каза за предаването "Хоризонт до обед" старши акушерката в родилното отделение на университетска болница "Майчин дом" Нели Маринова.
За всяка една професия - това се отнася и за професията на акушерката, човек трябва да надгражда непрекъснато. В зависимост от всички съвременни технологии, които има надградени в тази професия, ние трябва да бъдем обучени да ги прилагаме. В специалността по акушерство и гинекология и неонатология ние в нашето болнично заведение го имаме. За целта се квалифицираме и упражняваме по нов начин.
Имаме и млади акушерки вече. Има доста възрастни сред нас, а лекари има млади специализиращи акушер-гинеклози. Имаме и млади акушерки, които са постъпили на работа в "Майчин дом".
Добре е една акушерка да бъде млада, за да може тя да се формира спрямо нуждите, които има в своята професия. Професията на акушерката е изключително отговорна и колкото си по-млад, по-динамичен, по-лесно можеш да подчиниш себе си на необходимостта от това да бъдеш акушерка.
Маринова е категорична, че често бащите не са готови да присъстват на раждането и лекарският екип трябва да може да откаже такова присъствие. Тя допълни: 
Вкъщи категорично, за мен, не е мястото, където би могла една пациентка да роди. Само като си помислите каква е инфраструктурата на нашата държава и, при необходимост от спешна помощ, за една родилка колко ще е трудно тя да бъде доведена до болнично заведение и до какви неприятности може да доведе това...
Трудностите пред професията обаче не са малко, казва Нели Филипова,  старши акушерка в "София мед" е на мнение че и бременните жени трябва да посещават курсове за бременни:
Проблемът с намирането на персонал е изключително сложен. Все по-малко хора искат да се занимават с тази професия. Все по-малко се записват да учат акушерство, дали за акушерки, дали за медицински сестри. Това във времето си е оказало влияние и за намирането на кадри.
Запазва се тенденцията родилки от Ямболско да раждат в Сливен, Стара Загора и Бургас. Причината са лошите условия в ямболското родилно отделение.
Само 390 деца са се появили на бял свят в родилното отделение на ямболската болница през миналата година. За сравнение в предходната 2016 година техният брой е бил с 65 повече. Тенденцията ямболлийки да раждат в съседни градове трае повече от 10 години, а основната причина са недобрите условия в отделението, признава старши акушерката Снежанка  Михайлова.
Всяка година даваме на жените да попълват анкети. Доволни са от грижите и посочват по-добри условия в стаите да има. Които са родили тука, им харесва отношението към тях и се връщат отново. Въпрос на личен избор е.
Родилното отделение в многопрофилната болница "Св. Пантелеймон"  е единственото за цялата Ямболска област и разполага с достатъчно модерна техника и специалисти.


Още от категорията

14 ареста в Анкара заради готвен атентат на изборите

Турските власти арестуваха 14 души в столицата Анкара по подозрения за връзки с „Ислямска държава“. Те са заподозрени, че са подготвяли атака в деня на изборите.  Всички арестувани са чужденци. Те са били задържани при едновременна операция сутринта, при която са били конфискувани и различни веществени доказателства. Денят в Турция беше белязан..

публикувано на 23.06.18 в 01:57
(архив)

Близо 3000 контрабандни цигари изхвърлил в движение шофьор от хасковско село

Близо 3 хиляди къса безакцизни цигари е изхвърлил в движение от колата си 30-годишeн мъж до хасковското село Малево.  Това е станало, след като водачът не е спрял на подаден сигнал със стоп палка. Малко по-късно мъжът е бил спрян от автопатрула, като при последвала проверка в дома му в селото са открити още 600 къса.  В четвъртък в Любимец и..

публикувано на 23.06.18 в 01:24
(архив)

Шестте детски градини в Кюстендил ще работят през лятото и ще приемат деца от други градове

И шестте обединени детски заведения в Кюстендил ще работят през лятото, съобщиха от общината. Както в последните няколко години, градините ще приемат и малчугани от други градове и райони на страната, които са на ваканция в Кюстендил, каза зам.-кметът по духовните дейности Светослав Василев.  Родителите на деца, които карат ваканцията при баба и дядо..

публикувано на 23.06.18 в 01:21
Ким Чен-ун и Мун Дже-ин след подписването на общата декларация

Северна и Южна Корея се договориха за среща на разделени семейства

За първи път от три години Северна и Южна Корея се договориха за събирания на разделени от Корейската война семейства.  Срещите ще бъдат в края на август в севернокорейския курорт Кунган, известен като Диамантената планина. Договорката е част от обещанията на севернокорейския лидер Ким Чен-ун и южнокорейския президент Мун Дже-ин при..

публикувано на 23.06.18 в 01:08
Контраадмирал Митко Петев

Военноморските сили получиха 4 нови лодки, с помощта на американското посолство

Четири нови бързоходни лодки вече са част от плавателните средства на Военноморските сили. Те са получени със съдействието на посолството на САЩ, стана ясно на церемонията във Военноморската база във Варна. На 18 души от военно-морските сили, които ще обслужват лодките, бяха  връчени сертификати от Шанън Джонсън - военен аташе на САЩ. Командирът..

публикувано на 23.06.18 в 01:00

Засега няма да се закриват автобусни линии между Плевен и София

Няма да има закрити автобусни линии от Плевен до София. Това стана ясно след среща на превозвачите в Министерството на транспорта. От плевенската браншова камара настояват и за промени в наредбата, с която се регламентират транспортните схеми. Поводът за срещата беше реалната опасност да спрат някои основни линии от Плевен до големите градове, тъй..

публикувано на 23.06.18 в 00:39

В Благоавград започна фестивалът "Франкофоли"

В Благоевград започна фестивалът "Франкофоли". Той се провежда за четвърта поредна година и е включен в 100-те музикални франкофонски събития на Министерството на външните работи на Франция. "Благоевград се превръща в арена на културата от световен мащаб", каза за БНР заместник-министърът на външните работи Георг Георгиев. Министерство на външните..

публикувано на 22.06.18 в 21:22