Красимир Янков: Следващият вот на недоверие може да бъде за провала на ГЕРБ и поредното политическо ръководство на МВР

Снимка: БГНЕС

На заседание на Парламентарната комисия по вътрешна сигурност в четвъртък професионалното ръководство на МВР и главният прокурор отговаряха на депутатски въпроси. Те заявиха, че не смятат, че последните убийства и зачестилите криминални случаи в страната от началото на годината са опит да бъде дискредитирано Европредседателството.

За предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“ Красимир Янков, член на Вътрешната комисия в БСП , коментира, че както и да бъдат окачествени показните убийства от последните дни, зад тях прозира лошата работа на органите, призвани да обезпечат сигурността на гражданите и правораздавателните органи:

Усещането за безнаказаност от страна на посочения извършител на посочения за извършител на шесторното убийство, поне към момента на извършването на деянието, е очевидно, след като 8 години избягва изпълнение на присъда и преживява безметежно свобода. Опитът за убийство на данъчния служител и убийството на великотърновския бизнесмен нанасят друг щрих от родната действителност. Държавният служител или се е превърнал в жертва, ако се е борил с данъчни нарушения, или защото е участвал в корупционни схеми. Казвам, че атентатът е свързан с работата му, защото лично Бойко Борисов каза, че това е „изстрел срещу държавата“. Корупцията е тази, която разстрои цялото ни общество, разяде го и взема поредната си жертва. Другата жертва - убийството на мастит бизнесмен - човек с разностранни интереси и широк мащаб на бизнес, е звучен шамар по управляващите. Ние сме държава, в която предприемачите, хората с възможности, попадат под друг вид регулация по отношение на техния статус, който държавата не е в състояние да предотврати… Това създава чувство за безнаказаност и дава увереност за нови престъпления в криминалните среди.

На вчерашното изслушване бяхме запознати с предприетите мерки но това са действия post factum. Вероятно криминалистите, ще открият улики, а следователите може да открият извършител, но вече се чувства достатъчно застрашено, дори само от информацията че 5 - 600 престъпника свободно се разхождат без да излежават присъдите си и има 2500 български граждани, които са безследно изчезнали. Хората се чувстват заплашени, защото напълно невинни, движейки се по тротоара, може да бъде поразени от куршум, предназначен за друг.

Според Янков, следващият вот на недоверие може да бъде за провала на ГЕРБ и поредното политическо ръководство на МВР, тъй като на изслушването не е станало ясно, че ведомството има капацитета да осигури спокойствието на българските граждани като превенция и пресичане на престъпността.

Относно обещанието на премиера Борисов да отпусне 100 милиона допълнително за МВР, политикът обърна внимание на недоверието сред синдикатите и оставането им в стачна готовност.

От друга страна, обещанието за увеличение на заплатите с 40% за догодина е гротеска! Догодина вероятността Борисов да не е премиер е много повече от 40%

Янков коментира, че в Бюджета има заложени буфери за потушаване на недоволствата в различните обществени групи, което също създава предпоставки за корупция. Новият Антикорупционен закон пък е само опит за замазване на проблема с корупцията, защото само ръководител на бюрото, посочен от опозицията, можел да е гарант за ефективност на работата на органа.

БСП ще разчита на „съмишленици“ за вота на недоверие. Янков е убеден, че мандатът на Борисов ще бъде прекратен предсрочно, но не е сигурен дали това ще стане в НС, или под обществен натиск. Увеличението на заплати в конкретни сектори е именно защото Борисов се страхува от народното недоволство, убеден е той.


Още от категорията

Миграцията, вот на недоверие и избягал затворник - акценти от изминалата седмица

Ще защити ли България националния си интерес по темата миграция, влязла с особена острота в обществения дневен ред? Ще затвори ли Европа границите си? Заявеното в Народното събрание, припомняме в днешното издание на Седмицата на бързи обороти по "Хоризонт".  БСП внесе искане за вот на недоверие към правителството по темата "Сигурност", което..

публикувано на 24.06.18 в 10:08

В Турция се провеждат президентски и парламентарни избори

Днес Турция отива пред урните, за да избере новия президент и състава на 27-я парламент на страната. След вота в сила ще влязат гласуваните на референдума през миналата година промени в Конституцията. Право на глас в страната имат над 56 млн. турски граждани, които ще гласуват в повече от 180 000 избирателни секции. Около 1,5 млн. младежи ще..

обновено на 24.06.18 в 08:31

Неформална среща по въпросите на миграцията и убежището в Брюксел

Неформална среща по въпросите на миграцията и убежището е насрочена за днес в Брюксел. Тя бе свикана от председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. В срещата ще участват лидерите на България, Франция, Германия, Италия, Гърция , Малта, Испания, Австрия, Белгия и Холандия. Тя се провежда броени дни преди Европейския съвет,  предвиден за края..

публикувано на 24.06.18 в 04:52
Хайдер ал Абади

Иракският премиер Хайдер ал Абади и духовникът Муктада Садр обявиха съюз между политическите си формации

Иракският премиер Хайдер ал Абади и духовникът Муктада Садр обявиха, че политическите им формации, които завършиха съответно на трето и на първо място на парламентарните избори през май, ще влязат в съюз, предаде Ройтерс. Двамата заявиха на пресконференция в свещения шиитски град Наджаф, че съюзът им ще надмогне верските и етнически разделения...

публикувано на 24.06.18 в 01:12

Пакистанските талибани избраха духовник за свой нов лидер на мястото на молла Фазлула

Пакистанските талибани избраха духовник за  нов лидер на мястото на молла Фазлула, който бе убит при нападение с американски безпилотен самолет, съобщи Асошиейтед прес. Говорител на пакистанските талибани каза днес, че изпълнителният съвет на радикалната организация е избрал мюфтията Нур Уали Махсуд за свой нов лидер. Така говорителят призна , че..

публикувано на 23.06.18 в 23:19

Общо 635 журналисти от 34 страни са получили акредитации за да отразяват предсрочните президентски и парламентарни избори в Турция

Общо 635 журналисти от 34 страни са получили акредитации, за да отразяват предсрочните президентски и парламентарни избори в Турция, предаде Анадолската агенция. Пресцентрове ще има в Анкара, Истанбул и Диарбекир.  Общо 415 наблюдатели от осем международни организации са пристигнали в Турция, за да следят изборите в страната. Най-много..

публикувано на 23.06.18 в 23:17

Протест срещу промяната на името на Македония събра недоволни пред парламента в Скопие

Протест срещу промяната на името на Македония събра недоволни пред парламента в  Скопие.  Група със запалени факли се присъедини към протеста,охраняван от засилени полицейски части Организатори са от обединението "Младите за Македония", „Македония не я даваме, Македония си остава Македония, а народът македонски.“ Протестът беше организиран..

публикувано на 23.06.18 в 23:08