Красимир Янков: Следващият вот на недоверие може да бъде за провала на ГЕРБ и поредното политическо ръководство на МВР

БГНЕС

На заседание на Парламентарната комисия по вътрешна сигурност в четвъртък професионалното ръководство на МВР и главният прокурор отговаряха на депутатски въпроси. Те заявиха, че не смятат, че последните убийства и зачестилите криминални случаи в страната от началото на годината са опит да бъде дискредитирано Европредседателството.

За предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“ Красимир Янков, член на Вътрешната комисия в БСП , коментира, че както и да бъдат окачествени показните убийства от последните дни, зад тях прозира лошата работа на органите, призвани да обезпечат сигурността на гражданите и правораздавателните органи:

Усещането за безнаказаност от страна на посочения извършител на посочения за извършител на шесторното убийство, поне към момента на извършването на деянието, е очевидно, след като 8 години избягва изпълнение на присъда и преживява безметежно свобода. Опитът за убийство на данъчния служител и убийството на великотърновския бизнесмен нанасят друг щрих от родната действителност. Държавният служител или се е превърнал в жертва, ако се е борил с данъчни нарушения, или защото е участвал в корупционни схеми. Казвам, че атентатът е свързан с работата му, защото лично Бойко Борисов каза, че това е „изстрел срещу държавата“. Корупцията е тази, която разстрои цялото ни общество, разяде го и взема поредната си жертва. Другата жертва - убийството на мастит бизнесмен - човек с разностранни интереси и широк мащаб на бизнес, е звучен шамар по управляващите. Ние сме държава, в която предприемачите, хората с възможности, попадат под друг вид регулация по отношение на техния статус, който държавата не е в състояние да предотврати… Това създава чувство за безнаказаност и дава увереност за нови престъпления в криминалните среди.

На вчерашното изслушване бяхме запознати с предприетите мерки но това са действия post factum. Вероятно криминалистите, ще открият улики, а следователите може да открият извършител, но вече се чувства достатъчно застрашено, дори само от информацията че 5 - 600 престъпника свободно се разхождат без да излежават присъдите си и има 2500 български граждани, които са безследно изчезнали. Хората се чувстват заплашени, защото напълно невинни, движейки се по тротоара, може да бъде поразени от куршум, предназначен за друг.

Според Янков, следващият вот на недоверие може да бъде за провала на ГЕРБ и поредното политическо ръководство на МВР, тъй като на изслушването не е станало ясно, че ведомството има капацитета да осигури спокойствието на българските граждани като превенция и пресичане на престъпността.

Относно обещанието на премиера Борисов да отпусне 100 милиона допълнително за МВР, политикът обърна внимание на недоверието сред синдикатите и оставането им в стачна готовност.

От друга страна, обещанието за увеличение на заплатите с 40% за догодина е гротеска! Догодина вероятността Борисов да не е премиер е много повече от 40%

Янков коментира, че в Бюджета има заложени буфери за потушаване на недоволствата в различните обществени групи, което също създава предпоставки за корупция. Новият Антикорупционен закон пък е само опит за замазване на проблема с корупцията, защото само ръководител на бюрото, посочен от опозицията, можел да е гарант за ефективност на работата на органа.

БСП ще разчита на „съмишленици“ за вота на недоверие. Янков е убеден, че мандатът на Борисов ще бъде прекратен предсрочно, но не е сигурен дали това ще стане в НС, или под обществен натиск. Увеличението на заплати в конкретни сектори е именно защото Борисов се страхува от народното недоволство, убеден е той.


Още от категорията

Трима български евродепутати от различни политически сили получиха награди на годишната церемония „Евродепутат на годината“

Трима български евродепутати от различни политически сили получиха награди на годишната церемония „Евродепутат на годината“ в Брюксел - Андрей Ковачев, Петър Курумбашев и Илхан Кючюк. Андрей Ковачев от Европейската народна партия получи наградата за цялостен принос. След церемонията той подчерта: "Това, което сме правили, сме го правили..

публикувано на 22.03.18 в 03:04

Поискаха да отпадне глоба срещу кмета на Септември, за да му бъде потърсена допълнителна наказателна отговорност

Специализираната прокуратура поиска от Пазарджишкия административен съд да отпадне глоба, наложена от Държавната финансова инспекция на кмета на Септември Марин Рачев за неправомерно изразходване на 50 000 лева. С отпадането на санкцията Рачев ще може да бъде подведен под наказателна отговорност и за това нарушение. С презумпцията, че човек..

публикувано на 21.03.18 в 21:37

Тереза Мей изрази подкрепа за разследванията срещу „Кеймбридж Аналитика“

Британският премиер Тереза Мей изрази подкрепа за разследване на дейността на "Кембридж Аналитика" - консултантската компания, оказала се в епицентъра на скандала за злоупотреба с данни от Фейсбук, предаде Ройтерс. Мей каза в парламента, че твърденията за дейността на "Кембридж Аналитика" "безспорно са доста обезпокоителни" и е редно те да бъдат..

публикувано на 21.03.18 в 21:20

Борис Джонсън сравни Световното по футбол в Русия с Олимпийските игри през 1936 г.

Британският външен министър Борис Джонсън се съгласи днес със становището, че руският президент Владимир Путин използва Световното първенство по футбол в Русия по същия начин, по който Адолф Хитлер използва Олимпийските игри през 1936 година. На твърдение от депутата от Лейбъристката партия Йън Остин, че руският президент иска да прикрие..

публикувано на 21.03.18 в 19:59

Туск е препоръчал на европейските лидери да одобрят споразумението за преходния период по Брекзит

Председателят на Съвета на Европейския съюз Доналд Туск заяви, че е препоръчал на европейските лидери да одобрят на срещата си утре и в петък в Брюксел споразумението за преходния период по Брекзит, след като са били преодолени притесненията на Испания заради Гибралтар: "Току-що препоръчах на лидерите ни да приветстваме принципно споразумението..

публикувано на 21.03.18 в 19:46

Военното министерство подписа с руската РСК „МиГ“ за поддръжка на МиГ-29

Рамковото споразумение за интегрирана логистична поддръжка на самолети МиГ-29 за 4 години на стойност 81 млн. лв, чийто изпълнител е Руската самолетостроителна корпорация „МиГ“, е подписано днес, съобщи българското министерство на отбраната. Това стана, след като изтекоха всички процедурни срокове за обжалване на обществената поръчка...

публикувано на 21.03.18 в 19:44

Борисов: Има какво да се желае за реинвестицията на печалбите от мултинационалните компании в Източна Европа

Премиерът Бойко Борисов заяви след социалната среща на върха на ЕС, че има какво да се желае по отношение на реинвестицията на печалбите на мултинационалните компании в Източна Европа. "Тука нашият председател на КНСБ беше цитиран от синдикалния бос, че наред с инвестициите, които бяха направени в Източна Европа, за съжаление голяма част от..

публикувано на 21.03.18 в 19:41