Красимир Янков: Следващият вот на недоверие може да бъде за провала на ГЕРБ и поредното политическо ръководство на МВР

Снимка: БГНЕС

На заседание на Парламентарната комисия по вътрешна сигурност в четвъртък професионалното ръководство на МВР и главният прокурор отговаряха на депутатски въпроси. Те заявиха, че не смятат, че последните убийства и зачестилите криминални случаи в страната от началото на годината са опит да бъде дискредитирано Европредседателството.

За предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“ Красимир Янков, член на Вътрешната комисия в БСП , коментира, че както и да бъдат окачествени показните убийства от последните дни, зад тях прозира лошата работа на органите, призвани да обезпечат сигурността на гражданите и правораздавателните органи:

Усещането за безнаказаност от страна на посочения извършител на посочения за извършител на шесторното убийство, поне към момента на извършването на деянието, е очевидно, след като 8 години избягва изпълнение на присъда и преживява безметежно свобода. Опитът за убийство на данъчния служител и убийството на великотърновския бизнесмен нанасят друг щрих от родната действителност. Държавният служител или се е превърнал в жертва, ако се е борил с данъчни нарушения, или защото е участвал в корупционни схеми. Казвам, че атентатът е свързан с работата му, защото лично Бойко Борисов каза, че това е „изстрел срещу държавата“. Корупцията е тази, която разстрои цялото ни общество, разяде го и взема поредната си жертва. Другата жертва - убийството на мастит бизнесмен - човек с разностранни интереси и широк мащаб на бизнес, е звучен шамар по управляващите. Ние сме държава, в която предприемачите, хората с възможности, попадат под друг вид регулация по отношение на техния статус, който държавата не е в състояние да предотврати… Това създава чувство за безнаказаност и дава увереност за нови престъпления в криминалните среди.

На вчерашното изслушване бяхме запознати с предприетите мерки но това са действия post factum. Вероятно криминалистите, ще открият улики, а следователите може да открият извършител, но вече се чувства достатъчно застрашено, дори само от информацията че 5 - 600 престъпника свободно се разхождат без да излежават присъдите си и има 2500 български граждани, които са безследно изчезнали. Хората се чувстват заплашени, защото напълно невинни, движейки се по тротоара, може да бъде поразени от куршум, предназначен за друг.

Според Янков, следващият вот на недоверие може да бъде за провала на ГЕРБ и поредното политическо ръководство на МВР, тъй като на изслушването не е станало ясно, че ведомството има капацитета да осигури спокойствието на българските граждани като превенция и пресичане на престъпността.

Относно обещанието на премиера Борисов да отпусне 100 милиона допълнително за МВР, политикът обърна внимание на недоверието сред синдикатите и оставането им в стачна готовност.

От друга страна, обещанието за увеличение на заплатите с 40% за догодина е гротеска! Догодина вероятността Борисов да не е премиер е много повече от 40%

Янков коментира, че в Бюджета има заложени буфери за потушаване на недоволствата в различните обществени групи, което също създава предпоставки за корупция. Новият Антикорупционен закон пък е само опит за замазване на проблема с корупцията, защото само ръководител на бюрото, посочен от опозицията, можел да е гарант за ефективност на работата на органа.

БСП ще разчита на „съмишленици“ за вота на недоверие. Янков е убеден, че мандатът на Борисов ще бъде прекратен предсрочно, но не е сигурен дали това ще стане в НС, или под обществен натиск. Увеличението на заплати в конкретни сектори е именно защото Борисов се страхува от народното недоволство, убеден е той.


Още от категорията

Рсуия овбини Израел за сванлеия сламеот Ил-20

Руското министерство на отбраната отново обвини Израел за инцидента със сваления на 17 септември над Средиземно море самолет Ил-20 с 15 руски военнослужещи на борда. Каква беше целта на поредния брифинг на говорителя на ведомството Игор Конашенков.ще научим от кореспондента ни в Москва Ангел Григоров: По думите на Конашенков да противодейства на..

публикувано на 24.09.18 в 23:57
Хасан Рохани

Рухани не изключи подновяване на преговорите със Съединените щати

Президентът на Иран Хасан Рухани не изключи подновяване на преговорите със Съединените щати, но при условие, че Доналд Тръмп се върне към ядрената сделка от 2015 година, предаде Ройтерс. Рухани, който също като Тръмп е в Ню Йорк за сесията на Общото събрание на ООН, предупреди американския президент, че опитите му да лиши Иран от петролните му..

публикувано на 24.09.18 в 23:23

Тръмп :Съвсем скоро ще бъде обявена дата за нова негова среща с лидера на Северна Корея

Президентът на Съединените щати Доналд Тръмп обяви, че съвсем скоро ще бъде обявена дата за нова негова среща с лидера на Северна Корея, предаде Ройтерс. "Председателят Ким е много открит и чудесен", възкликна Тръмп след среща в Ню Йорк с южнокорейския президент Мун Дже Ин, който го информира за срещата си с Ким миналата седмица. Мястото..

публикувано на 24.09.18 в 23:19

Андреас Норлен бе избран за председател на парламента в Швеция

Кандидатът на шведските десноцентристки партии беше избран за председател на парламента в Стокхолм, благодарение на подкрепата на крайнодесните, предаде Ройтерс. Личността на парламентарния председател и партийната му принадлежност са от ключово значение за съставянето на следващото правителство на Швеция. Изборите на 9 септември не излъчиха..

публикувано на 24.09.18 в 23:08

Симеон Сакскобургготски изрази огорчение от отношението към него при представянето на новата си книга

Бившият премиер Симеон Сакскобургготски изрази тази вечер огорчение от съдебното решение в полза на държавата за собствеността върху двореца "Врана", предаде БТА. "Би било много грозно да ме принудят да напусна пак и да съм във второ изгнание и то една република, която е от ЕС и е демократична", каза Сакскобургготски във "Врана", където беше..

публикувано на 24.09.18 в 21:47

Бойко Борисов изрази искрената съпричастност на българския народ към идеалите на Нелсън Мандела в централата на ООН

В Ню Йорк - на срещата на върха за мир, по случай 100-годишнината от рождението на Нелсън Мандела, премиерът Бойко Борисов се обяви за устойчиво развитие, което по думите му е ключът към посрещането на съвременните глобални предизвикателства: "Когато говорим за социална справедливост и развитие тук, в централата на ООН, не можем да не..

обновено на 24.09.18 в 21:45
Заместник-главният прокурор на САЩ Род Розенстайн

Заместник-главният прокурор на Съединените щати Род Розенстийн възнамерява да се оттегли от поста си

Заместник-главният прокурор на Съединените щати Род Розенстийн, който наблюдава пряко разследването за руска намеса в избора на Доналд Тръмп за президент, възнамерява да се оттегли от поста си, съобщи "Вашингтон пост" в онлайн изданието си. Други американски медии посочиха, че Розенстийн напуска, за да не бъде уволнен от Тръмп. Белият дом..

публикувано на 24.09.18 в 21:01