Красимир Янков: Следващият вот на недоверие може да бъде за провала на ГЕРБ и поредното политическо ръководство на МВР

БГНЕС

На заседание на Парламентарната комисия по вътрешна сигурност в четвъртък професионалното ръководство на МВР и главният прокурор отговаряха на депутатски въпроси. Те заявиха, че не смятат, че последните убийства и зачестилите криминални случаи в страната от началото на годината са опит да бъде дискредитирано Европредседателството.

За предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“ Красимир Янков, член на Вътрешната комисия в БСП , коментира, че както и да бъдат окачествени показните убийства от последните дни, зад тях прозира лошата работа на органите, призвани да обезпечат сигурността на гражданите и правораздавателните органи:

Усещането за безнаказаност от страна на посочения извършител на посочения за извършител на шесторното убийство, поне към момента на извършването на деянието, е очевидно, след като 8 години избягва изпълнение на присъда и преживява безметежно свобода. Опитът за убийство на данъчния служител и убийството на великотърновския бизнесмен нанасят друг щрих от родната действителност. Държавният служител или се е превърнал в жертва, ако се е борил с данъчни нарушения, или защото е участвал в корупционни схеми. Казвам, че атентатът е свързан с работата му, защото лично Бойко Борисов каза, че това е „изстрел срещу държавата“. Корупцията е тази, която разстрои цялото ни общество, разяде го и взема поредната си жертва. Другата жертва - убийството на мастит бизнесмен - човек с разностранни интереси и широк мащаб на бизнес, е звучен шамар по управляващите. Ние сме държава, в която предприемачите, хората с възможности, попадат под друг вид регулация по отношение на техния статус, който държавата не е в състояние да предотврати… Това създава чувство за безнаказаност и дава увереност за нови престъпления в криминалните среди.

На вчерашното изслушване бяхме запознати с предприетите мерки но това са действия post factum. Вероятно криминалистите, ще открият улики, а следователите може да открият извършител, но вече се чувства достатъчно застрашено, дори само от информацията че 5 - 600 престъпника свободно се разхождат без да излежават присъдите си и има 2500 български граждани, които са безследно изчезнали. Хората се чувстват заплашени, защото напълно невинни, движейки се по тротоара, може да бъде поразени от куршум, предназначен за друг.

Според Янков, следващият вот на недоверие може да бъде за провала на ГЕРБ и поредното политическо ръководство на МВР, тъй като на изслушването не е станало ясно, че ведомството има капацитета да осигури спокойствието на българските граждани като превенция и пресичане на престъпността.

Относно обещанието на премиера Борисов да отпусне 100 милиона допълнително за МВР, политикът обърна внимание на недоверието сред синдикатите и оставането им в стачна готовност.

От друга страна, обещанието за увеличение на заплатите с 40% за догодина е гротеска! Догодина вероятността Борисов да не е премиер е много повече от 40%

Янков коментира, че в Бюджета има заложени буфери за потушаване на недоволствата в различните обществени групи, което също създава предпоставки за корупция. Новият Антикорупционен закон пък е само опит за замазване на проблема с корупцията, защото само ръководител на бюрото, посочен от опозицията, можел да е гарант за ефективност на работата на органа.

БСП ще разчита на „съмишленици“ за вота на недоверие. Янков е убеден, че мандатът на Борисов ще бъде прекратен предсрочно, но не е сигурен дали това ще стане в НС, или под обществен натиск. Увеличението на заплати в конкретни сектори е именно защото Борисов се страхува от народното недоволство, убеден е той.


Още от категорията

Премиерът Борисов ще представи пред ЕП приоритетите на българското председателство на Съвета на ЕС

Преди заседанието на евродепутатите премиерът Борисов ще разговаря с председателя на Европарламента Антонио Таяни По време на дебата по българските приоритети в пленарната зала ще присъства и ресорният министър Лиляна Павлова . Очаква се в изказването  си българският министър-председател да акцентира на европейска перспектива и..

публикувано на 17.01.18 в 02:35

Антонио Таяни: ние в Европа трябва да даваме добър пример

Председателят на Европейския парламент Антонио Таяни заяви, че ще говори за убитата малтийска журналистка Дафне Галиция докато, цитирам: " ще бъде открит не само убиеца й, но и неговите родители", каза Таяни на прием за журналисти в Европейския парламент в Страсбург.  По време на речта си в началото на пленарното заседание, аз казах:..

публикувано на 16.01.18 в 23:29

Али Хаменей: САЩ лъжат, че се интересуват от правата на човека

Иранският върховен лидер аятолах Али Хаменей заяви, че  обидните думи към развиващи се страни, приписвани на президента Доналд Тръмп , доказват, че САЩ лъжат, че се интересуват от правата на човека, предаде Франс прес. "Разбира се, неговите предшественици също поддържаха подобна позиция, но не я показваха толкова ясно, както неговите..

публикувано на 16.01.18 в 23:13

Премиерът на Косово намекна за чужда намеса в убийството на Оливер Иванович

Премиерът на Косово Рамуш Харадинай намекна, че убийството на водещ местен политик е резултат от, цитирам:  "незаконна намеса в севера на други институции отвъд Косово", предаде Асошиейтед прес. Премиерът говори на пресконференция след спешното заседание на Съвета за национална сигурност на Косово, свикано след убийството на Оливер Иванович..

публикувано на 16.01.18 в 23:06

НАТО няма присъствие в Сирия, заяви Алиансът в отговор на Ердоган

В телефонен разговор с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг , турският президент Реджеп Ердоган е заявил, че Турция ще предприеме всички необходими предпазни мерки, за да гарантира националната си сигурност, предаде Ройтерс, позовавайки се на източници от президентството. От своя страна Столтенберг заявил, че Алиансът разбира..

публикувано на 16.01.18 в 22:54
Воислав Шешел Хага

Лидерът на Сръбската радикална партия Воислав Шешел обвини западните спецслужби за убийството на Оливер Иванович

Лидерът на Сръбската радикална партия Воислав Шешел обвини западните спецслужби за убийството на косовския сръбски политик Оливер Иванович , предаде ТАСС. Аз мисля, че убийците на Иванович няма да бъдат намерени, защото съм сигурен, че в убийството са замесени западните разузнавания и това е началото на нова американска инициатива на..

публикувано на 16.01.18 в 22:47

Британските депутати подновиха днес дебатите по проекта на закона за изтегляне на страната от ЕС

Британските депутати подновиха днес дебатите по проекта на закона за изтегляне на страната от ЕС. Утре в долната камара на парламента е предвидено гласуване по него. В края на януари проектът на закона ще бъде предаден за обсъждане в горната камара на парламента - Камарата на лордовете, предаде Франс прес. Очаква се утре гласуването в Камарата..

публикувано на 16.01.18 в 22:43