Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тодор Тагарев: Пада престижът на българската армия, има застой и спад в нейните способности

Тодор Тагарев
Снимка: БГНЕС

Година след година се отлагат големите проекти за модернизация на българската армия. Това каза в предаването "Неделя 150" Тодор Тагарев, бивш служебен министър на отбраната в правителството на Марин Райков и военен експерт. В коментара си за модернизацията на армията той посочи:

Проблемът не е само с големите проекти. Проблем е, че изобщо бюджетът за инвестиции в Министерство на отбраната е твърде малък и то, бих казал, от едно десетилетие насам. Този бюджет се поддържа на изключително ниско равнище. Ние имаме някъде около 50 милиона лева годишно бюджет, който обаче не е за инвестиции, а за капиталови разходи. Близо половината, ако не и повече от половината от тази сума, върви за поддръжка на някакви капитални ремонти, но не отива за създаване на нещо ново.

Добра практика е големите проекти да бъдат извадени на отделен ред и финансирането за тях да се дава тогава, когато има движение по тези проекти. Ние извадихме пред скоби три проекта (за нови изтребители, за строителството на кораби за военноморските сили и за машини за пехотата – бел. ред.) и говорим само за тези три проекта, но армията има много големи потребности.

Там има неща, които са свързани с противовъздушна отбрана и наблюдение на въздушното пространство с оборудване и окомплектоване на специални сили,  с киберотбрана и така нататък, които не са толкова големи, че да излязат на вниманието на Министерския съвет и на Народното събрание, но са също така важни, а ние не даваме средства за изпълнение и на такива проекти. И когато едното не правим - големите проекти се задържат в продължение на години, това води до един застой в армията и бих казал, дори спад на нейните способности през последните години.

Стоим, със сравнително голяма на хартия армия - 37-41 хиляди военнослужещи, но тя е неокомплектована, подчерта Тодор Тагарев:

Няма модерна техника, модерно въоръжение, не може да се готви в съответствие със стандартите. Господин Ноев (Бойко Ноев - бивш министър на отбраната - бел. ред.) избра термина "куха армия" - може би не толкова лицеприятен, но не и неверен.

Относно рекламния спот за набиране на кандидати за националната гвардейска част проф. Тагарев отбеляза:

Гвардейците са тази част от българската армия - може би най видимата, която хората виждат много често по паради и всякакви церемонии, но заплатата на гвардейците не е по-различна от заплатата на военнослужещите и службата не е лесна. Години наред задържане на заплатите на ниско равнище, отношението въобще, което публично се изразява от високи политически равнища към армията, води до спадането на нейния престиж и много сериозни трудности на Министерство на отбраната да направи една способна армия, адекватна на съвременните реалности.

Най-големият проблем, според мен, на армията през последните години е, че пада престижът - много малко хора проявяват интерес към служба в армията, което е доста негативен фактор в нейното развитие, допълни експертът.

Цялото интервю с Тодор Тагарев слушайте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени