Атанас Кирчев: 2018-а година ще бъде пикова при кандидатстването на бизнеса за европейско финансиране

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Българската стопанска камара и Професионалната асоциация "Европейски и национални програми за развитие" организират двудневен практически семинар на тема „Актуални възможности за европейско финансиране на бизнеса“. Семинарът започва днес и на него ще бъдат представени подробно актуалните процедури за безвъзмездно финансиране на бизнеса по оперативните програми и предстоящите приеми за 2018-а година. Ще бъде дадена информация за актуални и предстоящи процедури по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“, както и за актуалните приеми по Програмата за развитие на селските райони.

В предаването "Преди всички" председателят на  Професионална асоциация „Европейски и национални програми за развитие“ Атанас Кирчев обясни, че 2018-а година ще бъде пикова за кандидатстването за европейско финансиране за бизнеса. Кирчев има богат опит като консултант по евросредства, работи в сферата на еврофинансирането в три поредни програмни периода.

Администрацията научи уроците си, посочи Атанас Кирчев и обърна внимание върху въведената преди няколко години информационна система за управление на средствата, позволяваща кандидатстване и оценяване на проектите изцяло по електронен път. Възможността да се работи за еврофинансиране, заобикаляйки правилата, значително е намаляла, потвърди Кирчев:

Бих казал, че по програма "Конкурентоспособност", по която основно работим, тя на практика е изключена, тъй като от няколко години там се въведоха изключително обективни критерии и всъщност шансът за т.нар. лобиране или уреждане на проекти практически не съществува. 

Атанас Кирчев определи като изключително положително струпването на качествени проекти и значителното нарастване на техния брой:

Важното в този случай е, че оценката на проектите на практика се измества върху финансовите данни на фирмите, тоест колкото по-добре стои в историческите си данни фирмата - в бизнеса си, в търговските си контакти, толкова по-голям шанс за финансиране има, което, според мен, е напълно обективен критерий. Тоест получават финансиране наистина най-добрите фирми.

Запитан как стои въпросът с новопрохождащите фирми, Атанас Кирчев изтъкна:

Европейското финансиране по принцип изключва, тоест не се фокусира толкова върху младите фирми. Върху младите фирми се фокусират т.нар. "финансови инструменти". Има няколко фонда и няколко схеми за микрогарантиране, които се изпълняват заедно с Европейския инвестиционен фонд. По изключение по оперативна програма "Конкурентоспособност" тази година има предвидена една схема за насърчаване на предприемачеството, която е насочена именно към стартиращи млади предприемачи. Казвам млади, тъй като и млади жени-предприемачи ще бъдат една от бонифицираните групи по тази схема. Тя се очаква с огромен интерес. Аз се надявам, че може би през февруари или следващия месец - през март, тя вече ще бъде активна.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


Още от категорията
Берат Албайрак - финансов министър на Турция

Турският финансов министър: Значително са спаднали оценките за кредитния риск на страната

Оценките за кредитния риск на Турция са спаднали значително. Това заяви днес на форум в Истанбул турският министър на финансите Берат Албайрак.  По думите му оценките на кредитния дефолт суап са паднали с 200 базови точки за около месец. Той добави, че страната няма проблем с ликвидността на финансови средства и търсенето на турски дългови..

публикувано на 18.10.18 в 18:38

КЗК е отказала да разгледа отново сделката за ЧЕЗ

Комисията за защита на конкуренцията отказала да разгледа отново сделката за придобиване на българските активи на ЧЕЗ от "Инерком", съобщават от антимонополната комисия. Причината е, че вече комисията не е допуснала сделката и решението ѝ в момента се обжалва в съда.  В края на август собственичката на "Инерком" Гинка Върбакова..

публикувано на 18.10.18 в 18:02
Земеделските производители, включително тютюнопроизводителите, дължат корпоративен данък върху субсидиите и трябва да го платят. Това бе съобщено на днес след среща в Благоевград на данъчните с кметове от региона.

НАП очаква данъчни декларации от 50 000 земеделски производители

Около 50 хиляди земеделски производители у нас не са подали данъчни декларации за 2017 г., като 25% от тях са от Благоевградска област. Това заявиха днес от Националната агенция за приходите (НАП) на работна среща в Благоевград по повод протестите на тютюнопроизводители, които се обявиха  против облагането на субсидиите с данък. От  Сдружение..

публикувано на 18.10.18 в 17:58

Ръст на летния туризъм отчетоха от Министерството на туризма

Въпреки продължаващото бетониране на Черноморието летният туризъм отново отчита добър ръст.  България изпреварва по летен туризъм Кипър и Черна гора и е на едно ниво с Португалия. Това каза заместник-министърът на туризма Любен Кънчев по време на откриването на XV Международно туристическо изложение в Смолян „Планините на България –..

публикувано на 18.10.18 в 17:27

Влошаване на показателите за икономическа активност, отчитат от МФ

Влошаване на показателите за икономическа активност, отчитат от Министерството на финансите (МФ).  Въпреки че дългосрочните позитивни оценки, спадът в икономическия цикъл се усеща в краткосрочен план най-вече в промишленото производство, сочи анализът на финансовото министерство. За бизнеса негативен е приносът както от увеличаващите се цени..

публикувано на 18.10.18 в 16:00

Руските милиардери забогатяват най-бързо

Руските милиардери забогатяват най-бързо, пише Bloomberg. Според Bloomberg Billionaires Index първите 10 от най-богатите руснаци за последната година са увеличили своето състояние с 10,8 %. Следват американците, при които нарастването на богатството е 7,5 %, а най-богатите британци са добавили 3,4 към състоянието си, независимо от..

публикувано на 18.10.18 в 15:38

Мъск купува допълнителен пакет акции от Tesla

Основателят и генерален директор на Tesla Илон Мъск смята да купи допълнителен пакет акции от компанията за 20 милиона долара и така да увеличи дела си в нея до 20 %, съобщава CNBC, като се позовава на съобщение на Комисията по борси и ценни книжа на САЩ. Мъск е уведомил както Комисията, така и самата компания. Той ще може да купи допълнителния..

публикувано на 18.10.18 в 14:33