Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бойко Борисов пред евродепутати: Освен втори лифт, една керемида повече няма да се сложи в Банско

Ще положа всички усилия Истанбулската конвенция да мине в парламента, заяви премиерът

Снимка: БТА

Премиерът Бойко Борисов представи днес приоритетите на Българското европредседателство пред ЕП. Той отговори и на въпроси на евродепутати.

Председателят на Европейската народна партия Манфред Вебер пожела успех на страната ни и каза, че България може се гордее с постигнато досега. От групата на социалистите коментираха, че Председателството на България се случва в момент на идеологическа битка в Европа.


По време на дебатите в Европарламента, германската евродепутатка Ска Келер от "Зелените" повдигна въпроса за протестите на екозащитниците в страната и за върховенството на закона в България. Тук премиерът Бойко Борисов защити прокарването на втори лифт на Банско, като го обоснова с дългите опашки от чакащи туристи сега. Той гарантира, че няма да допусне незаконна сеч в района и заяви:

Последните години България е първа в Европа по нови гори и единствената, може би, която е разширила горите си, от всички европейски държави. За каква незаконна сеч говорим. Ние водим такава битка с това… Имате моята гаранция, че освен втори лифт, една керемида повече няма да се сложи там.

Става въпрос за втори лифт, един единствен лифт, в Банско. Сега има само един лифт и с часове туристите чакат на опашка. Мога да ви подпиша и да ви гарантирам тук, че става въпрос само за втори лифт. Сега тези хиляди туристи се качват по път с автомобилите си до върха на планината и оттам се спускат. За да поддържаме този път във възможност да вървят автомобилите, ние го осоляваме непрекъснато. Десетки дървета около него загиват.

Ще положа всички усилия Истанбулската конвенция да мине в парламента, каза Бойко Борисов.

Насилието над жените и децата е чудовищно. Считам, че и тук „Зелените“ биха ме подкрепили.

Корупция има навсякъде, ние водим огромна битка, каза още премиерът и добави:

Ако има такава корупция, каквато казвате, как ще има такъв ръст на икономиката, повече инвестиции, как ще ни избират хората все нас на първо място. Мен като полицай ме избраха за кмет на София, от това, което съм правил в тази сфера. Аз ви гарантирам, че така, както сме се заели сега, до 2-3 години ние ще се справим, ще се справим добре. И с новото законодателство, и с волята, и с вашата помощ и усилия. Тези наши приятели, които протестират, те ми бяха и коалиционни партньори, те се разделиха на изборите на 3 партии и не можаха да влязат в парламента, само преди 6 месеца, те са нашият най-естествен партньор – аз не съм им виновен, че се разделиха на 3, не съм виновен, че спечелих изборите и то при правителство на избрания от социалистите президент.

С патриотите работим така и ясно сме се разбрали, че етническата толерантност и това, което България е постигнала, ние ще го пазим като зеницата на окото си, защото България е пример за подражание на целите Балкани със своята етническа толерантност, добави Бойко Борисов. 

Подробностите можете да чуете от звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени