Димитър Ганев: БСП цели да монополизира темата корупция, ГЕРБ е в кръгова отбрана

Юлиан Войнов: Основният проблем е централизираната корупция, завладяната държава
Димитър Ганев
Снимка: БГНЕС

С внасянето на вота на недоверие към правителството наблюдаваме кулминация на много ясното двуполюсно противопоставяне ГЕРБ-БСП от последната година, което е в интерес и на двете партии. Това заяви политологът Димитър Ганев в интервю за предаването „12+3“:

Колкото до темата корупция - това е тема с огромен политически потенциал. В този смисъл най-логичната кулминация и политически връх на конфронтацията между ГЕРБ и БСП трябваше да бъде именно корупцията. /…/ В случая, предизвикването на дебат по тази тема позиционира БСП като основен критик на правителството по темата корупция. А това е изключително важно, защото ГЕРБ в момента се намира в кръгова отбрана по темата корупция. От БСП искат да сложат ръка, да бъдат монополист върху тази тема.

Вотът беше изключително нужен на БСП, за да може Нинова да демонстрира най-висок градус на опозиционност. /…/ Целта на БСП обаче в никакъв случай не е свързана с това да се свали правителството. Не съм сигурен, че на „Позитано“ въобще искат предсрочни избори към този момент.

Ганев мотивира твърдението си с факта, че електоралните данни сочат политически идентична картина в бъдещ парламент, ако се проведе предсрочен вот.

В парламента няма да видим нищо, което не сме виждали до този момент, прогнозира политологът:

Крайният резултат ще бъде такъв, каквато е била съдбата на всички вотове на недоверие в рамките на последните 28 години.

Иронично точно БСП се явява този борец срещу корупцията, тъй като партията многократно беше на власт,  посочи от своя страна икономистът Юлиан Войнов пред "Хоризонт":

Основният проблем в България и в случая в този вот е, че всъщност това, което казва БСП и което изнася като мотиви за този вот, са абсолютно достоверни мотиви. Те се подкрепят от огромна част от хората. Те са рационални, разумни и както каза и самата Корнелия Нинова - нямат нужда от доказателства. На първо място обаче веднага изниква въпросът защо точно в този момент БСП поставя този въпрос, тоест това ли е истинският мотив на партията - борбата срещу корупцията, или това просто е темата, която в момента събира общественото внимание и БСП се явява като неин изразител.

Говорим за ефекта „завладяната държава“, унищожавана от корупционни практики и незаконни действия, в сърцевината на които стои самата държавна власт и реално няма институция или организация, която може да се противопостави, подчерта Войнов:

Юлиан Войнов

Това, което виждаме в момента в България, това всъщност е основния проблем на борбата с корупцията, защото тя е централизирана. Тоест едва ли не самата държава със своите институции, със своите учреждения способства извършването на тези незаконни действия, без да има никаква институция, която да се противопоставя на тях. От една страна имаме едно, да кажем, желание на самите властимащи да упражняват корупционни действия и корупционни практики, и от друга страна имаме завладяване на институциите, тяхното обезсмисляне чрез назначаване на неподходящи хора.

Двете гледни точки чуйте в звуковите файлове.


Свързани новини

БСП внесе вота на недоверие срещу кабинета "Борисов 3"

БСП внесе искането си за вот на недоверие на правителството. Вотът е поискан с мотив "корупция". Социалистите атакуват управляващите в няколко сфери, сред които здравеопазване, обществени поръчки, строителство и саниране, и контрабанда. Вотът е..

обновено на 17.01.18 в 12:01
Още от категорията

"Демократична България" сезира прокуратурата за сделката с "Дупката" във Варна

От обединението "Демократична България" ще обжалват пред Върховния административен съд постановлението на Министерския съвет, с което се отпускат над 43 милиона лева за придобиване на 100 процента от капитала на ЦУМ-Варна. Мястото, известно като "Дупката",..

публикувано на 16.10.18 в 02:16
Предишният шеф на дирекцията -  Лаура Кьовеши

Румънският министър на правосъдието предложи спорна личност за нов главен прокурор на антикорупционната дирекция

Румънският министър на правосъдието Тудорел Тоадер е предложил Адина Флоря за нов главен прокурор на Националната дирекция за борба с корупцията, предаде ДПА.  Предишният шеф на дирекцията беше Лаура Кьовеши беше отстранена през юли. Под нейно..

публикувано на 15.10.18 в 23:24

Доналд Туск предупреди, че може не се стигне до сделка по Брекзит

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск отправя предупреждение до лидерите на Общността, че е по-вероятно от когато и да било да не се стигне до сделка по Брекзит. „Днес нещата се оказаха много по-сложни, отколкото някои от вас..

публикувано на 15.10.18 в 21:58

Цветан Цветанов: Няма никакъв шанс вотът на недоверие да мине

Страната ни днес се нуждае не от предсрочни избори, а от опозиция, която действително да сложи проблемите на масата и да даде алтернатива, а БСП нямат алтернатива. Няма никакъв шанс да мине вотът на недоверие, заяви председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов..

публикувано на 15.10.18 в 21:03

Без гласуване за конституционните промени завърши заседанието на парламента в Скопие

Без гласуване на предлаганите от управляващите в Македония конституционни промени завърши днешното заседание на парламента в Скопие. Депутатите ще продължат работата си утре от 11 часа. Поправките са част от условията за промяна на името на страната и..

публикувано на 15.10.18 в 20:51
Коста Филипов

Костадин Филипов с коментар за събитията в Македония

Решителен ден за Македония. Очаква се парламентът да реши дали да пристъпи към промените в конституцията, съгласно споразумението с Гърция за името на страната. Целта е да има мнозинство, но от опозицията на ВМРО-ДПМНЕ са против промените...

публикувано на 15.10.18 в 19:27

Тереза Мей: Няма да попаднем в капан за постоянно оставане в митническия съюз

Британският премиер Тереза Мей призова за спокойствие и настоя, че следка по Брекзит все още е възможна, въпреки различията с ЕС. В специално изявление в Камарата на общините тя отбеляза, че е разочарована, че двете страни не могат да се споразумеят как..

публикувано на 15.10.18 в 19:25