Димитър Ганев: БСП цели да монополизира темата корупция, ГЕРБ е в кръгова отбрана

Юлиан Войнов: Основният проблем е централизираната корупция, завладяната държава
Димитър Ганев
БГНЕС

С внасянето на вота на недоверие към правителството наблюдаваме кулминация на много ясното двуполюсно противопоставяне ГЕРБ-БСП от последната година, което е в интерес и на двете партии. Това заяви политологът Димитър Ганев в интервю за предаването „12+3“:

Колкото до темата корупция - това е тема с огромен политически потенциал. В този смисъл най-логичната кулминация и политически връх на конфронтацията между ГЕРБ и БСП трябваше да бъде именно корупцията. /…/ В случая, предизвикването на дебат по тази тема позиционира БСП като основен критик на правителството по темата корупция. А това е изключително важно, защото ГЕРБ в момента се намира в кръгова отбрана по темата корупция. От БСП искат да сложат ръка, да бъдат монополист върху тази тема.

Вотът беше изключително нужен на БСП, за да може Нинова да демонстрира най-висок градус на опозиционност. /…/ Целта на БСП обаче в никакъв случай не е свързана с това да се свали правителството. Не съм сигурен, че на „Позитано“ въобще искат предсрочни избори към този момент.

Ганев мотивира твърдението си с факта, че електоралните данни сочат политически идентична картина в бъдещ парламент, ако се проведе предсрочен вот.

В парламента няма да видим нищо, което не сме виждали до този момент, прогнозира политологът:

Крайният резултат ще бъде такъв, каквато е била съдбата на всички вотове на недоверие в рамките на последните 28 години.

Иронично точно БСП се явява този борец срещу корупцията, тъй като партията многократно беше на власт,  посочи от своя страна икономистът Юлиан Войнов пред "Хоризонт":

Основният проблем в България и в случая в този вот е, че всъщност това, което казва БСП и което изнася като мотиви за този вот, са абсолютно достоверни мотиви. Те се подкрепят от огромна част от хората. Те са рационални, разумни и както каза и самата Корнелия Нинова - нямат нужда от доказателства. На първо място обаче веднага изниква въпросът защо точно в този момент БСП поставя този въпрос, тоест това ли е истинският мотив на партията - борбата срещу корупцията, или това просто е темата, която в момента събира общественото внимание и БСП се явява като неин изразител.

Говорим за ефекта „завладяната държава“, унищожавана от корупционни практики и незаконни действия, в сърцевината на които стои самата държавна власт и реално няма институция или организация, която може да се противопостави, подчерта Войнов:

Юлиан Войнов

Това, което виждаме в момента в България, това всъщност е основния проблем на борбата с корупцията, защото тя е централизирана. Тоест едва ли не самата държава със своите институции, със своите учреждения способства извършването на тези незаконни действия, без да има никаква институция, която да се противопоставя на тях. От една страна имаме едно, да кажем, желание на самите властимащи да упражняват корупционни действия и корупционни практики, и от друга страна имаме завладяване на институциите, тяхното обезсмисляне чрез назначаване на неподходящи хора.

Двете гледни точки чуйте в звуковите файлове.


Свързани новини

БСП внесе вота на недоверие срещу кабинета "Борисов 3"

БСП внесе искането си за вот на недоверие на правителството. Вотът е поискан с мотив "корупция". Социалистите атакуват управляващите в няколко сфери, сред които здравеопазване, обществени поръчки, строителство и саниране, и контрабанда. Вотът е..

обновено на 17.01.18 в 12:01
Още от категорията
Теменужка Петкова

Премиерът лично е поискал оставката на министъра на енергетиката и ще я приеме

Енергийният министър  Теменужка Петкова  обяви, че подава оставка, за да няма съмнения при сделката за продажба на активите на чешкото дружество ЧЕЗ в България. В четвъртък чешката компания взе решение да продаде бизнеса си у нас на "Инерком..

обновено на 23.02.18 в 18:14

Владислав Горанов: Актуализация на бюджета на НЗОК не е необходима

Актуализация на бюджета на Националната здравно-осигурителна каса не е необходима. Това е мнението на финансовия министър Владислав Горанов . В писмо до касата, министърът настоява да бъдат уточнени всички сметки и принципите за водене на отчетност:..

публикувано на 23.02.18 в 18:00
За писмото до Путин от Меркел и Макрон бе съобщено, докато двамата европейски лидери бяха в Брюксел за донорска конференция за Сахел.

Меркел и Макрон зоват Путин за примирие в Източна Гута

Германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Еманюел Макрон призоваха за незабавно примирие в Източна Гута край Дамаск за доставки на хуманитарна помощ и извършване на евакуация от бунтовническия анклав, където над 400 цивилни бяха убити..

публикувано на 23.02.18 в 17:51

По-изгодно за България е да се увеличат вноските в бюджета на ЕС, смята премиерът

В Брюксел премиерът  Бойко Борисов  заяви, че за България е по-изгодно вноската в бюджета на ЕС да се вдигне:  По-изгодното за България е да се увеличи вноската в бюджета, защото ние сме от тези, които нетно получаваме повече. Но, разбира се, в тази..

публикувано на 23.02.18 в 17:33

Ат. Темелков: Само около 1/4 от администрациите са в системата за електронен оборот на документи

До началото на ноември администрациите трябва да започнат да обменят документи само по електронен път. Досега обаче по-малко от една четвърт от тях са се включили в системата за електронен оборот на документи. Това съобщи председателят на Държавната..

публикувано на 23.02.18 в 17:01

По искане на БСП парламентът ще обсъжда държавната политика в сектор "Ядрена енергетика"

Парламентарната група на "БСП за България" внесе искане за детайлни разисквания за политиката на държавата в областта на ядрената енергетика. Левицата е събрала необходимия брой подписи, с което искането им става задължително.  Обсъждането на..

публикувано на 23.02.18 в 16:56

ЕС прави половината от социалните разходи в световен мащаб

Новата финансова рамка на Европейския съюз след 2020 година, след Брекзит и предизвикателствата пред социалната политика – по тези теми обмениха мнения преди дни в София експерти на Европейската комисия, представители на правителството и..

публикувано на 23.02.18 в 16:37