Eмисия новини
от 09.00 часа

Димитър Ганев: БСП цели да монополизира темата корупция, ГЕРБ е в кръгова отбрана

Юлиан Войнов: Основният проблем е централизираната корупция, завладяната държава

Димитър Ганев
Снимка: БГНЕС

С внасянето на вота на недоверие към правителството наблюдаваме кулминация на много ясното двуполюсно противопоставяне ГЕРБ-БСП от последната година, което е в интерес и на двете партии. Това заяви политологът Димитър Ганев в интервю за предаването „12+3“:

Колкото до темата корупция - това е тема с огромен политически потенциал. В този смисъл най-логичната кулминация и политически връх на конфронтацията между ГЕРБ и БСП трябваше да бъде именно корупцията. /…/ В случая, предизвикването на дебат по тази тема позиционира БСП като основен критик на правителството по темата корупция. А това е изключително важно, защото ГЕРБ в момента се намира в кръгова отбрана по темата корупция. От БСП искат да сложат ръка, да бъдат монополист върху тази тема.

Вотът беше изключително нужен на БСП, за да може Нинова да демонстрира най-висок градус на опозиционност. /…/ Целта на БСП обаче в никакъв случай не е свързана с това да се свали правителството. Не съм сигурен, че на „Позитано“ въобще искат предсрочни избори към този момент.

Ганев мотивира твърдението си с факта, че електоралните данни сочат политически идентична картина в бъдещ парламент, ако се проведе предсрочен вот.

В парламента няма да видим нищо, което не сме виждали до този момент, прогнозира политологът:

Крайният резултат ще бъде такъв, каквато е била съдбата на всички вотове на недоверие в рамките на последните 28 години.

Иронично точно БСП се явява този борец срещу корупцията, тъй като партията многократно беше на власт,  посочи от своя страна икономистът Юлиан Войнов пред "Хоризонт":

Основният проблем в България и в случая в този вот е, че всъщност това, което казва БСП и което изнася като мотиви за този вот, са абсолютно достоверни мотиви. Те се подкрепят от огромна част от хората. Те са рационални, разумни и както каза и самата Корнелия Нинова - нямат нужда от доказателства. На първо място обаче веднага изниква въпросът защо точно в този момент БСП поставя този въпрос, тоест това ли е истинският мотив на партията - борбата срещу корупцията, или това просто е темата, която в момента събира общественото внимание и БСП се явява като неин изразител.

Говорим за ефекта „завладяната държава“, унищожавана от корупционни практики и незаконни действия, в сърцевината на които стои самата държавна власт и реално няма институция или организация, която може да се противопостави, подчерта Войнов:

Юлиан Войнов

Това, което виждаме в момента в България, това всъщност е основния проблем на борбата с корупцията, защото тя е централизирана. Тоест едва ли не самата държава със своите институции, със своите учреждения способства извършването на тези незаконни действия, без да има никаква институция, която да се противопоставя на тях. От една страна имаме едно, да кажем, желание на самите властимащи да упражняват корупционни действия и корупционни практики, и от друга страна имаме завладяване на институциите, тяхното обезсмисляне чрез назначаване на неподходящи хора.

Двете гледни точки чуйте в звуковите файлове.


Още от

Последно в България

Всички новини в България: днес | вчера

Най-четени