Димитър Ганев: БСП цели да монополизира темата корупция, ГЕРБ е в кръгова отбрана

Юлиан Войнов: Основният проблем е централизираната корупция, завладяната държава
Димитър Ганев
Снимка: БГНЕС

С внасянето на вота на недоверие към правителството наблюдаваме кулминация на много ясното двуполюсно противопоставяне ГЕРБ-БСП от последната година, което е в интерес и на двете партии. Това заяви политологът Димитър Ганев в интервю за предаването „12+3“:

Колкото до темата корупция - това е тема с огромен политически потенциал. В този смисъл най-логичната кулминация и политически връх на конфронтацията между ГЕРБ и БСП трябваше да бъде именно корупцията. /…/ В случая, предизвикването на дебат по тази тема позиционира БСП като основен критик на правителството по темата корупция. А това е изключително важно, защото ГЕРБ в момента се намира в кръгова отбрана по темата корупция. От БСП искат да сложат ръка, да бъдат монополист върху тази тема.

Вотът беше изключително нужен на БСП, за да може Нинова да демонстрира най-висок градус на опозиционност. /…/ Целта на БСП обаче в никакъв случай не е свързана с това да се свали правителството. Не съм сигурен, че на „Позитано“ въобще искат предсрочни избори към този момент.

Ганев мотивира твърдението си с факта, че електоралните данни сочат политически идентична картина в бъдещ парламент, ако се проведе предсрочен вот.

В парламента няма да видим нищо, което не сме виждали до този момент, прогнозира политологът:

Крайният резултат ще бъде такъв, каквато е била съдбата на всички вотове на недоверие в рамките на последните 28 години.

Иронично точно БСП се явява този борец срещу корупцията, тъй като партията многократно беше на власт,  посочи от своя страна икономистът Юлиан Войнов пред "Хоризонт":

Основният проблем в България и в случая в този вот е, че всъщност това, което казва БСП и което изнася като мотиви за този вот, са абсолютно достоверни мотиви. Те се подкрепят от огромна част от хората. Те са рационални, разумни и както каза и самата Корнелия Нинова - нямат нужда от доказателства. На първо място обаче веднага изниква въпросът защо точно в този момент БСП поставя този въпрос, тоест това ли е истинският мотив на партията - борбата срещу корупцията, или това просто е темата, която в момента събира общественото внимание и БСП се явява като неин изразител.

Говорим за ефекта „завладяната държава“, унищожавана от корупционни практики и незаконни действия, в сърцевината на които стои самата държавна власт и реално няма институция или организация, която може да се противопостави, подчерта Войнов:

Юлиан Войнов

Това, което виждаме в момента в България, това всъщност е основния проблем на борбата с корупцията, защото тя е централизирана. Тоест едва ли не самата държава със своите институции, със своите учреждения способства извършването на тези незаконни действия, без да има никаква институция, която да се противопоставя на тях. От една страна имаме едно, да кажем, желание на самите властимащи да упражняват корупционни действия и корупционни практики, и от друга страна имаме завладяване на институциите, тяхното обезсмисляне чрез назначаване на неподходящи хора.

Двете гледни точки чуйте в звуковите файлове.


Свързани новини

БСП внесе вота на недоверие срещу кабинета "Борисов 3"

БСП внесе искането си за вот на недоверие на правителството. Вотът е поискан с мотив "корупция". Социалистите атакуват управляващите в няколко сфери, сред които здравеопазване, обществени поръчки, строителство и саниране, и контрабанда. Вотът е..

обновено на 17.01.18 в 12:01
Още от категорията

Борисов е възложил да се проучи ситуацията със застрахователната компания "Олимпик"

Премиерът Бойко Борисов е възложил на вицепремиера Томислав Дончев, на финансовия министър Владислав Горанов и на Комисията за финансов надзор да проучат ситуацията с фалиралата кипърска застрахователна компания "Олимпик". Заради проблема от..

публикувано на 15.08.18 в 17:19
Деница Златева

Деница Златева: Очакваме политическа отговорност за срива на Търговския регистър

Предприетото от Агенцията по вписванията от срива на Търговския регистър до момента говори по скоро за хаотични действия, отколкото за следване на разписани политики за сигурност и за реакция при кризи. Това заяви в предаването „12+4“ Деница..

публикувано на 15.08.18 в 16:44

Мартин Димитров: ГЕРБ и БСП ще се принудят да излязат на светло и да си признаят, че не искат машинно гласуване

Целта ни е изборите да станат по-честни, а изборният процес – по-прозрачен. Това заяви в предаването „12+4“ бившият депутат от Реформаторския блок Мартин Димитров. Той заедно със своя колега Петър Славов внесоха жалба, след която Административният съд..

публикувано на 15.08.18 в 15:07
Деница Златева и Крум Зарков

БСП поиска оставката на Цачева и Даскалова заради срива на Търговския регистър

БСП поиска оставката на министъра на правосъдието Цецка Цачева и на директора на Агенцията по вписванията Зорница Даскалова заради срива с Търговския регистър. Според социалистите причина за случилото се е лошо и некомпетентно управление...

публикувано на 15.08.18 в 15:01

Борисов разпореди изготвянето на план за ремонт на всички рискови мостове в страната

На правителственото заседание премиерът Бойко Борисов разпореди на регионалния и транспортния министър да изготвят план за едновременен ремонт на всички рискови автомобилни и железопътни мостове в страната, който да бъде приет следващата сряда...

публикувано на 15.08.18 в 14:34

Проф. Ал. Маринов: Идва времето ГЕРБ и Борисов да се измъкват отново от властта

Идва времето ГЕРБ и Борисов да се измъкват отново от властта, заяви в предаването „12+4“ политологът проф. Александър Маринов. Той изказа мнението си за напрежението в коалицията „Обединени патриоти“: „Нанасят се поредица силни, да не кажа..

публикувано на 15.08.18 в 13:51

Борисов е дал срок до другата седмица да се реши дали НИМХ да остане към БАН

Премиерът Бойко Борисов коментира темата за протестиращите учени от Института по метеорология и хидрология към БАН. Борисов уточни, че правителството вече е отпуснало допълнителни средства на Академията и заради това е дал срок до другата седмица на..

публикувано на 15.08.18 в 13:03