Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БСП внесе вота на недоверие срещу кабинета "Борисов 3"

Корнелия Нинова: Има данни за заплаха за финансовата и националната сигурност

| обновено на 17.01.18 в 12:01
Снимка: БГНЕС

БСП внесе искането си за вот на недоверие на правителството. Вотът е поискан с мотив "корупция". Социалистите атакуват управляващите в няколко сфери, сред които здравеопазване, обществени поръчки, строителство и саниране, и контрабанда. Вотът е внесен само с подписите на 80-те депутати от БСП. По този повод лидерът на партията Корнелия Нинова посочи:

И от това гласуване ще проличи има ли воля за борба с корупцията, или не, кой иска да се бори с корупцията и кой не иска. По-добре сами срещу корупцията, отколкото част от статуквото, което брани корупцията

По-рано днес в декларация от парламентарната трибуна лидерът на БСП Корнелия Нинова настоя за провеждане на Председателски съвет и закрито заседание на Народното събрание заради данни за заплаха за финансовата сигурност и националната сигурност от правоохранителните органи у нас:

Вярвам, че те ще помогнат на народните представители да си направят верните изводи и да преценят как да гласуват на вота на недоверие за корупцията. Разбира се, сигурно мнозинството ще си подкрепите правителството… Тогава, поне се надявам, че това, което ще се чуе и види на закрито заседание, ще ви накара да се замислите какви мерки да вземете, не само, за да се справите с корупцията, а за да гарантирате финансовата сигурност, а оттам и националната на България.



БСП започва и инициатива за разсекретяване на доклада на ДАНС и Прокуратурата за работата на Българската акцизна централизирана информационна система /БАЦИС/, обяви по-рано заместник-председателят на ПГ на БСП Жельо Бойчев, който откри още мотиви в искания вот на недоверие:

Стана ясно, че постановлението от проверката на Прокуратурата и докладът на ДАНС през август месец е бил изпратен на министър-председателя… Какви мерки е предприела държавата, за да отговори на тези слабости… Ако този доклад бъде прочетен от вас, никой няма да зададе въпроса „Имате ли основание за вот на недоверие?“

Корнелия Нинова посочи, че от 20 декември БСП са поискали от главния прокурор информация от проверката на ДАНС и Прокуратурата на приходните агенции. От 9 януари в парламента са постъпили три важни документа - доклад на ДАНС, на Прокуратурата и писмо от финансовия министър. По думите на Корнелия Нинова има данни за заплаха за финансовата сигурност на страната. 

Въпреки първоначалната подкрепа и разговори с ДПС, социалистите останаха сами в инициирането на вота на недоверие. По-рано Нинова каза:

Ние имаме принципни различия, след изказването на почетния председател на ДПС Ахмед Доган. Призивът е да се пази стабилността и сигурността на страната, но за нас основният генератор на несигурност е правителството на Бойко Борисов.

ДПС ще гласува против кабинета, но със свои мотиви, обяви депутатът Йордан Цонев:

Нямаме достатъчно депутати да внесем самостоятелно вота, но всички вотове, които ще бъдат внесени, съобразно нашето решение, ако не вземем друго, ще гласуваме срещу кабинета с наши мотиви и с наша обосновка.

Още информация - в звуковите файлове.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени