Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Вграждане" на Пловдивския куклен театър в календара на културните прояви на Българското европредседателство

2018 година е шестата, в която продължава животът на спектакъла "Вграждане" на Пловдивския куклен театър. Представлението на 18 януари фигурира и в календара на културните прояви на Българското европредседателство. Спектакълът на Весела Кунчева е модерна интерпретация на легендата за вграждането. Отличаван е на много български и международни форуми.

Постановката се отличава с нестандартната сценография на Мариета Голомехова, а музиката е на Христо Намлиев.

Директорът на Кукления театър в Пловдив Виктор Бойчев е категоричен, че културата е витрината на една държава. Спектакълът не е променен заради председателството. Той има субтитри на английски, френски и немски език, които вече са били подготвени заради гостуванията на трупата зад граница. Засега са заявени само две места заради председателството, допълни той.

Спектакълът има едно изключително качество - беше изграден и създаден със страшно много любов от всички и това влезе в него като енергия и той наистина стана един изключително знаков спектакъл за българската култура в този период. Енергията и чистотата, с която се поднася театърът в това представление, е изключително важна. Тя е страшно искрена и направена с любов. Любовта е най-красивото нещо на света и когато видиш, че има любов, просто няма как да подминеш
.

В сюжета са намесени две теми - успехът и любовта, които съществуват във всички културни кодове и са разбрани навсякъде, коментира директорът, според когото посланието на вграждането е, че без да бъде направена жертва няма как да се случи нещо.

Като психология сме вече толкова далеко от това, че трябва да прекрачиш през себе си, за да направиш нещо голямо за всички, че просто си мисля даже защо тези хора идват и го гледат все още. Явно някъде в кода, в нас стои това, че жертвата е необходима, че, за да направиш нещо, трябва да дадеш нещо. Крайно време е българският народ и неговите управляващи да стигнат до един консенсус и да дадат жертва, взаимно, за да стане нещото по-добро.

Интервюто с Виктор Бойчев можете да чуете в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна