Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Валентин Старчев: Монументалните паметници не разказват събитието. Те търсят символите

Предстои "завръщане" със специална изложба в родната Стара Загора

3
Снимка: Личен архив
"Райко Алексиев" е една от най-хубавите галерии в София като пространство и осветление, казва скулпторът Валентин Старчев, който преди дни откри в нея самостоятелна изложба, представяйки произведения, създадени през последните няколко месеца.
Скулпторът обяснява, че творбите са монументални, защото пространството го позволява, а и защото са свързани с по-мащабни теми, като история, духовност, интимност, политика.
Проф. Старчев изтъква че целта, която си поставя в момента на работата е представянето на тази монументалност и сила на отделните форми, чрез т.нар. структура на базата на натурата, която обаче не е натура, защото човешките фигури не са такива, каквито се правеха преди двайсет и... повече години. Скулпторът е категоричен, че с големината, формата, движението си в пространството, светлината и сянката в творбите, зрителят може да усети замисъла им. Това е и моята задача. През годините съм посветил много усилия на монументалните паметници, които не разказват събитието, а търсят символите. Това е нов начин, който ме вълнува и, който използвам в отделните си композиции, включени и в тази изложба

Представените творби: "Пророк", "Мадона", "Орфей", "Светлина" и "Нощ" са  изпълнени в гипс, като желанието на автора е във времето да бъдат изляти в бронз. Всъщност една от творбите вече е изпълнена в бронз и това е "Орфей".

Работите в тази изложба са мащабни, в тях има политически, исторически, интимен, духовен момент - казва пред Радио София проф. Старчев. - Поставям си за цел и условие по време на работа тази монументалност, тази сила на отделните форми, съпоставка, т.нар. структура на формите, която е на базата на структурата на натурата, но не е натура…


  • Роден в Стара Загора през 1935 г., проф. Валентин Старчев завършва Художествената академия, специалност "Скулптура" при проф. Марко Марков. Работи в областта на монументалната, кавалетната и монументално-декоративната скулптура. Негови творби се намират в колекциите на Юго Вутен - Белгия, Музей Петер Лудвиг - Аахен, Германия, фондация "Арт диалог" - Франция, частни колекции в България, Италия, САЩ, Холандия, Япония.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна