Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. М. Михов: Идеята е чрез доброволната служба да се попълва некомплекта в армията

"Обединените патриоти" се надяват до края на 2018-а да започне реализирането на идеята за доброволна наборна служба

Снимка: БГНЕС

В Министерството на отбраната се подготвя законопроект за доброволната наборна военна служба, оповести  министър Красимир Каракачанов през изтичащата седмица. Идеята за доброволна служба всъщност не е нова и още преди да стане министър - в предишния парламент Каракачанов заяви желанието си да има наборна служба, но тогава разчетите на министерството показаха, че обучението на наборниците би струвало повече най-вече заради нуждата от специални места, където да става това.  В новия кабинет, след като стана министър, Каракачанов отново лансира идеята, но от пролетта на миналата година досега нямаше никакво развитие по казуса.

Народният представител от "Обединените патриоти" доц. Милен Михов обясни през "Хоризонт", че сега идеята за доброволна военна служба на Каракачанов е обмислена в детайли и се работи за осъществяването ѝ:

Това е част от програмата на "Обединените патриоти", за която господин Каракачанов заяви, че е постигнато политическо споразумение с нашите партньори от ГЕРБ. Трябва да кажа, че повече от половин година в Министерство на отбраната работи експертна група за въвеждането на доброволна наборна военна служба. Има идея това да става в рамките на войсковите формирования в рамките на 6 и 9 месеца. Доброволците -  оперативно така ги наричаме, на практика да допълват съществуващия некомплект в кадровата армия.


Едно е кариерната служба, която е служба за един дълъг период, обвързващ, можем да кажем, житейски човек, а другото е придобиване на военни умения в рамките на 6 и 9 месеца срещу заплащане в рамките на минималната работна заплата. Преминалите това обучение ще бъдат зачислявани в резерва, където службата в резерва също се заплаща на тези граждани, те ще получат и облечени възможности за постъпване в армията, във военно учебната система, в полицията и в другите органи за сигурност. Принципът на доброволност е водещият, поясни Милен Михов. 


"Обединените патриоти" се надяват до края на годината да започне реализирането на проекта за въвеждане на доброволната наборна служба. Милен Михов е сигурен, че той ще бъде работещ заради успеха на проекта отпреди години  за едномесечно военно обучение на студентите:

На третата година  - без никаква реклама, без никаква агитация за едно място кандидатстваха трима кандидати.  Последната година от прилагането на този проект за 350 места кандидатстваха над 900, близо 1000 български студенти, които през лятната ваканция избраха да преминат едномесечно индивидуално обучение и да положат клетва в Националния военен университет.  Обучаващи офицери отчитат, че в края на обучението показателите по военна подготовка са изключително високи на тези български младежи, което ни дава сигнал да смятаме, че този тип доброволна военна служба ще сработи и той представлява  възможност за попълване на некомплекта в кадровата армия и за осигуряване на подготвени хора в резерва на въоръжените сили.

Господин Каракачанов каза, че имаме политическата подкрепа на нашите партньори, което е свързано и с финансовото осигуряване на този проект, каза още Михов. 

Малко несигурен в подкрепата за идеята остава депутатът от ГЕРБ Пламен Манушев, който посочи, че е нормално коалиционните партньори да внесат за обсъждане предложението, но не е сигурен, че то отново ще получи необходимите финанси:

Доброволната наборна служба е екзотична, хубава идея, но аз не знам как ще се осъществи. Може би ще подготвят такъв законопроект, ще го гласуваме  - трудно ще се намерят, струва ми се хора, които ще се запишат -  ние и сега не можем да съберем за доброволния резерв, то е същото.

Не вярвам, че ще стане. Не съм оптимист. След дебатите ще решим дали ще подкрепим проекта - все пак сме коалиция. Но аз смятам, че похарчените пари ще бъдат на вятъра, тъй като нямаме пари за професионалната си армия, допълни Манушев. Славчо Велков от БСП споделя мнението на колегата си, също по финансови причини:

Тук въпросът опира до бюджет, до пари и до мотивация.  А мотивацията на много млади хора сега в България са отново парите./../ Засега смятам, че като идея не е лоша, като намерение е много добро, но като изпълнение ще бъде изключително трудно, защото няма мотивация. През миналата година за едно място в Сухопътни войски не кандидатстват трима, а трима за 10 места -  тоест няма кандидати, което означава, че резервът много трудно може да бъде попълнен, каза Велков. 


Репортажа по темата чуйте от звуковия файл. 



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна