Нов случай на домашно куче - жертва на отровна примамка за бездомни животни

Снимка: Жоро Александров

Нов случай на домашно куче - станало жертва на отровна примамка, предназначена за бездомни животни. Този път жертвата е куче-водач. Тригодишният Марвин е погълнал отрова за мишки в столичния квартал "Люлин". Неговият незрящ стопанин ще получи ново куче едва през лятото, защото четириногите, подходящи за него, са в ранен етап на обучение.

Това не е първият инцидент с куче от Фондация "Очи на четири лапи". Преди три години куче-майка от развъдната програма умира, след като по време на разходка приема храна, заразена със силна бързодействаща отрова за насекоми. Аутопсията е установила, че кучето е било бременно с 8 малки.

Умъртвяването на всяко живо същество е престъпление, категоричен е Явор Гечев от организацията за защита на животните "Четири лапи". Гечев посочва, че броят на безстопанствените кучета в столицата е намалял драстично през последните 10 години - през 2007 година те са били около 12 000, а днес по-малко от 3000. Осиновяването на животни от приютите е най-лесният и евтин начин за справяне с проблема. Явор Гечев дава за пример Германия, където този модел се прилага успешно от години.

Проблемът с бездомните кучета у нас непрекъснато се задълбочава и вече от десетилетия не се намира решение, смята Албена Алексиева, председател на фондация "Очи на четири лапи".

Повече за емоционалната загуба, както и за средствата за разрешаване на дългогодишния проблем с безстопанствените кучета - чуйте в звуковия файл. 
Още от категорията

Орбиталният модул Trace Gas Orbiter от мисията "ЕкзоМарс" се позиционира над Червената планета

Орбиталният модул Trace Gas Orbiter от мисията "ЕкзоМарс" се позиционира над Червената планета и се готви да изследва атмосферата й за евентуални признаци на живот, предаде Асошиейтед прес.  Сондата успешно се справи със спускането в горната атмосфера на Марс, с което беше забавена скоростта й, съобщи Европейската космическа агенция. Наблюденията..

публикувано на 22.02.18 в 01:56
лаборатория учени

Международен изследователски екипизследва екосистема, появила след откъсването на голям айсберг от Антарктида

Международен изследователски екип под ръководството на учени от Британския антарктически институт напусна Фолклендските острови, за да изследва екосистема, появила след откъсването на голям айсберг от Антарктида, предаде Франс прес. Става въпрос за първата подобна мисия, откакто айсбергът "А68" се отчупи от шелфа "Ларсен С" през юли 2017 г.,..

публикувано на 22.02.18 в 01:39

Археолози попаднаха на кости от древни животни и руини от светилище, посветено на бога на търговията на маите

Археолози попаднаха на кости от древни животни и руини от светилище, посветено на бога на търговията на маите, в най-голямата наводнена пещера в света, която бе открита миналия месец в мексиканския щат Кинтана Роо, предаде "Франс прес". Археологическите находки, някои от които датират отпреди повече от 10 000 години, са съхранени много..

публикувано на 22.02.18 в 01:28

Испански съд издаде заповед за арест на влиятелната каталунска сепаратистка лидерка Анна Габриел

Испански съд издаде заповед за арест на влиятелната каталунска сепаратистка лидерка Анна Габриел , ако се върне в Испания от Швейцария. Габриел замина за Швейцария, за да избегне съдебно преследване, предадоха Асошиейтед прес и Франс прес. Съдия Пабло Ларена издаде националната заповед за арест, след като Габриел, лидер на партията..

публикувано на 22.02.18 в 01:04

"Трансперънси интернешънъл": България е най-корумпираната страна в Европейския съюз

България е най-корумпираната от всичките 28 страни членки на Европейския съюз. Това констатира за поредна година "Трансперънси интернешънъл" в индекса си за възприятие на корупцията. В класацията за 2017 година страната ни е на 71-во място от общо 180 държави. А показателят ни за усещане за корупция е 43, точно средният за цялата класация. В нея индекс..

публикувано на 21.02.18 в 22:32

Кардиологичното отделение във Великотърновската болница получи дарение за 13 хиляди лева

Кардиологичното отделение в областната болница във Велико Търново получи дарение от нова апаратура за 13 хиляди лева. Дарението е от Ротари клуб Велико Търново и включва два холтера и един 12-канален ЕКГ апарат. Началникът на кардиологичното отделение д-р Харалампи Бенов заяви: Отдавна имахме нужда от такава малко по-съвременна техника в..

публикувано на 21.02.18 в 22:28

Надзиратели и съдебни охранители протестираха в Кърджали

Двайсетпроцентно увеличение на заплатите поискаха служителите на Главните дирекции "Охрана" и "Изпълнение на наказанията" в Кърджали. Това стана на проведения тази вечер протест пред сградата на съдебната палата в града. В протеста участваха около трийсетина от общо 43-мата служители на местните структури на двете Главни дирекции. Те избраха..

публикувано на 21.02.18 в 20:04