Нов случай на домашно куче - жертва на отровна примамка за бездомни животни

Снимка: Жоро Александров

Нов случай на домашно куче - станало жертва на отровна примамка, предназначена за бездомни животни. Този път жертвата е куче-водач. Тригодишният Марвин е погълнал отрова за мишки в столичния квартал "Люлин". Неговият незрящ стопанин ще получи ново куче едва през лятото, защото четириногите, подходящи за него, са в ранен етап на обучение.

Това не е първият инцидент с куче от Фондация "Очи на четири лапи". Преди три години куче-майка от развъдната програма умира, след като по време на разходка приема храна, заразена със силна бързодействаща отрова за насекоми. Аутопсията е установила, че кучето е било бременно с 8 малки.

Умъртвяването на всяко живо същество е престъпление, категоричен е Явор Гечев от организацията за защита на животните "Четири лапи". Гечев посочва, че броят на безстопанствените кучета в столицата е намалял драстично през последните 10 години - през 2007 година те са били около 12 000, а днес по-малко от 3000. Осиновяването на животни от приютите е най-лесният и евтин начин за справяне с проблема. Явор Гечев дава за пример Германия, където този модел се прилага успешно от години.

Проблемът с бездомните кучета у нас непрекъснато се задълбочава и вече от десетилетия не се намира решение, смята Албена Алексиева, председател на фондация "Очи на четири лапи".

Повече за емоционалната загуба, както и за средствата за разрешаване на дългогодишния проблем с безстопанствените кучета - чуйте в звуковия файл. 
Още от категорията

Монтират камери по училища и детски градини в Община Троян

Във всички училища и детски градини в Община Троян се монтират камери за видеонаблюдение за новата учебна година. Видеокамерите се монтират в дворовете на училищата и детските градини, както и на възлови кръстовища в града, посочи кметът на Троян Донка Михайлова: "Традиция в Община Троян е да отваряме училищните дворове за игра на децата..

публикувано на 14.08.18 в 16:24

Почти 3 000 граждани на Димитровград са против застрояването на парк “Вапцаров"

Близо 3 хиляди граждани на Димитровград се обявиха против застрояването на част от парк "Вапцаров" в града. Омбудсманът Мая Манолова призова властта да преразгледат решението.  Днес кметът на Димитровград Иво Димов спря процедурата, предвидена в Общия благоустройствен план. В началото на този месец гражданите протестираха срещу изсичането..

публикувано на 14.08.18 в 16:17

Мост на магистрала се срути в Генуа, най-малко 11 са жертвите (СНИМКИ)

В италианския град Генуа се срути главният мост, известен като "Моста Моранди", кръстен на прочутия италиански инженер Рикардо Моранди. Има информация за 11 загинали. Вероятно броят на жертвите ще расте. Мостът е част от магистралата, която свързва града с Вентимилия и Франция, и о бикновено трафикът по него е интензивен. Дълъг е около..

обновено на 14.08.18 в 16:01
Областна администрация - Русе

Сигнал за бомба в сградата на областната администрация в Русе

Сигнал за бомба в сградата на общинската и областната администрация в Русе е подаден на Спешен номер 112 днес около 13 часа след края на обедната почивка.  Всички служители са изведени навън, а полицията проверява сградата, която е оградена с жълта лента и до нея не се допускат граждани. Всички служби са категорични, че не става дума за учение, а..

обновено на 14.08.18 в 15:56
Езерото Близнака в Рила

Прокуратурата в Дупница се самосезира за случая с хорото в рилското езеро Близнака

Районната прокуратура в Дупница се самосезира след публикации в медиите за случая с хорото в езерото Близнака на Седемте рилски езера в събота, съобщи за БНР окръжният прокурор на Кюстендил Камелия Стефанова. Предстои извършването на проверка по реда на надзора за законността на действията на контролните органи. Събитието беше организирано..

публикувано на 14.08.18 в 15:46

Близо 270 хил. автомобила у нас остават без застраховка "Гражданска отговорност"

Близо 270 хил. автомобила у нас ще останат без валидна застраховка "Гражданска отговорност" от петък. Причината е, че от 17 август всички притежатели на полиците "Гражданска отговорност" и "Каско" към Застрахователна компания "Олимпик" остават без застраховка. Това се налага, защото "Олимпик", която е регистрирана в Кипър, е с отнет..

публикувано на 14.08.18 в 15:20

Две обвинения срещу Бенчо Бенчев

Районната прокуратура в Бургас повдигна обвинение на заместник-председателя на Общинския съвет в Бургас в града Бенчо Бенчев за това, че е помогнал на Димитър Желязков - Очите да избегне наказателно преследване и е държал боеприпаси без разрешение. На Бенчев е наложена парична гаранция от 50 хиляди лева и забрана за напускане на страната...

обновено на 14.08.18 в 14:52