Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нов случай на домашно куче - жертва на отровна примамка за бездомни животни

Снимка: Жоро Александров

Нов случай на домашно куче - станало жертва на отровна примамка, предназначена за бездомни животни. Този път жертвата е куче-водач. Тригодишният Марвин е погълнал отрова за мишки в столичния квартал "Люлин". Неговият незрящ стопанин ще получи ново куче едва през лятото, защото четириногите, подходящи за него, са в ранен етап на обучение.

Това не е първият инцидент с куче от Фондация "Очи на четири лапи". Преди три години куче-майка от развъдната програма умира, след като по време на разходка приема храна, заразена със силна бързодействаща отрова за насекоми. Аутопсията е установила, че кучето е било бременно с 8 малки.

Умъртвяването на всяко живо същество е престъпление, категоричен е Явор Гечев от организацията за защита на животните "Четири лапи". Гечев посочва, че броят на безстопанствените кучета в столицата е намалял драстично през последните 10 години - през 2007 година те са били около 12 000, а днес по-малко от 3000. Осиновяването на животни от приютите е най-лесният и евтин начин за справяне с проблема. Явор Гечев дава за пример Германия, където този модел се прилага успешно от години.

Проблемът с бездомните кучета у нас непрекъснато се задълбочава и вече от десетилетия не се намира решение, смята Албена Алексиева, председател на фондация "Очи на четири лапи".

Повече за емоционалната загуба, както и за средствата за разрешаване на дългогодишния проблем с безстопанствените кучета - чуйте в звуковия файл. 
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!