Нов случай на домашно куче - жертва на отровна примамка за бездомни животни

Снимка: Жоро Александров

Нов случай на домашно куче - станало жертва на отровна примамка, предназначена за бездомни животни. Този път жертвата е куче-водач. Тригодишният Марвин е погълнал отрова за мишки в столичния квартал "Люлин". Неговият незрящ стопанин ще получи ново куче едва през лятото, защото четириногите, подходящи за него, са в ранен етап на обучение.

Това не е първият инцидент с куче от Фондация "Очи на четири лапи". Преди три години куче-майка от развъдната програма умира, след като по време на разходка приема храна, заразена със силна бързодействаща отрова за насекоми. Аутопсията е установила, че кучето е било бременно с 8 малки.

Умъртвяването на всяко живо същество е престъпление, категоричен е Явор Гечев от организацията за защита на животните "Четири лапи". Гечев посочва, че броят на безстопанствените кучета в столицата е намалял драстично през последните 10 години - през 2007 година те са били около 12 000, а днес по-малко от 3000. Осиновяването на животни от приютите е най-лесният и евтин начин за справяне с проблема. Явор Гечев дава за пример Германия, където този модел се прилага успешно от години.

Проблемът с бездомните кучета у нас непрекъснато се задълбочава и вече от десетилетия не се намира решение, смята Албена Алексиева, председател на фондация "Очи на четири лапи".

Повече за емоционалната загуба, както и за средствата за разрешаване на дългогодишния проблем с безстопанствените кучета - чуйте в звуковия файл. 
Още от категорията

Инж. Тодор Анастасов: Няма проблем при заменянето на материали в процеса на строителни дейности

„Материалът за виброизолация на трамвайните релси е важен, защото неговата функция е да „угаси“ трептенията, които биха се получили в резултат на натоварването от трамвайното движение, но той сам по себе си не е единственото нещо. Той работи с една цялостна конструкция заедно с релсите, с подложката, на която се слага. Така че не би трябвало..

публикувано на 17.10.18 в 18:11
Войчех Яновски напуска с кола полицейски участък в Ница след ареста му през юни 2014 г.

Доживотен затвор за бивш полски консул в Монако

Френски съд осъди днес бивш почетен консул на Полша в Монако на доживотен затвор, защото поръчал да убият майката на бившата си партньорка - милиардерската наследница Елен Пастор, предаде АФП. Пастор (77 г.) и нейният шофьор бяха простреляни в колата ѝ във френския град Ница на 6 май 2014 г. и починаха след това. Освен бившият консул..

публикувано на 17.10.18 в 18:01

Любов Панайотова: Гражданите остават верни на ценностите и идеята за ЕС

Гражданите, независимо от появата на силни националистични течения или популистки партии, остават верни на идеята за ЕС, за ценностите и колкото и да им се вменява промяна, те имат демократичния рефлекс да продължат да се борят за ценностите. Това каза Любов Панайотова, директор на Европейски институт, в интервю за предаването „Нещо повече“..

публикувано на 17.10.18 в 17:57

Край Елин Пелин се строи първият завод за рециклиране на пластмасови отпадъци на Балканите

До края на 2020 година България трябва да започне да рециклира половината от битовите си отпадъци. Ако целта не бъде постигната ЕК ще задейства наказателни процедури срещу страната ни. Това предупреждение отправи днес почетният директор на Генералната дирекция "Околна среда" към ЕК Джордж Кремлис, който беше на посещение в град Елин Пелин. В..

публикувано на 17.10.18 в 17:55

Пловдивският съд оправда двамата обвиняеми по делото за разрушения тютюнев склад

Пловдивският окръжен съд постанови, че  двамата обвиняеми по делото за разрушения тютюнев склад на ул. "Одрин" 8 - Георги Бранеков и Александър Николич са невинни. Според магистратите сградата не е културна ценност.  Обвиненията срещу Георги Бранеков и Александър Николич от ръководството на фирмата, стопанисваща емблематичната сграда, бяха повдигнати..

обновено на 17.10.18 в 17:17

Проф. Никола Владов: Белодробните трансплантации трябва да се извършват в България

За развитието на трансплантологията е необходима добра организация и контрол над донорските ситуации от страна на Изпълнителната агенция по трансплантации, а това не се случва, каза пред "Хоризонт " проф. Никола Владов, началник на Клиниката по чернодробно-панкреатична и трансплантационна хирургия към ВМА, национален консултант по..

публикувано на 17.10.18 в 17:16

Наталия Маева: Необходими са спешни промени в Закона за донорството

Проблемите с донорството идват от това, че България не можа да изпълни изискванията да подава регулярно органи към Евротрансплант, тъй като организацията има определени стандарти. Това каза заместник-председателят на Сдружението на пациентите с дихателна недостатъчност и белодробна трансплантация Наталия Маева в интервю за предаването „Нещо..

публикувано на 17.10.18 в 16:56