Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протест пред БНТ срещу програмния директор Емил Кошлуков

| обновено на 22.01.18 в 16:02
Снимка: БНТ

Десетки граждани се събраха пред сградата на БНТ, за да изразят подкрепата си към предаването "Денят започва с култура". Екипът на предаването твърди, че програмният директор на БНТ 1 Емил Кошлуков оказва натиск при подбора на темите и събеседниците. Гражданите изразяват своето недоволство с мълчаливо присъствие пред сградата на БНТ и очакват реакция от Управителния съвет и от програмния директор. 

Протестиращите посрещнаха с овации екипа на сутрешното предаване за култура, който също се присъедини към протеста. Чуха се искания за оставка на Кошлуков. 

Почитател съм на предаването. Смятам, че е интелигентна и качествена платформа за добра журналистика. Интересни са ми темите, гледните точки на събеседниците и ценя това, че е така аналитично и интелигентно предаване. Всяка форма на натиск и на цензура е опасна и вредна и хората трябва да противостоят. Понякога ми е тъжно, когато заставаме зад кауза, в която вярваме, липсата на съмишленици. Бих се радвала, ако излязат хора от телевизията

Тук съм заради правото на свободна журналистика. Кукловодството е прекрасен вид изкуство, но не и като принцип за управление и водене на такъв тип публична журналистика.

Всички, които сме излезли, сме преди всичко заради журналистите, от които зависи развитието на нашето общество. Вие сте абсолютни роби, всички вие журналисти, и оттам нататък това се предава на нивото на цялото общество. Аз съм тук, за да подкрепя тези хора вътре. Не може всички да бъдем пожарникари и полицаи, трябва да има и културни предавания. 
На протеста дойдоха бившата шефка на комисията по досиетата Екатерина Бончева и музикантът Васил Гюров. Екипът на предаването също слезе при протестиращите. Продуцентът Весела Петрова каза:
Има обвинения за езика на предаването, който бил по-елитарен. Не може в предаване за култура, да се говори с езика на улицата. /.../ Няма как да се каже, че ние не работим. Това е всеки ден, работим и в събота и неделя, защото трябва да се приготви предаване за понеделник. 
Програмният директор на БНТ Емил Кошлуков коментира за "Хоризонт" обвиненията, че е оказвал натиск върху екипа на предаването, както и призивите за неговата оставка: 
Призовавам всеки, върху който е оказан натиск - спрян му е гост, свалена е тема, забранено е излъчване на материал, репортаж или цял брой на предаването, моментално да сезира СЕМ, а ако смята, че е по-тежко, защото свободата на словото е част от конституционните права, да сезира прокуратурата. Аз лично ще внеса сигналите вътре. Не е моя работа да се обяснявам, работа е на този, който го твърди, да представи доказателства. Смятате ли, че трябва да отговарям на всеки, който има някакво мнение за мен? 
Генералният директор на БНТ Константин Каменаров определи предаването като "безценно" и коментира казуса:
Радвам се да кажа, че сме единствената телевизия, която си позволява да притежава такъв формат. Предаването нито е застрашено, нито е под някакъв натиск или репресия - по никакъв начин, в това ви уверявам. Никой нито има намерение да го сваля, проваля, мести и т.н. Предаването е много добро, на своята аудитория, която заслужава да има своя медиен излаз. Няма никакъв проблем. Предполагам, че има някакъв елемент на недостатъчно говорене, което е моя грижа да оправя. /.../ Конкретно за това предаване рейтингът не е определящ. Като говорим за култура, няма как да очакваме да постигнем зашеметяващ рейтинг. Не е рейтингът това, което ще определи качеството на това предаване.   
Абсолютно съм сигурен, че БНТ и БНР са най-свободните медии в държавата. Никога не е имало нито върнати, нито забранени събеседници, каза още Каменаров.
Председателят на СЕМ София Владимирова каза: Това, което предстои, е среща с ръководството на БНТ в СЕМ. Тази среща е по друг повод, но във връзка с новите обстоятелства с казуса с предаването, въпросите, които има СЕМ, ще бъдат повдигнати. Срещата ще се състои утре в СЕМ, като част от дневния ред на редовното заседание.    
Целия репортаж чуйте в звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна