Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Симеон Николов: Не се очакват конкретни резултати от конгреса за Сирия в Сочи

Симеон Николов
Снимка: БГНЕС

Утре в Сочи се провежда Конгресът на сирийския национален диалог. Задачата на Конгреса е намирането на окончателно решение на проблемите в Сирия, прекратяването на огъня и следвоенното възстановяване на страната. Една от главните теми ще бъде новата сирийска конституция.

Не вярвам, че могат да се очакват конкретни резултати. Напротив, обстановката, в която се намира регионът и особено Сирия, в този момент е много по-тежка, отколкото времето, когато се провеждаха останалите кръгове – двата формата, единият в Женева, където се проведоха 8 кръга преговори, и тези в Астана. Това каза в интервю за предаването „12+3“ Симеон Николов от Центъра за стратегически изследвания.

Според него регионът вече се намира в напълно нова ситуация след очерталото се поражение над "Ислямска държава": Това противоборство между силите – Русия, САЩ, Турция, Иран, Саудитска Арабия и опозиционните сили  вече има друга ориентация. Освен това няма единство в позициите на тези сили от Сирийската опозиция.

По-скоро на този форум ще се търси изясняване на проблемите, които се появяват на този нов етап на развитие. Едно събитие ще оказва влияние върху тези преговори и това е военната интервенция на Турция в Сирия, което подсказва и това, че делегацията на Турция ще постави по-остро своите искания, претенции. Ако търсим някаква прогноза, може би трябва да стъпим на едно сравнение между интересите на тези фактори. Очертава се, че има съвпадение между интересите на САЩ и Турция по въпросите за прекъсване на коридора ИранИракСирияЛиван, т.е. противопоставяне на влиянието на Иран в Сирия и региона. Това обединява тези страни. Второ – интересите между Русия и САЩ се срещат в желанието да ограничат ролята на Кюрдския фактор. На трето място – натискът на Турция върху кюрдите в този момент е в полза на Русия, която иска да ги тласне под шапката на една централна сирийска власт. А несигурните позиции на Ердоган за оттеглянето на Башар Асад – зависи от това какво ще бъде отношението на Дамаск към кюрдите. В зависимост от това Ердоган ще вземе позиция, обясни Симеон Николов .

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна