Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Учител по музика във Велико Търново показва света на нотите красив и стойностен

Снимка: Архив

Един учител по музика във Велико Търново намери начина да покаже на децата от пети до седми клас, че светът на нотите е много красив и стойностен. За няколко месеца през тази учебна година Добрин Пелтеков срещна учениците си от основно училище „Св. Патриарх Евтимий“ с композитора Стефан Диомов, с вокалиста на рок групата „Ахат“ Звезделин Керемедчиев, с музикантите от група „Оратница“ и космическите народни певици Дияна Василева и Ася Пинчева.Добрин Пелтеков като професионален кларинетист и DJ е популярно име в българските музикални среди. В зората на демокрацията той емигрира в чужбина и по собствено желание се завръща у нас след 13 години, през които със свои композиции е оглавявал музикалните класации в Дания.

Музиката е лично преживяване. Аз винаги казвам на учениците, че искам да им предам една обща музикална култура, която да им покаже красотата в музиката и от там вече се надявам те да изберат и по този начин те вече да знаят, това ми харесва, това е хубаво, това е класа, каза Пелтеков.

За да научи учениците си в основно училище "Св. Патриарх Евтимий" във Велико Търново, че музиката е класа, Добрин Пелтеков им организира срещи с известни български изпълнители и музиканти, за да проникне в душите и умовете на децата и да им създаде култура за музиката. И така започнала поредицата срещи с известни изпълнители.

Младите хора трябва да ги побутваме леко към хубавото, защото, ако ги оставим по течението, те ще се загубят. Да чуят музиката, но и да разберат, че 15 минути излъчване по телевизията не те прави звезда. Това се постига с много труд, много постоянство. "Оратница" идваха в училище. Приеха ги уникално. Разказахме им как се прави. Сега това, което пеем, се казва исов тон. Това е свързано и с материала, учебният материал по музика. Следващата среща ще бъде с Маги Джанаварова. Искам да направя такъв образователен концерт, където българският фолклор ще бъде в основата, обясни Пелтеков.

Големият образователен концерт и за учениците в останалите великотърновски училища се планира да бъде през март тази година, а преди това учениците на Добрин Пелтеков от Основно училище "Св. Патриарх Евтимий" пяха заедно със Звезди от "Ахат", говориха си с композитора Стефан Диомов и DJ Емо:

Никой от музикантите, които са идвали на срещите, не са поискали една стотинка. Наистина им благодаря.

Добрин Пелтеков е изтъкан от музика, свири на кларинет и саксофон, музикант е в градския духов оркестър на Велико Търново, а нощем е DJ в пиано бар. Той е от Стара Загора, възпитаник е на тамошното музикално училище. Започнал е да свили от 7-годишен.  Още като ученик заедно с приятели направили група, а целта им била един ден да отидат да свирят в чужбина. Макар и поотделно, всеки от тях я постигнал. През 1990 година Добрин Пелтеков заминава за Гренландия:

Аз не съм емигрирал, въобще не съм тръгвал с мисълта да остана да живея там. Аз тръгнах с група, свирихме в чужбина. Тогава се запознах с бившата ми съпруга и по този начин останах. Три месеца в чужбина бяха тригодишна заплата в България. Единствените ми трудности бяха първите 6 месеца, докато науча език. По мое време, когато аз бях там, самата среда дава възможност за израстване, ако не те мързи, ако искаш да постигнеш нещо.

Житейското колело се завъртяло, установил се в Дания, където останал 10 години. Там свирил с групи, направил собствено звукозаписно студио, а негова композиция дълго се задържала в челото на датската музикална класация. Добрин Пелтеков е и първият носител на наградата за програмиране от конкурса “Дух в машината” през 1994 година:

Винаги съм искал да имам музикално кафе, да има музиканти и аз да съм там и да свиря от време навреме. И си казах Англия е страната, обаче не се получи.

Вместо да се занимава с музика, в Англия Добрин Пелтеков бил контрольор по качеството на филми. Пътувал по 180 километра до работа, за да гледа по цял ден кинопродукции и да следи дали записите за DVD са с добре напаснати аудио, видео и субтитри:

Имаше много хубави филми, но като гледам „Ванила скай“ 30 пъти с различно аудио, с различни субтитри и в един момент мога да изиграя главната роля на Том Круз.

Дошла преломната 2003 година. Добрин Пелтеков бил на кръстопът да се прибира ли в Дания или да си дойде в България. Решението било трудно, но се завърнал при корените си. Установил се в старата столица, където го довела любовта. Купил си бетоновоз, бил най-големият във Велико Търново. След две години го продал и тъкмо навреме за строителната криза:

Променяха се нещата и всички мислеха, че България тръгва по пътя на европейското развитие. Тогава царят се връщаше и аз казах: Значи нещата се оправят, прибираме се в България и ставаме европейци. Не, в никакъв случай не съжалявам. Установих се тука, имам съпруга, имам дете. В България. Аз съм в музиката и в часовете в клас в момента.

Целия репортаж чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна