Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Платена антиевропейска кампания атакува Конвенцията

Политологът Антоний Гълъбов възрази срещу назоваването на Конвенция за превенция и борба срещу насилието над жени и домашното насилие с популярното „Истанбулска конвенция“. Според него това ще е част от прочистването на спекулациите, които се родиха във времето на силната полемика по темата. Както понятието „джендър“, така и понятието „социален пол“ бяха употребени по начин, който да донесе фалшиво разбиране и фалшиви очаквания.

В този смисъл и редакцията на въпроса за евентуален референдум, предлаган от БСП, в който оригиналното име на документа бе заменено с популярното, не е случайно, смята политологът. Самата формулировка на въпроса, който започва с „Против ли сте...“ е подигравка с правната култура.

Що се отнася до питането, което ГЕРБ отправя към Конституционния съд, Антоний Гълъбов го определи като интереси и уместен ход, дори само заради съпротивата  на коалиционните им партньори от Обединени патриоти. Този ход ще даде необходимата юридическа рамка на твърде емоционалния дебат.

Конвенцията не противоречи на българското право, каза Антоний Гълъбов, позовавайки се на текста й на английски, френски и български език.

По думите му атаката е политическа, това е комплот срещу документа, който се използва като бойно поле. А това бойно поле е част от по- широката битка срещу европейските ценностиВъпреки, че това е документ на Съвета на Европа, а не на ЕС, той беше разпознат като бойно поле заради комплексите на мъжката сексуалност в България.

Българското общество има много сериозен проблем с насилието и то с насилието, основано на пола.

Антиний Гълъбов твърди, че зад съпротивата срещу Конвенцията не стоят доброволци, това е добре организирана и добре финансирана кампания, директно прицелена срещу ЕС, а целта е дискредитация на страната в момента на председателството. За тази цел няма да се пожалят никакви средства, заключи анализаторът.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна