Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Книгата "Музейни експозиции и стандарти" рисува бъдещето на музеите

Снимка: Юлиан Христов


Стереотипът, че  в музеите има мухъл и прах е остаряв. В последните 5-10 години има едно значително съживяване сред музейните общности на много места в страната.

Това каза за предаването "Хоризонт до обед" изследователят Тодор Петев, който представи книгата "Музейни експозиции и стандарти". Тя е резултат от една конференция, проведена в края на 2016 година, на която изследователи и практици на музейното дело от САЩ, Канада, България и Македония и експерти от комисията "Фулбрайт" са представили доклади в областта на образовтелни и публични програми, а също така и съвременни представи и стратегии за музейни експозиции и за дигитализацията и участието на медиите в него.

Петев обясни, че книгата касае представянето на експонатите, дигитализацията и използването на медиите като начин за изследване и популяризиране на културните ценности, както и развитието на образователната програма. Изследователят разкритикува и отношението на някои музеи към опазването на културното наследство:

На мен ми се струва, че тук има едно погрешно припознаване на популярност с автентични ценности. Това е един от големите проблеми! От една страна, очевидно е, че община и музей се опитват да привлекат големи потоци туристи, които се интересуват да прекарат хубаво време с деца, социални кръгове, групи и така нататък.  Същевременно, при неумели реконструкции, атракционно изграждане на места, които са свързани с културно-историческа памет, се пропуска възможността тези места да станат наистина места на преоткриване на някакви ценности, на познания и на по-дълбоки социални преживявания, които са свързани с изграждане на такава идентичност.

Анжела Родел от Комисия "Фулбрайт"  изтъкна, че задълбочаването на сътрудничеството в опазването на културно-историческото наследство е било сред темите, повдигнати от американския държавен секретар Джон Кери при визитата му у нас през 2015 година. Страната ни може да почерпи от Америка опит в излагането на експонатите, категорична е тя. Обектите нямат нужда от надграждане, а "нещата са страхотни". 
Такова богатство почти няма никъде в света. Просто идеята е да намерим някакъв начин да ги съхраняваме и да ги излагаме пред чужда и българска публика без да нарушим някакви международно приети и академични стандарти за съхраняването.

Родел е категорична, че всички музеи могат да бъдат направени вълнуващи за всички възрастови групи. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени