Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кметът на Септември е задържан, повдигат му обвинения за финансови злоупотреби

Градоначалникът Марин Рачев: Сигурен съм, че истината ще излезе наяве

| обновено на 01.02.18 в 15:59
Снимка: БГНЕС

Кметът на община Септември Марин Рачев е задържан, ще му бъдат повдигнати две обвинения, съобщиха в Пазарджик ръководителят на Специализираната прокуратура Иван Гешев и говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Разследването на Специализираната прокуратура е започнало в края на ноември миналата година. Корупционно престъпление от кмета на община Септември. Към настоящия момент той е задържан по Закона за МВР. В рамките на утрешния ден Специализираната прокуратура ще повдигне обвинение на лицето за две престъпления към този момент и те са умишлена безстопанственост по отношение на седем сделки. Второто обвинение, за което са събрани доказателства, е сключване на неизгодна сделка. Имот, който като кмет е закупил от едно дружество, чийто собственик е бил той преди, каза говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Административният ръководител на Специализираната прокуратура Иван Гешев обясни: Иван Гешев

Предмет на разследване ще бъде цялото родословно дърво на кмета, защото свързаните с него фирми, които са доста и не мога да ги изредя всичките и да ги възпроизведа правилно към този момент, са управлявани, представлявани, собственост на втори братовчедки, съпруги и всякакви други, които в момента не мога да ги възпроизведа. Така че по тази линия, в последните две години, те са получили обществени поръчки по реда на Закона за обществените поръчки. Строително-монтажни дейности и работи са извършени за над 13 милиона лева. 

Кметът на Септември Марин Рачев, който под полицейска охрана бе  изведен от Общината и откаран към Районното полицейско управление за разпит, заяви пред медиите, че всичко, което се случва с него е организирано от група хора, които държат минералната вода в региона. Марин Рачев не пожела да коментира обвиненията срещу него, които, според доклад на Софийската градска прокуратура,  са за длъжностно престъпление и злоупотреба с обществени средства за 13 милиона лева:
Не съм заключван, нямам повдигнато обвинение към настоящия момент. Оказваме пълно съдействие на разследващите. Няма нормален човек, който да не се притесни, ако му се повдигне обвинение. Но аз вярвам в правовата система на държавата и съм сигурен, че истината ще излезе наяве. 

Масирана  акция се провежда от сутринта  в община Септември. Над 50 полицаи извършват претърсвания в кабинетите на сградата на Общината и частни домове. 

Рано тази сутрин кметът Марин Рачев и цялата администрация са били принудително докарани в сградата на Общината. Акцията е на Специализираната прокуратура и Комисията за противодействие на корупцията. Това е първата операция от влизането в сила на Закона за противодействие на корупцията. 

Сигналите за злоупотреби срещу Марин Рачев бяха подадени от инициативен граждански комитет преди 6 месеца. Сградата на Общината е затворена. Предполага се, че кметът е вътре. Пред Общината са се събрали много хора – от двете страни на улицата са се събрали противници и поддръжници на кмета. Марин Рачев

Един от противниците на кмета каза: Стигнахме до там да имаме кмет, който с действията си доведе до това да затворят Общината в работен ден. Върви разследване. Целият екип на Общината е бил затворен в сградата сутринта. Обяснено им е какво ще се извършва. Събират се документи. Хората и в момента ги е страх да свидетелстват. Доколкото ми казват хора отвътре, кметът е доведен с около десетина полицаи, принудително, арестуван и с него се извършват процесуално-следствени действия.

Според председателя на инициативния комитет "Да спасим Община Септември" адв. Николай Баташки специализираната акция е в отговор на сигналите, които гражданската организация подаде в прокуратурата за злоупотреби от страна на кмета Марин Рачев: Прокуратурата провежда специализирана акция по претърсване и изземване в цялата Община. Претърсват се домове на кмета и свързани с него хора в града. Това е по повод протестите, които точно преди 6 месеца започнаха срещу кмета, от декември за 4 обвинения, които могат да прераснат в още във връзка със сделки за обществени поръчки и други сделки. Предполагат се щети за милиони.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна