Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С изложба на плакати едноименната специалност в НХА отбелязва 70-годишен юбилей

Снимка: http://www.nha.bg

Националната художествена академия представя пред бургаската публика изложба с плакатни творби на преподаватели и студенти. Поводът е навършването на 70 години преподаване на специалността в НХА. В предаването "12+3" ръководителят на катедра "Плакат и визуална комуникация" проф. Георги Янков обясни, че изложбата се прави тъкмо в Бургас, защото наесен Академията ще открие там свой филиал, който ще стартира с осем специалности, сред които:

Живопис, стенопис,  плакат и визуална комуникация, книга и илюстрация, мода, рекламен дизайн, както и една магистърска програма – арттерапия.

Специалността „Плакат“ тръгва като „Приложна графика“, после се преименува на „Плакат“, а сега се казва „Плакат и визуална комуникация“, разказа проф. Янков:

Тя е специалност, която се занимава с графичния дизайн - всичко, което ни заобикаля ежедневно: от билетчето за автобуса или за театър, до плакатите, които виждаме залепени по афишниците, билбордове и т.н. - един огромен визуален материал, който виждаме всеки ден.

За изложбата е подготвена богата презентация под формата на слайдшоу - над 750 работи ще бъдат прожектирани вътре в самата галерия, като така посетителите на изложбата ще могат да проследят историята на специалността.

Нашата графична култура никога не е била изостанала. Дори в годините на тоталитарното общество ние имахме автори на световно ниво, каза още Георги Янков и даде пример със Стефан Кънчев, Димитър Трендафилов и Васил Йончев.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна