Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Филип Леви: Възможно е да се стигне до търговска война между САЩ и ЕС

Световната търговска организация прави всичко възможно да не се стига дотам

Още миналата седмица президентът на САЩ Доналд Тръмп постави акценти върху "нечестната" търговия с Европейския съюз. Въпреки че в речта "За състоянието на съюза" изобилстваха политическите послания, темата за международните споразумения също не беше подмината. В интервю за предаването "Събота 150" по "Хоризонт" Филип Леви от "Чикагския съвет за глобални отношения" заяви, че не е изключено Съединените щати да въведат ограничителни търговски мерки. Освен преподавател с дългогодишен опит, Филип Леви е част от Съвета по търговски политики в администрацията на президента Джордж Буш от 2003 до 2006 година. 

Президентът е правил подобни изказвания и преди. Той обича да обещава драматични събития, но ние никога не сме разбирали какво точно има предвид. Обикновено, когато говори за "нечестни отношения", той визира търговския дефицит. А по отношение на посланието, че проблемите с Европа могат "да прераснат в нещо голямо", никой не знае какво означава всъщност това. 

Запитан дали е възможно е Съединените щати да вземат мерки, с които да ограничат търговията с ЕС, Леви заяви: 

Това е отличен въпрос, но отговорът му е много труден. Единственият пример, който сме виждали досега, са промените в Северноамериканското споразумение за свободна търговия. Промените, които президентската администрация предложи в него, не са насочени към посочените от него слабости. Всъщност той говори дори за прекратяване на търговски споразумения. Когато има търговски дефицит, той не може да бъде доведен до баланс толкова лесно. Именно затова повечето експерти по търговия не са съгласни с това, което президентът предлага. 

Търговската война не е нещо, което е ясно дефинирано, но със сигурност притеснява експертите. Всъщност притеснително е това, че ако Съединените щати я започнат, Европа ще отговори, Съединените щати ще нанесат втори удар и така ще се влезе в една спирала, която ще излезе от контрол. За щастие засега не сме в такава ситуация. Световната търговска организация прави всичко възможно да не се стига дотам. Предвид действията на тази президентска администрация обаче, търговската война остава тревожна възможност. 

САЩ и ЕС може да раздалечат позициите си и по въпроса за санкциите срещу Русия, коментира той: 

За съжаление, тази администрация не вижда особена стойност в съвместното решаване на проблемите с други държави – независимо дали става дума за санкциите срещу Русия или Иран. Доналд Тръмп и неговата администрация предпочитат да работят сами. Това означава, че вместо да се продължи традиционното сътрудничество между Съединените щати и Европа, дистанцията ще се увеличава. А това може да се превърне в сериозен проблем. 

Отношенията на Съединените щати и Русия като цяло са много интересни сега и има доста предизвикателства. Говоря за цялата картина – например, при разследването за руската намеса в американските избори. Тук има огромни различия между Конгреса и президента за това как трябва да се реагира. Част от въпроса са и санкциите срещу Русия – в случая списъка с руските олигарси. Както и да го гледаме, търговските отношения между Съединените щати и Русия не са много топли в момента. 

Интервюто на Марта Младенова с Филип Леви можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!