М. Димитров: След КТБ е опасно за България да не се присъедини към Европейския банков съюз

Няколко банки са в процес на преструктуриране, а външен надзор няма

Снимка: БГНЕС

От бизнеса имат пълно основание и това искане за оставка на министър Теменужка Петкова е справедливо. Реформата в сектор „Енергетика“ наистина спря, а това поскъпване на цената на тока за бизнеса, което наблюдаваме в момента, има опасност наистина да е спекулативно. Започвам да си мисля вече, че Министерството на енергетиката и въобще сегашната власт нарочно допуска спекулации на пазара на енергийната борса, за да оправдае проекти като „Белене“, но не само. Това каза за предаването „Нещо повече“ по „Хоризонт“ икономистът Мартин Димитров по повод исканата от работодателски организации оставка на министър Петкова и насрочения мащабен протест на 28-и февруари.

ТЕЦ „Марица изток“ 2 и АЕЦ „Козлодуй“ продават ток на енергийната борса и държавата има възможност да влияе на цените на нея, тъй като това са най-големите продавачи през фондовата борса на ток, която също е държавна, изтъкна той.

Димитров коментира, че е особено некоректно да се изтъква снижаване на контрабандата на цигари:

Би ми се искало да го нямаше докладът на турските служби. Би ми се искало и България да няма проблеми с контрабанда на цигари и алкохол, да няма такава сива икономика. За съжаление, реалността не е такава!


Повече от три години не се изпълнява една мярка - Закона за акцизите и данъчните складове - всички големи производители на цигари и алкохол да монтират измервателни уреди на своите предприятия, за да е ясно какво произвеждат всеки един момент. По този начин се ограничава контрабандата и по този начин се следи производството, за да се платят съответните данъци. Едни уреди има там, но такива, които са с данъчни цели и могат да се използва за определяне на данъчния размер, няма. Три години не бяха въведени специално за производителите на алкохол и цигари, което е тенденциозно. За подобно неизпълнение на закона в една нормална европейска страна цели правителства си отиват.


Сегашната власт търси отлагане на присъединяването ни към Европейския банков съюз, убеден е икономистът:

Помните, че след източването на КТБ, имаше един Консултативен съвет при президента, където се постигна пълно национално съгласие, че България трябва да се присъедини към Европейския банков съюз и да има външен надзор, външен контрол върху системата. Само че, като мине малко време нито това, което се нарича „управляващи партии в парламента“, нито това, което нарича себе си „опозиционни партии в парламента“ повдигат тази тема.

Хората смятат, че трябва да си член на еврозоната, за да можеш да се кандидатства за Европейския банков съюз. Това не е вярно! Да, ако си член на еврозоната, автоматично ставаш член и на Европейския банков съюз, но за страни като България специално е предвидена възможност да можеш да кандидатстваш веднага.

Явно някой го е страх от външния контрол. Смятам, че поне няколко банки са процес на преструктуриране, а може би и сливане. Очевидно, че властта не иска по време на този процес България да бъде обект на външен контрол, а аз бих предпочел. След КТБ е неразумно, нецелесъобразно, опасно България да не се присъедини към Европейския банков съюз и да няма външен надзор.

Интервюто с Мартин Димитров можете да чуете в звуковия файл.
Още от категорията

Китай обмисля намаляване на митата върху вноса на американски автомобили

Китай предприема действия за намаляване на високите митнически тарифи върху вноса на произведените в САЩ автомобили - мярка, която президентът Доналд Тръмп успя да договори по време на неговата среща с китайския президент Си Цзинпин в Аржентина преди по-малко от двете седмици. Предложението за намаляване на митата за автомобили, произведени в..

публикувано на 11.12.18 в 15:06

Програмата за изкупуване на държавни облигации на ЕЦБ е законна

Европейският съд в Люксембург потвърди, че програмата за изкупуване на държавни облигации на Европейската централна банка е законна. Съдът е категоричен, че това е в правомощията на институцията и не може да се счита за неправомерно финансиране. Делата срещу програмата за количествени улеснения - т.е. за изкупуване на държавни и корпоративни книжа..

публикувано на 11.12.18 в 14:25

Изненадващо подобрение на икономическите нагласи в Германия през декември

Нагласите на германските анализатори и инвеститори относно перспективите пред водещата европейска икономика през следващите месеци се подобрих изненадващо през декември, но все още остават ясно далеч под дългосрочното осреднено ниво и продължават да бъдат изложени на риск от търговското напрежение в глобален план и от опасенията за германския..

публикувано на 11.12.18 в 13:30

Заплащането на труда във Великобритания с най-силен ръст от едно десетилетие

Заплащането на труда във Великобритания нарасна през трите месеца до края на октомври с най-силно темпо от близо едно десетилетие насам въпреки слабо повишаване и на нивото на безработица, което е в подкрепа на очакванията, че Английската централна банка може да повиши лихвените ставки през следващата година. В същото време през трите месеца..

публикувано на 11.12.18 в 12:48

"Демократична България" се обяви против изграждането на "Турски поток" през територията на страната

От извънпарламентарното обединение "Демократична България" се обявиха против изграждането на "Турски поток" през територията на страната поради съмнения в икономическата целесъобразност на проекта. Мартин Димитров призова: "Ние от "Демократична България" настояваме правителството да не подписва никакви ангажименти по Турски, Южен или както..

публикувано на 11.12.18 в 12:40
Дейвид Липтън, заместник-директор на МВФ

МВФ предупреждава за сгъстяване на буреносните облаците над световната икономика

Един от висшите служители в Международния валутен фонд предупреди във вторник, че буреносните облаци над глобалната икономика се сгъстяват и че правителствата и централните банки могат да не се окажат подготвени за справяне с тези предизвикателства, съобщава агенция Блумбърг. Първият заместник-директор на МВФ Дейвид Липтън припомни, че фондът..

публикувано на 11.12.18 в 12:16

Подобрение на българския износ и внос спрямо ЕС и трети страни през октомври

Износът на стоки от България към страните от Европейския съюз и към трети страни нарасна през октомври със 7,4% спрямо същия месец на предходната година, достигайки 5,3761 млрд. лева. В същото време вносът в нашата страна се увеличи с 13,6% до 6,198 млрд. лева, показват предварителни данни на Националния статистически институт (НСИ). Общото..

публикувано на 11.12.18 в 11:52