М. Димитров: След КТБ е опасно за България да не се присъедини към Европейския банков съюз

Няколко банки са в процес на преструктуриране, а външен надзор няма
Снимка: БГНЕС

От бизнеса имат пълно основание и това искане за оставка на министър Теменужка Петкова е справедливо. Реформата в сектор „Енергетика“ наистина спря, а това поскъпване на цената на тока за бизнеса, което наблюдаваме в момента, има опасност наистина да е спекулативно. Започвам да си мисля вече, че Министерството на енергетиката и въобще сегашната власт нарочно допуска спекулации на пазара на енергийната борса, за да оправдае проекти като „Белене“, но не само. Това каза за предаването „Нещо повече“ по „Хоризонт“ икономистът Мартин Димитров по повод исканата от работодателски организации оставка на министър Петкова и насрочения мащабен протест на 28-и февруари.

ТЕЦ „Марица изток“ 2 и АЕЦ „Козлодуй“ продават ток на енергийната борса и държавата има възможност да влияе на цените на нея, тъй като това са най-големите продавачи през фондовата борса на ток, която също е държавна, изтъкна той.

Димитров коментира, че е особено некоректно да се изтъква снижаване на контрабандата на цигари:

Би ми се искало да го нямаше докладът на турските служби. Би ми се искало и България да няма проблеми с контрабанда на цигари и алкохол, да няма такава сива икономика. За съжаление, реалността не е такава!


Повече от три години не се изпълнява една мярка - Закона за акцизите и данъчните складове - всички големи производители на цигари и алкохол да монтират измервателни уреди на своите предприятия, за да е ясно какво произвеждат всеки един момент. По този начин се ограничава контрабандата и по този начин се следи производството, за да се платят съответните данъци. Едни уреди има там, но такива, които са с данъчни цели и могат да се използва за определяне на данъчния размер, няма. Три години не бяха въведени специално за производителите на алкохол и цигари, което е тенденциозно. За подобно неизпълнение на закона в една нормална европейска страна цели правителства си отиват.


Сегашната власт търси отлагане на присъединяването ни към Европейския банков съюз, убеден е икономистът:

Помните, че след източването на КТБ, имаше един Консултативен съвет при президента, където се постигна пълно национално съгласие, че България трябва да се присъедини към Европейския банков съюз и да има външен надзор, външен контрол върху системата. Само че, като мине малко време нито това, което се нарича „управляващи партии в парламента“, нито това, което нарича себе си „опозиционни партии в парламента“ повдигат тази тема.

Хората смятат, че трябва да си член на еврозоната, за да можеш да се кандидатства за Европейския банков съюз. Това не е вярно! Да, ако си член на еврозоната, автоматично ставаш член и на Европейския банков съюз, но за страни като България специално е предвидена възможност да можеш да кандидатстваш веднага.

Явно някой го е страх от външния контрол. Смятам, че поне няколко банки са процес на преструктуриране, а може би и сливане. Очевидно, че властта не иска по време на този процес България да бъде обект на външен контрол, а аз бих предпочел. След КТБ е неразумно, нецелесъобразно, опасно България да не се присъедини към Европейския банков съюз и да няма външен надзор.

Интервюто с Мартин Димитров можете да чуете в звуковия файл.
Още от категорията
Мевлют Чавушоглу

Чавушоглу: Доларът се използва като инструмент за натиск

Турция желае използването на националните валути в търговията с други страни, за да се балансират усилията на Съединените щати да използват долара като инструмент за атака срещу икономиките на други страни. Това заяви турският външен министър Мевлют Чавушоглу по време на съвместна пресконференция с венецуелския си колега Хорхе Ареаса...

публикувано на 22.09.18 в 12:13

Н. Филчев: Увеличаването на добивите на американски втечнен природен газ ще има положителен ефект за потребителите

Увеличаването на добивите на американски втечнен природен газ ще има положителен ефект за потребителите, прогнозира пред "Хоризонт" и предаването "Събота 150" Николай Филчев, който прави анализи за пазара в една от големите компании във Вашингтон.  Съединените щати възнамеряват да станат основен играч на пазара в близко бъдеще, макар и в момента..

публикувано на 22.09.18 в 08:57

Себастиан Дулиен: ЕС не трябва да прави едностранни търговски договорки със САЩ

Европейският съюз /ЕС/ не трябва да прави едностранни търговски договорки със Съединените щати, предупреди пред "Хоризонт"  и предаването "Събота 150" германският икономист Себастиан Дулиен.  "По този начин никога няма да се стигне до реформи в Световната търговска организация /СТО/, защото ще обезкуражи страните от развиващите се икономики..

публикувано на 22.09.18 в 08:43

Саудитска Арабия няма да успее да покрива търсенето на нефт в дългосрочна перспектива

В дългосрочна перспектива Саудитска Арабия няма да успее да покрива търсенето на нефт, след като американският президент Доналд Тръмп въведе санкции срещу Иран. Това ще доведе до повишение на цените на петрола до над 80 долара за барел, пише "Уолстрийт джърнъл", като се позовава на собствени източници.  Според изданието, саудитската нациoнална нефтена..

публикувано на 22.09.18 в 02:11

Уолстрийт стартира петъчната търговия с нови рекордни върхове на два от основните фондови индекса

Американските акции се търгуват отново на позитивна територия при старта на Уолстрийт в петък, като индексите DJIA и S&P500 достигнаха за кратко нови рекордни върхове. И днес инвеститорските сякаш загърбват притесненията около търговката война между САЩ и Китай, акцентирайки върху сигналите за продължаващо солидно представяне на..

публикувано на 21.09.18 в 17:37
Московска фондова борса

Московската борса се отказа от плановете си за листване на американски акции с оглед на санкциите на САЩ

Московската фондова борса (MOEX) обяви в петък, че е отложила плановете си да предостави достъп за търговия на акции на 50 от най-ликвидни американски компании с оглед на санкциите на САЩ спрямо Русия, съобщава Ройтерс. Русия се подготвя за още санкции от Съединените щати, които биха могли да попречат на чуждестранните инвестиции в руски..

публикувано на 21.09.18 в 16:57

"Фич" понижи прогнозите си за глобалния икономически растеж в резултат на търговската война САЩ - Китай

Американските протекционистки търговски политики достигнаха до точката, в която те могат да окажат съществено влияние върху все още силната перспектива за растеж на световната икономика, като търговската война между САЩ и Китай накараха "Фич" да понижи прогнозите си за глобалния БВП за 2019-а година, посочи водещата кредитната агенция при..

публикувано на 21.09.18 в 15:07