М. Димитров: След КТБ е опасно за България да не се присъедини към Европейския банков съюз

Няколко банки са в процес на преструктуриране, а външен надзор няма
БГНЕС

От бизнеса имат пълно основание и това искане за оставка на министър Теменужка Петкова е справедливо. Реформата в сектор „Енергетика“ наистина спря, а това поскъпване на цената на тока за бизнеса, което наблюдаваме в момента, има опасност наистина да е спекулативно. Започвам да си мисля вече, че Министерството на енергетиката и въобще сегашната власт нарочно допуска спекулации на пазара на енергийната борса, за да оправдае проекти като „Белене“, но не само. Това каза за предаването „Нещо повече“ по „Хоризонт“ икономистът Мартин Димитров по повод исканата от работодателски организации оставка на министър Петкова и насрочения мащабен протест на 28-и февруари.

ТЕЦ „Марица изток“ 2 и АЕЦ „Козлодуй“ продават ток на енергийната борса и държавата има възможност да влияе на цените на нея, тъй като това са най-големите продавачи през фондовата борса на ток, която също е държавна, изтъкна той.

Димитров коментира, че е особено некоректно да се изтъква снижаване на контрабандата на цигари:

Би ми се искало да го нямаше докладът на турските служби. Би ми се искало и България да няма проблеми с контрабанда на цигари и алкохол, да няма такава сива икономика. За съжаление, реалността не е такава!


Повече от три години не се изпълнява една мярка - Закона за акцизите и данъчните складове - всички големи производители на цигари и алкохол да монтират измервателни уреди на своите предприятия, за да е ясно какво произвеждат всеки един момент. По този начин се ограничава контрабандата и по този начин се следи производството, за да се платят съответните данъци. Едни уреди има там, но такива, които са с данъчни цели и могат да се използва за определяне на данъчния размер, няма. Три години не бяха въведени специално за производителите на алкохол и цигари, което е тенденциозно. За подобно неизпълнение на закона в една нормална европейска страна цели правителства си отиват.


Сегашната власт търси отлагане на присъединяването ни към Европейския банков съюз, убеден е икономистът:

Помните, че след източването на КТБ, имаше един Консултативен съвет при президента, където се постигна пълно национално съгласие, че България трябва да се присъедини към Европейския банков съюз и да има външен надзор, външен контрол върху системата. Само че, като мине малко време нито това, което се нарича „управляващи партии в парламента“, нито това, което нарича себе си „опозиционни партии в парламента“ повдигат тази тема.

Хората смятат, че трябва да си член на еврозоната, за да можеш да се кандидатства за Европейския банков съюз. Това не е вярно! Да, ако си член на еврозоната, автоматично ставаш член и на Европейския банков съюз, но за страни като България специално е предвидена възможност да можеш да кандидатстваш веднага.

Явно някой го е страх от външния контрол. Смятам, че поне няколко банки са процес на преструктуриране, а може би и сливане. Очевидно, че властта не иска по време на този процес България да бъде обект на външен контрол, а аз бих предпочел. След КТБ е неразумно, нецелесъобразно, опасно България да не се присъедини към Европейския банков съюз и да няма външен надзор.

Интервюто с Мартин Димитров можете да чуете в звуковия файл.
Още от категорията

"Газпром" готов с половината от морската част на "Турски поток"

„Газпром“ е положил общо 991 км тръби в подводния участък на газопровода „Турски поток“, съобщава РИА „Новости“. В съобщението на „Газпром“ се казва, че става дума за двете планирани тръби по дъното на Черно море и че по този начин са изпълнени 53 % от планираното морско строителство. По-рано „Газпром“ обяви, че предвиденият капацитет на..

публикувано на 21.03.18 в 10:05

Агенция "Фич" потвърди кредитния си рейтинг за Китай на ниво от "А+"

Рейтинговата агенция "Фич" потвърди оценката си от "А+" за дългосрочния кредитен рейтинг на Китай и заяви, че по-строгите регулации ограничават финансовите рискове, без да застрашават целите за икономическия растеж, но предупреди, че остава да се види дали властите в Пекин ще останат ангажирани с въпроса за стабилизирането на дълга, съобщава..

публикувано на 21.03.18 в 09:56

Окончателно: "Теленор" продаде активите си в Източна Европа на Петър Келнер

„Теленор" подписа споразумение за продажбата на своите активи в Централна и Източна Европа на PPF Group за сумата от 2,8 милиарда евро, изчислена на база стойност на предприятията, се казва в разпространено днес съобщение до медиите. Сделката включва изцяло притежаваните от "Теленор" предприятия в Унгария, България, Черна гора и Сърбия,..

публикувано на 21.03.18 в 09:45

Компании обвиниха БДЖ за предопределена обществена поръчка за локомотиви

Две частни компании обвиниха БДЖ, че обявената обществена поръчка за ремонт и поддръжка на локомотиви е предопределена. Компаниите са локомотивният завод „Експрес Сервиз“ и българо-хърватското дружество „БДЖ-Кончар“, а поръчката за 9 локомотива е на стойност 4 милиона лева. „Въпросните локомотиви са създадени от нашите колеги от..

обновено на 20.03.18 в 19:51

EVN ще иска поскъпване на тока за бита

Поскъпване на тока за бита ще поискат електроенергийните дружества на EVN, които снабдяват Югоизточна България. От компанията ще настояват да им бъдат признати всички разходи, които правят за обслужване на клиентите си.  Заради многото предстоящи промени в законите и наредбите все още не е ясно с колко точно трябва да се увеличат цените на..

публикувано на 20.03.18 в 18:57
Васил Велев

Васил Велев: Голяма част от държавните фирми не са в добро финансово състояние, но това не е от днес

Голяма част от държавните фирми не са в добро финансово състояние, но това не е от днес или вчера, а от много време. Това поясни в интервю за предаването "Нещо повече на програма "Хоризонт" финансистът Васил Велев, председател на Управителния съвет на Асоциацията на индустриалния капитал: "Даже през последната година като цяло има подобрение на..

публикувано на 20.03.18 в 18:27
Мартин Димитров

Мартин Димитров: Идеята за "Турски поток“ наистина беше блъф

"Идеята за "Турски поток“ наистина беше блъф и когато твърдяхме това, много хора в България, наши опоненти, обясняваха, че това не е вярно". Това заяви в интервю за предаването "Нещо повече" по програма "Хоризонт" бившият депутат Мартин Димитров: "Искам да напомня, че "Турски поток“ първоначално беше обявен с капацитет от около 65-67 милиарда..

публикувано на 20.03.18 в 18:04