М. Димитров: След КТБ е опасно за България да не се присъедини към Европейския банков съюз

Няколко банки са в процес на преструктуриране, а външен надзор няма
Снимка: БГНЕС

От бизнеса имат пълно основание и това искане за оставка на министър Теменужка Петкова е справедливо. Реформата в сектор „Енергетика“ наистина спря, а това поскъпване на цената на тока за бизнеса, което наблюдаваме в момента, има опасност наистина да е спекулативно. Започвам да си мисля вече, че Министерството на енергетиката и въобще сегашната власт нарочно допуска спекулации на пазара на енергийната борса, за да оправдае проекти като „Белене“, но не само. Това каза за предаването „Нещо повече“ по „Хоризонт“ икономистът Мартин Димитров по повод исканата от работодателски организации оставка на министър Петкова и насрочения мащабен протест на 28-и февруари.

ТЕЦ „Марица изток“ 2 и АЕЦ „Козлодуй“ продават ток на енергийната борса и държавата има възможност да влияе на цените на нея, тъй като това са най-големите продавачи през фондовата борса на ток, която също е държавна, изтъкна той.

Димитров коментира, че е особено некоректно да се изтъква снижаване на контрабандата на цигари:

Би ми се искало да го нямаше докладът на турските служби. Би ми се искало и България да няма проблеми с контрабанда на цигари и алкохол, да няма такава сива икономика. За съжаление, реалността не е такава!


Повече от три години не се изпълнява една мярка - Закона за акцизите и данъчните складове - всички големи производители на цигари и алкохол да монтират измервателни уреди на своите предприятия, за да е ясно какво произвеждат всеки един момент. По този начин се ограничава контрабандата и по този начин се следи производството, за да се платят съответните данъци. Едни уреди има там, но такива, които са с данъчни цели и могат да се използва за определяне на данъчния размер, няма. Три години не бяха въведени специално за производителите на алкохол и цигари, което е тенденциозно. За подобно неизпълнение на закона в една нормална европейска страна цели правителства си отиват.


Сегашната власт търси отлагане на присъединяването ни към Европейския банков съюз, убеден е икономистът:

Помните, че след източването на КТБ, имаше един Консултативен съвет при президента, където се постигна пълно национално съгласие, че България трябва да се присъедини към Европейския банков съюз и да има външен надзор, външен контрол върху системата. Само че, като мине малко време нито това, което се нарича „управляващи партии в парламента“, нито това, което нарича себе си „опозиционни партии в парламента“ повдигат тази тема.

Хората смятат, че трябва да си член на еврозоната, за да можеш да се кандидатства за Европейския банков съюз. Това не е вярно! Да, ако си член на еврозоната, автоматично ставаш член и на Европейския банков съюз, но за страни като България специално е предвидена възможност да можеш да кандидатстваш веднага.

Явно някой го е страх от външния контрол. Смятам, че поне няколко банки са процес на преструктуриране, а може би и сливане. Очевидно, че властта не иска по време на този процес България да бъде обект на външен контрол, а аз бих предпочел. След КТБ е неразумно, нецелесъобразно, опасно България да не се присъедини към Европейския банков съюз и да няма външен надзор.

Интервюто с Мартин Димитров можете да чуете в звуковия файл.
Още от категорията
Сесилия Малмстрьом от ЕК

ЕК обяви, че още този петък ЕС въвежда контрамита за вноса на американски стоки на стойност 2,8 млрд. евро

В петък (22-ри юни) ще влязат в сила ответните мита на Европейския съюз, които ще засегнат вноса на американски стоки на стойност 2,8 млрд. евро (за около 3,2 млрд. долара), съобщи високопоставен представител на ЕС., цитиран от агенция Франс прес. Това представлява ответна европейска мярка на наложените от администрацията на американски..

публикувано на 20.06.18 в 14:07

Отскок на европейските акции от триседмични дъна след временно отслабване на притесненията за търговска война

В сряда европейските акциите бележат отскок от вчерашни близо триседмични дъна, тъй като инвеститорите сякаш предпочитат да оставят временно на заден план притесненията си за търговска война между САЩ и Китай, насочвайки внимание си към заседанието на Английската централна банка (в четвъртък) и към ключовата среща на "ОПЕК+" (ОПЕК и неговите..

публикувано на 20.06.18 в 13:57

Възможно е да не се стигне до консенсус за увеличаване на добива на петрол

Възможно е да не се стигне до консенсус за увеличаване на добива на петрол във Виена, предадоха ТАСС и Ройтерс. Техническият комитет във формат ОПЕК + не успял да постигне съгласие преди официалната среща на Организацията на страните - производителки на петрол и техните съюзници. Предложенията за увеличаване на добива на петрол, с което да се повлияе..

публикувано на 20.06.18 в 13:54
Приходите на държавната петролна компания PDVSA са намалели драстично

Работниците от петролния сектор на Венецуела бягат заради безпаричие

Хиляди работници на венецуелската държавна петролна компания компании PDVSA напускат, а мнозина – и страната заради хиперинфлацията, пише New York Times. Служителите вземат със себе си коли, оборудване, кабели – всичко, което може да се продаде и да ги компенсира за обзеценените заплати. Това влошава ситуацията за нефтодобивната компания,..

публикувано на 20.06.18 в 13:46

Разширяване на дефицита по текущата сметка на Гърция през април

Дефицитът по текущата сметка на Гърция се разшири през април спрямо годината по-рано с оглед на влошаване на търговския баланс и свиване на излишъка в сферата на услугите, съобщи в сряда Гръцката централна банка. Данните показват, че през април дефицитът по текущата сметка възлиза на 1,344 млрд. евро спрямо отрицателен баланс за доста..

публикувано на 20.06.18 в 12:31

Голяма вариация на личното потребление в ЕС през 2017 година, като в България то е с цели 45% под средното равнище на съюза

Фактическото индивидуално потребление (ФИП), което измерва материалното благосъстояние на домакинствата, изразено в стандарти на покупателната способност (СПС), варира силно през 2017 година сред отделните държави от ЕС - от 55% до 130% от средното европейски равнище, като по този показател България е на опашката с ФИП, който е с цели 45% под средното..

публикувано на 20.06.18 в 12:01

"Форд" и "Фолксваген" проучват възможности за стратегически съюз, но без да преговарят за евентуално сливане

Компаниите Ford Motor Co. и Volkswagen AG проучват как биха могли да работят заедно, за да се конкурират по-добре в световен мащаб, тъй като автомобилите използват все по-напреднали технологии, а очакванията на клиентите се развиват, отбелязва агенция MarketWatch. Двете водещи компании съобщиха във вторник, че проучват възможността за..

публикувано на 20.06.18 в 11:34